Uranus

4 röster
9804 visningar
uppladdat: 2007-06-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vårt solsystem består inte bara av planeter och stjärnor, det finns så mycket mer där ute. Som kärna i allt finns den stora mäktiga solen, som egentligen är en otroligt nära stjärna. Runt solen rör sig en massa asteroider, kometer, planeter och ca 60 andra stora himlakroppar (som dock är för små för att klassas om planeter). Runt planeterna rör sig även en mängd olika månar.
Asteroider är småplaneter som kretsar runt solsystemets mitt. Det finns även ett asteroidbälte i vårt solsystem, det finns mellan Mars och Jupiter. Det är även mellan dem planeterna som det är störst mellanrum, jag tror att det är delvis därför som asteroidbältet ligger just där det ligger. Mars är en utav de fyra planeterna som ligger närmast solen, där delar den plats med Venus, Merkurius och Tellus (Jorden). De fyra planeterna ligger väldigt tätt och är mest lika varandra, de är även de minsta planeterna. Alla fyra består till mestadels av metall och sten, medan de återstående fyra planeterna (Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus) består av gaser, som t.ex. helium och väte.
Vårat solsystem ligger i utkanten av våran galax, Vintergatan, och ca 30 000 ljusår från dess mitt.


I detta arbete har jag valt att skriva om en utav vårt solsystems planeter, Uranus. Dess färg inspirerar mig och jag skulle vilja ta reda på hur det kommer sig att den har en sådan turkos skiftning. Jag vill också ta reda på varför Uranus lutar och ser nästan omkull vält ut.

Frågeställningar:
1. Hur får Uranus sin härligt grönblåa färg?
2. Varför lutar planeten?
3. Vem upptäckte planeten och blev den uppkallad efter någon/något?
4. Hur uppkom planeten?
5. Vad betyder just namnet Uranus?

Uranus
Uranus är våran sjunde och näst yttersta planet som endast kan ses genom teleskop. Uranus består av gaser och har som Saturnus ’ringar’ runtom sig. De består av is och sten. 11 av dess ringar är kända och är väldigt ljusa, det är nog därför man inte tänker på Uranus som en ’ring planet’. Det kan bli riktigt kallt på Uranus, ända ner till -210 °C har de mätt. Vilket är väldigt nära ’Den absoluta nollpunkten’ som ligger på –273,15 °C. