Finska vinterkriget

13 röster
23087 visningar
uppladdat: 2007-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Krig har funnits i alla tider, inte minst under de moderna 1900- och 2000-talen har det funnits
massor med krig som har påverkat människor över hela världen. Det krig som jag ska skriva lite mer om är Finska vinterkriget. Det var ett krig mellan Finland och Sovjet mellan 1939 – 1940 och var alltså en del av andra världskriget. Kriget mynnade också ut i finska fortsättningskriget 1941- 1944 men detta krig kommer jag inte att gå in djupare på.

Syfte
Mitt syfte med det här arbetet är att undersöka och få reda på mer fakta om hur det finska vinterkriget såg ut, och vad följderna blev.
Jag blev själv förskräckt när jag upptäckte att min allmänbildning har en stor brist; Jag visste ingenting om några som helst krig så jag bestämde mig för att göra ett arbete om några krig för att lära mig mer. Jag kan inte bry mig mindre om krig för flera hundra år sedan på platser som inte längre finns för att beskydda länder och personer som inte längre finns av anledningar som inte längre finns. Därför har jag valt att göra arbetet om ett krig som ligger ganska nära både tidsmässigt och geografiskt sätt.

Frågor
1. Varför startade finska vinterkriget?
2. Hur startade det?
3. Vem utlöste det?
4. Vilka länder var inblandade?
5. Varför var de länderna med?
6. Vilka var de viktigaste slagen?
7. Hur slutade det?
8. Varför slutade finska vinterkriget?
9. Vad blev konsekvenserna för de länder som var inblandade?
10. Vad blev konsekvenserna för resten av världen?



Finska vinterkriget
30 november, 1939 – 13 mars, 1940
Finska vinterkriget började då Sovjetunionen anföll Finland den 30 november 1939, tre månader efter att andra världskriget hade brutit ut. Efter mycket starkt motstånd tvingades Finland att gå med på fred och dessutom tvingades de att ge bort mycket av deras land till Sovjet.
Bakgrund: Efter att Finland hade varit en ofrivillig del av Ryssland i 110 år så förklarade sig Finland självständig och blev en del av norden.
Mellan 27 januari och 15 maj, 1918 rasade det finska inbördeskriget (även kallat frihetskriget och finska revolutionen). Sovjetiska trupper hade då deltagit i kriget på den röda sidan. Därmed står det ganska klart att Sovjet helst hade velat att den röda sidan hade vunnit.
Vänskapen länderna emellan blev än mer ansträngt när det visade sig att en högt uppsatt general ville att finländska trupper skulle ta sig in och erövra St. Petersburg under inbördeskriget i Ryssland 1918-1922. Redan under 1930 hade Finland understrukit att de ville hålla sig neutrala under internationella konflikter. Förhållandet till Sovjet var under den här tiden normalt men inte hjärtligt.
1932 tecknandes ett icke-aggressionsavtal länderna emellan, vilket Finland var mycket nöjda med då de såg stormakten Sovjet som ett hot. Det var ursprungligen på tre år men förlängdes till tio år 1934.
1938 ville Sovjetunionen ha ett avtal mellan Finland och Sovjet för Sovjet att ingripa för att ”skydda” Finlands oberoende. I utbyte skulle Sovjet få militärbaser i Finland. Finland avböjde erbjudandet. Under hösten 1939 tvingades Estland, Lettland och Litauen att gå med på att ha Sovjetiska militärbaser inom landet p.g.a. den handlingsfrihet sovjet hade efter Molotov-Ribbentroppakten som de hade slutit med Tyskland. De lämnade bl.a. följande krav på Finland: att de skulle hyra ut Hangö udde trettio år för en Sovjetisk flottbas, den sovjetiska flottan skulle få använda lappvik (nära Hangö) som ankarplats och de skulle dessutom överlämna några öar i Finska viken. Som gottgörelse skulle Finland får delar av Östkarelen samt få tillåtelse att befästa Åland. Finland kunde gå med på lite mindre gränsjusteringar men Josef Stalin förklarade att kraven inte var förhandlingsbara.
I november gjorde den finlkändska kommissionen fler eftergifter vad gällde gränsjusteringarna, men de vägrade fortfarande att låta Sovjet ha en marinbas på Hangö. I och med detta hade förhandlingarna kört fast. Kort därefter sade Sovjet upp icke-aggressionsavtalet samtidigt som de sovjetiska trupperna började samlas vid gränsen.

