Tetra Pak förpackningar

5 röster
16752 visningar
uppladdat: 2007-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tetra Pak är förpackningar för flytandelivsmedel av olika slag. Här i Sverige använder vi produkter som är förpackade i Tetra Paks förpackningar i stort sett varje dag. De första produkterna som förpackades i Tetra Pak var mjölk och grädde.
Mejeriprodukter som tillexempel mjölk, juicer, drycker av olika slag och tomatpuré svarar för mer än 2/3 av den totala volymen livsmedel som förpackas i Tetra Pak.

Det finns också Aseptiska förpackningar. De har aluminium skikt vilket gör att innehållet förädlas och hållbarhetstiden förlängs avsevärt. Förpackningen bevarar det flytande livsmedlet, de fordrar inte längre kylhantering. 2 av 3 Tetra Pak förpackningar är aseptiska.

Det finns en mängd olika förpackningar med olika form och syfte för att passa de olika behoven.

•Tetra classic är en tetraederformad förpackning. Det var den första förpackningen och lanserades 1952. Tetra classic var en mycket använd förpackning under 1950- och 1960-talet. Den introducerades även som Aseptisk 1961.


•Tetra Brik är den tegelstens formade förpackning som vi ofta möter. Dess mått överensstämmer med internationell måttstandard för lastpallar och kan därför staplas mycket utrymmesbesparande. 1969 introducerades Tetra Brik Aseptic som är en Aseptisk förpackning och den mest använda förpackningen för produkter behandlade för lång hållbarhet. Tetra Brik består av 80% kartong och 20% plast och Tetra Brik Aseptic består av 75% kartong, 20% plast och 5% aluminium.


•Tetra Wedge Aseptic grundar sig på den pålitliga teknologin som används i Tetra Brik Aseptic sammanställning. Material åtgången är minimum. Den introducerade 1997.


•Tetra Fino Aseptic är en kartongbaserad kuddformad förpackning och är även den baserad på Tetra Brik Aseptic teknologin. Tillverkningen når låga kostnader för både producenter och konsumenter. Introducerades 1997.


•Tetra Prisma Aseptic är en åttakantig förpackning som är bekväm att greppa och hälla ur. Den kan även förses med återförslutbar skruvkork. Introducerades 1997.


•Tetra Top rektangulär förpackning med rundade hörn. Den är förslutbar och har lock av polyeten och består av 70% kartong och 30% plast. Öppningsanordningen gör den till en förpackning som är lätt att öppna, hälla ur och återförsluta.


•Tetra Recart är en kartongbaserad förpackning med revolutionerande möjligheter. Det är en alternativ förpackning för en mängd olika livsmedelsprodukter som i vanliga fall förpackas i glas- eller konservburkar. Frukt, grönsaker eller hund- och kattmat är några av de produkter som kan förpackas i Tetra Recart.


•Tetra Rex är en rektangulär takåsförpackning som används över hela världen för pastöriserade produkter. Den består av 80 % kartong och 20 % plast.


De olika förpackningarna är formade för att passa till olika produkter och för att vara enkla att använda.

Designen på förpackningen bestäms av kunden. Producenten tar emot en dekor från en kund i form av ett digitalt original tillsammans med uppgifter om storlek, tryckteknik, typ av kartong och beläggning på förpackningen. Dekoren godkänns och skickas från reproföretaget i digital fil. Sista förberedelserna görs inför klichétillverkning och tryckning på förpackningen.

Alla Tetra Pak förpackningar är kartongbaserade och består av ett laminat av papper, polyeten och för Aseptiska förpackningar aluminiumfolie. Kombinationen av material varierar från förpackning till förpackning för att passa varje enskild produktkategori. Det är endast livsmedelsvänliga material som kommer i kontakt med innehållet.
Pappret i förpackningarna gör dem styva, plasten gör dem vattentäta och aluminiumfolien stänger ute ljus och syre.
Alla förpackningar går att återvinna. Kartongen är förnybar råvara, d v s att den kommer ifrån skog och kan återvinnas flera gånger. Det återanvända materialet kan bli till nya pappersförpackningar som tillexempel flingpaket eller vällingpaket.
Plast och Aluminium går till förbränning. Plastkorken samlas in som hårdplast och kan bli nya produkter.

Kraven på hygien, snabbhet och precision är höga och därför är utrustningen som tillverkar förpackningarna är konstruerade för att klara de höga kraven.
Tillverkningen på förpackningarna är flera steg, de börjar med att en dekor tas emot från kunden. Material, tryckning och storlek väljs.
Efter det tillverkas en kliché som även den görs i flera steg; framkallning, exponering, fixering och vattenbad. Efter det härdas tryckytan och efterbehandlas för att tåla senare mekanisk bearbetning i tryckpressen. Dekoren trycks.
Sedan beläggs den tryckta kartongen med polyeten på både in- och utsida. Aseptiska förpackningar beläggs också med aluminiumfolie mellan två plastskikt på insidan och kommer på så sätt senare inte i kontakt med innehållet.
Efter det spolas det strax färdiga förpackningsmaterialet upp på rullar som delas in i sina respektive banor för att anpassas till kundens fyllningsmaskin. En mindre mängd felaktigt material uppstår under produktionsprocessen. Det avlägsnas vid omspolning och skickas för återvinning.
Rullarna körs ut till lagret för leverans till kunden (Mejeriet). Förpackningsmaterialet levereras via tåg och/eller lastbil. Materialet skickas till kunden inneslutet i plast för att tillgodose kundens hygienkrav.
Förpackningsmaterialet kommer till kunden och monteras i fyllningsmaskinen.
Materialet löper genom maskinen och kartongen formas till en tub som fylls med innehåll, försluts, klipps isär, viks och datumstämplas.
Produkten är nu färdig att skickas vidare till mejeriets kunder.

Tetra Paks grundare var dr. Ruben Rausing. 1929 grundade han och Erik Åkerlund den första specialiserade förpackningsfabriken i Skandinavien. Åkerlund & Rausing som företagen kom att heta var det första förpackningstillverkarna i Europa.
1943 började utvecklingsarbetet för att få fram en mjölkförpackning med ett minimum av råvaror men som ger optimal hygien. Det var då den tetraederformade förpackningen grundades. Utvecklingsarbetet fortsatte sedan med nya metoder för att belägga papper med plast och att försluta förpackningarna under vätskenivå.

Nu när nya förpackningar och maskiner görs är miljöaspekter en viktig del, tillexempel att minska miljöpåverkan från produkterna. Flera frågeställningar tas till hänsyn under utvecklingen; produktens miljöprestanda, livsmedelssäkerhet, teknisk prestanda, kundens krav, konsumentens krav och ekonomi.

I Sverige finns det förpackningsfabriker för Tetra Pak i Sunne och Lund. Där tillverkas laminerat förpackningsmaterial av kartong, plast och för Aspektiska förpackningar, Aluminium.

____________________

Analys

Tetra Pak förpackningars användningsområde är just nu flytande livsmedel som till exempel mjölk, grädde och drycker. Jag tror inte att tetra Pak förpackningar kan eller kommer att användas till andra produkter än livsmedel. Jag har svårt att tänka mig till exempel hudvårdsprodukter förpackade i Tetra Pak eftersom det inte är lika praktiskt som till exempel plastflaskor. Jag anser att Tetra Paks användningsområde inte går att utöka utanför livsmedelsgruppen just nu. Detta kanske kan komma på tal i framtiden om resurser finns för det.

Nu kan man ju även köpa produkter i Tetra Pak som tidigare varit förpackade i glasburkar eller konservburkar. En av de varorna är kattmat. Personligen tycker jag det är mycket mer praktiskt att ge min katt mat från en Tetra Pak än från en konservburk som är svårare att öppna, hälla upp ur och försluta. Tetra Pak förpackningen är enligt mig en mycket bättre livsmedelsförpackning. Dels för att jag inte är så förtjust i att bli kladdig om fingrarna och för att den är lättare att öppna.

Funktionen på Tetra Pak förpackningar är stort sett bra, de lite nyare förpackningarna tycker jag dock är bättre rent funktionsmässigt. Det finns ju även återförslutningsbara Tetra Pak förpackningar. Återförslutningsbara förpackningar tycker jag är en mycket bra och användbar lösning för att lätt kunna öppna, hälla och stänga förpackningen.
Om jag nu ska jämföra de återförslutningsbara förpackningarna med de förpackningar som har ”riv öppning” så är den återförslutningsbara en lätt vinnare. Förpackningar med ”riv öppning” är krångliga att öppna, öppningarna blir ofta stora, förpackningen blir svår att hälla ur och det blir ofta kladdigt och kletigt av innehållet. De återförslutningsbara förpackningarna är betydligt lättare att öppna, hälla ur och återförsluta.
Ett exempel: Senaste tiden har yoghurt i återförslutningsbara förpackningar börjat säljas mer och mer och yoghurt förpackningarna med ”riv öppning” ser man mindre och mindre av. Den praktiska skruvkorken gör det lätt att öppna, hälla ur och återförsluta och man slipper bli irriterad på att den är svår att öppna, återförsluta och att yoghurten rinner ut och det blir kladdigt.
Än en gång så måste jag säga att de återförslutningsbara förpackningarna är riktigt bra!

Tetra Brik förpackningarna är lätta att stapla eftersom dess mått överensstämmer med internationell måttstandard för lastpallar. Eftersom de är rektangulära så är dom inte skrymmande eftersom de går att stapla på varandra utan att det blir mellanrum mellan förpackningarna. Ju mindre plats lasten/förpackningarna tar desto färre transporter krävs och transportkostnaderna kan på så vis bli en liten del mindre.
I jämförelse med glasburkar är Tetra Pak förpackningar en billigare, mindre skrymmande i transport och kräver mindre energiresurser.

Tetra Pak förpackningar är kartongbaserade och består av ett laminat av papper, polyeten och i vissa fall, aluminiumfolie. Kartongen eller pappret kommer från skog och går att återvinna flera gånger. På så sätt kan materialet bli nya förpackningar och det blir en resursbesparing för skogen. Resten av materialet från förpackningarna går till förbränning. Jag tycker ändå att det vore b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tetra Pak förpackningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-18

    Riktigt bra gjort, lilelman

  • Inactive member 2008-03-24

    bra gjort! va fick du för bety

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-30]   Tetra Pak förpackningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8327 [2024-09-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×