Inpressionimen

6 röster
18952 visningar
uppladdat: 2007-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete



Av: Milorad Morosan, Alexandra Fjälberg och Nicolette Nadj
Ämne: Musik/svenska
Lärare: Mårten Frantzen/Magnus Nyman
Datum klart: 2006-01-26
Inledning
Impressionismen var en epok som bildades i slutet av 1800-talet. Impressionismen påverkade både musik och bild. De som var störst inom sina egna områden var Claude Debussy och Claude Monet. Vi kommer i detta arbete lära er mer om vad impressionismen är. Vi kommer att ta upp redan nämnda personer men också många fler.

När vi började med detta arbete hade vi ingen aning om vad impressionismen var för något, vi kunde knappt uttala det. De frågor som vi ställde oss var: vad i hela friden är det för något? Vad innebär det? Vad hade de för musik? Vilka var verksamma på den här tiden? Många frågor inga svar…

Impressionismen
Impressionismen var en riktning inom konst, både musik och bild, som fanns i slutet av 1800-talet, då framför allt i Frankrike. Ordet impression betyder intryck, och det var det som impressionisterna gjorde, de ville inte avbilda t.ex. naturen så som det såg ut utan efter sitt eget intryck i ett visst ögonblick. Intryck skapas främst av samspel mellan ljus, färg och skugga. Därför blir formerna på träd, hus och liknande mindre vikigt än ljusspelet. Människor avbildas ofta i någon form av rörelse, t.ex. dans. De främsta tavelmålarna från denna tid var fransmännen Claude Monet och Auguste Renoir. Inom musiken var Claude Debussy och Maurice Ravel de största pionjärerna.

Musikalisk impression
Den musikaliska delen av impressionism är starkt inspirerad av de impressionistiska målningarna. Även musiken hade sitt centrum i Frankrike, med Claude Debussy som skapare. Impressionisterna spelar ljud som försöker härma naturen och naturintryck, kompositioner där detta märks är t.ex. Claude Debussys ”Skyar” och ”Klockklanger genom löven”. Inom den impressionistiska musiken används helton och heltonskala väldigt mycket. Klangfärgen och självklart ett improvisatoriskt drag är också vanligt. Melodin är ofta svag och det faktum att man improviserar är mycken viktigt. Men impressionismen har en hel del gemensamt med romantiken. T.ex. så betonar båda epokerna stämningen i musiken och även i romantiken fanns det impressionistiska drag. De enligt vår synvinkel de största och viktigaste inom denna epok är Arturo Benedetti Michelangeli, Walter Giseking, Olof Höjer, Maurice Ravel och Claude Debussy.

Konstens impressionism
Som ni kanske har förstått inte bara inom musiken som impressionism utövas utan också inom måleriet. Impressionistiska målningar visades för första gången på Salon de Refusés i Frankrike 1863. De målade i rena primärfärger och hyllade landskapet sett från deras synvinkel. Förutom redan nämnda Claude Monet och Auguste Renoir var Alfred Sisley och Camille Pissaro mycket populära. Hela rörelsen har fått sitt namn och inspiration från Claude Monets målning” Impression – Soluppgång”, gjord år 1872.



Walter Giseking
Walter Giseking föddes år 1895. Han kom från tyskland och var både pianist och tonsättare. Walter Giseking studerade piano i Hannover mellan 1911-1915 och debuterade år 1915 med material från Beethoven. Han hade en diskret förmåga att utrycka sig och ett variationsrikt pianospel. Detta gjorde att Walter Giseking kom att betraktas som en uttolkare av impressionistisk musik. De pianoinspelningar som han gjorde av Claude Debussy och Maurice Ravels musik gav en helt ny stil åt impressionismen. Kända kompositioner är bl.a. ”Mordenes Klavierspiel nach Leimer-Giseking”. Walter Giseking dog år 1956.

Arturo Benedetti Michelangeli
Arturo Benedetti Michelangeli föddes år 1920. Han var en italiensk pianist. Arturo Benedetti Michelangeli fick sin utbildning i Milano och Brescia i Italien. Redan på 1930-talet så vann han flera stora tävlingar i Bryssel och i Genève och det gjorde att Arturo Benedetti Michelangeli snabbt räknades till de största pianospelarna. Hans spel är perfekt tekniskt sett och har ett temperament som kommer från impressionistisk musik. Arturo Benedetti Michelangeli gjorde även betydelsefulla insatser som pianopedagog. Arturo Benedetti Michelangeli dog år 1995.

Olof Höjer
Olof Höjer föddes år 1937. Han är både pianist, musikforskare och pianopedagog. Efter en pianistutbildning debuterade Olof Höjer i Stockholm 30 år gammal. Han har gjort sig känd främst för sina framföranden men också för sina inspelningar av svensk pianomusik. Olof Höjer har ett känsligt spel som passar utmärkt till impressionismen.