Krigsutbrott: Sovjetunionen var överlägset, det stod klart redan från början, så Finland funderade inte ens på en offensiv. Istället riktade sig Finlands armé på försvarskrig. Dock hade de finländska soldaterna den bästa utbildningen i vinterkrigsföring i Europa och var mycket skickliga skyttar.
Tidigt på morgonen den 30 november bombade Sovjetiska bombplan flera finska städer, bl.a. Helsingfors, följt av att de sovjetiska soldaterna gick över gränsen på karelska näset. Syftet var att ockupera Finland. Den officiella Sovjetiska förklaringen var att Finland hade beskjutit dem vid Manilla, det visade sig senare vara en Sovjetisk konstruktion.
Då kriget började lämnade över 100 000 människor Helsingfors. Orsaken var bombskräcken, som inte var helt obefogad då det under krigets 105 dagar skedde 1000 bombanfall och nästan 100 000 bomber fälldes.
Trots att Finland var tvungen att retirera så lyckades de att ibland slå tillbaka mot de Sovjetiska anfallen, bla. lyckades de att döda 4000 soldater och ta 600 fångar vid anfallen runt Tolvajärvi.
Natten den tredje december användes för första gången mottaktiken som gick ut på att dela upp fiendetrupperna i små grupper och sedan bekämpa dem en efter en. Detta fungerade bra. Under julhelgen fick Finland försträkning och efter nyår kunde de gå till angrepp mot den sovjetiska 44: e divisionen. Under resten av januari var det ganska lugnt, på den sovjetiska sidan passade de på att byta ut armékommendören Jakovlev till marskalk Timosjenko.
På finländsk sida utbildades pansarnärstridsgrupper och man improviserade fram bensinfyllda flaskor igenkorkade med bomull som antändes, en Molotov-coctail, döpt efter den sovjetiska utrikesministern.
1 februari inledde Sovjet med förbättrad offensiv. De finländska trupperna kunde till en början hålla dem borta men den 11 februari lyckades de sovjetiska trupperna bryta sig igenom vid det karelska näset.
Hjälp utifrån: Redan när kriget började ställde sig större delen av världen på Finlands sida; USA slutade skicka militär utrustning till Sovjet och Nationernas Förbund (NF, föregångaren till FN) uteslöt Sovjet och valde istället in Finland.
Den 27 februari 1940 kom de första frivilliga hjälpen ifrån Sverige till fronten. Till Finland anlände sammanlagt 260 svenskar, 727 norrmän och 60 tolkar från Frivilligkåren, varav 33 stupade. Från den 10 januari samma år deltog även 12 jaktplan och 4 bombplan som kom ifrån Sverige.
Även Paris och London erbjöd militärhjälp; En expeditionskår skulle sändas genom Nordnorge och Norrbotten. Under denna genommarsch skulle man kunna ockupera Narvik och de malmfält som var mycket viktiga för Tysklands industri. Hela styrkan skulle inkludera ca. 22 000 soldater samt tungt artilleri. Det faktum att Oslo och Stockholm vägrade gå med på genommarschen var ett mindre problem.
Att skicka soldater till Finland skulle för Storbritannien och Frankrike betyda en ren krigsförklaring mot Sovjetunionen. För den finska regeringen blev det ganska snart tydligt att de allierade inte vill hjälpa Finland med själ och hjärta och att Sverige inte skulle tillåta en genommarsch. Finland hade inga resurser att sätta in och det såg sig tvungna att inleda fredsförhandlingarna med Sovjetunionen.
Fredsavtalet: den 7 mars 1940 anlände Finlands statsminister Ryti, med en förhandlingsdelegation i ryggen, till Moskva. Där tvingades Finland att godta Sovjets alla krav. Fredsavtalet skrevs under den 12 mars, striderna upphörde dagen därpå klockan 11.00. Att de tvingades ge bort så mycket mark smakade bittert i Finländarnas munnar och sötsuget efter revansch ledde till fortsättningskriget 1941-1944.
Förluster för den finska sidan: 22 500 döda soldater och 45 000 sårade soldater.
Förluster för den sovjetiska sidan: 200 000 döda soldater och 600 000 sårade soldater.



Diskussion
Vinterkriget och dess fortsättning kan se ut som ett nederlag men det var en triumf. Det var en stor prestation av ett litet folk att kunna överleva som nation inför en stormakt.
Av den information som är skriven i denna text kan man dra slutsatsen att det finska vinterkriget faktiskt påverkade Europa även om det inte var i så stor utsträckning.
Det har diskuterats mycket om huruvida Sverige skulle ha hjälpt sina grannar mer under denna period men även om inte regeringen gjorde så mycket så fanns fortfarande soldater i frivilligkåren som hjälpte Finland. Regeringen såg även till så att Sverige tog emot 70,000 krigsbarn vilket kanske inte var det bästa för barnen men det var ändå ett bra försök, bättre än inget.
Efteråt var det spänningar mellan Sverige och Finland och det skulle kunna bero på att Sverige inte ställde sig bakom Finland i detta krig. Om Sverige hade gjort det så kanske det inte hade blivit något krig, då kanske ryssarna inte hade tyckt att det hade varit värt det, speciellt eftersom det senare visade sig att det gick så bra när Tyskland och Finland tillsammans slogs mot Ryssland i fortsättningskriget.
Jag tycker väl själv kanske att det var ganska onödigt av Ryssland att anfalla Finland. Men det var ju så man löste problemen på den tiden. Jag tycker ryssarna var allt för ivriga med att anfalla, de borde istället ha väntat till sommaren och hade då kanske inte lidit sådana stora förluster.
Vad var det då som gjorde att de finländska trupperna kunde hålla emot de (på papperet) otroligt överlägsna ryska trupperna så länge? Dels tror jag att det var för att ryssarna gick in med inställningen att kriget i princip var vunnet innan det ens hade startat. Det sägs ju att man aldrig ska undervärdera sina motståndare så det kan vara en viktig faktor.
En annan aspekt kan vara att de finska trupperna var mycket bättre förberedda på ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Finska vinterkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-01-12

    nästan helt kopierat från wikipedia :/

  • Inactive member 2018-01-02

    Allt är ungefär kopierat på Wikipedia och det som inte är det är helt och hållet felaktig fakta...

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-04]   Finska vinterkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8387 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×