Maurice Ravel
Maurice Ravel föddes den sjunde mars år 1875. Han var en fransk tonsättare. Maurice Ravel började studera vid Pariskonservatoriet när han var fjorton år gammal. Där studerade Maurice Ravel piano, musikteori och komposition. Efter år 1903 frigjorde han sig från Pariskonservatoriet och började istället forma en personlig stil. Maurice Ravel lyckades i pianomusiken skapa en helt ny värld med verk som t.ex. ”Miroirs”, ”Sonatinen”, båda skrivna 1905, och ”Gaspard de la nuit”, skriven år 1908.
Under första världskriget slutade han nästan helt med musiken, dels p.g.a. att Maurice Ravel gjorde militärtjänst inom militärvården mellan 1915-1917. Han tvingades att åka hem för att ta hand om sin egen dåliga hälsa. Sjukdomen gjorde att Maurice Ravel inte skrev lika mycket längre, resorna han gjorde för att spela på konserter tröttade ut honom och självkritiken gjorde att Maurice Ravel bromsade upp hela skrivarprocessen ännu mer. Under hela 1920-talet producerade han endast ett fåtal verk. Under denna tid skrev Maurice Ravel dock balettmusiken ”Bolero” som han skrev för ballettdanserskan Ida Rubinstein. Detta verk gjorde Maurice Ravel vida känd och han erbjöds också olika jobb som gästdirigent.
Maurice Ravel hade starka inflytelser från Claude Debussy men han skilde sig också från honom. Likheten var bland annat att båda kompositörerna revolterade mot Wagnerkulturen och båda hade impulser från Satie och Chabrier. De påverkades också av den ungryska musiken, Claude Debussy lät sig påverkads av Mussorgskij medan Maurice Ravel påverkades av Rimskij-Korsakov. Maurice Ravel Påverkades även av Franz Liszts och fortsatte dennes virtuosa stil. Han hade ett tonspråk som visar att han hade ett spanskt påbrå.
Maurice Ravel dog den 28 december år 1937.

Claude Debussy
Claude Debussy föddes den 22 augusti 1862. Han var en fransk tonsättare. Claude Debussy
antogs år 1873 till det franska Pariskonservatoriet. Där stannade han för att studera i elva år. Det största inflytandet på Claude Debussys musik hade olika symboliska poeter och impressionistiska målare. Hans största genombrott på en större publik fick Claude Debussy
med orkesterstycket ”Prélude á I´aprés-midi d’un faune’” som han skrev och framförde år 1894. Claude Debussy fick inspirationen till detta stycke av en dikt som Mallarmé hade skrivit.
Mellan 1892 och 1902 hade han en mycket tydlig impressionistisk period. Senare så fick Claude Debussys musik lite mer bestämda melodier och konturer. Denna nya period kunde man tydligt märka att han strävade mot nyklassicismen, speciellt tydligt är det i de tre sista sonaterna han gjorde.
De blockackord som Claude Debussy använde i sin musik är släkt med det impressionistiska måleriet. Han fascinerades av ljusets spel i vattnet, något som även Monet gjorde, och Claude Debussy försökte ofta skapa musik som skulle ge känslan av ljusets reflexer i vattnet. Han blev stilbildande för 1900-talets musik och den som sägs ha mer eller mindre skapat den impressionistiska musiken.
Claude Debussy fick cancer 1909, den cancer som skulle ta hans liv. Under denna tid skrev Claude Debussy en låt som på grund av sjukdomen tog mycket lång tid, hela sex år tog det att skriva ”Images”. Claude Debussy dog den 25 mars 1862.



Diskussion
Vi tycker alla tre att detta arbete var roligt att göra. Det var intressant att veta mer om en epok som man inte ens hade hört talas om förut. Andledningen till att vi gjorde detta arbetet var att Magnus mer eller mindre tvingade på oss detta arbete, Nico och Alexandra ville ha ett annat arbete men blev påtvingade impressionismen. Mille var väl inte heller helt nöjd. Nu i efterhand har vi insett att det inte var så himla jobbigt trots allt. Musiken var annorlunda.
Vi har lyssnat på Claude Debussys ”La Cathédrale engoulite”. Den börjar med piano som spelar lite stillsamt. Det låter väldigt improviserat. Musiken är ganska sövande. Pianospelet är ihållande. Det växlar mellan svagt och starkt. Det är endast piano i hela låten. Musiken är ganska bra faktiskt, lugn musik.
De frågor som vi tog upp i inledningen tycker vi att vi har fått svar på under arbetets gång. Vi tog bl.a. upp vad impressionismen var för något. Precis som vi skrev i arbetet var impressionismen en konstart inom konsten såväl som inom musiken som hand...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inpressionimen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-04]   Inpressionimen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8393 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×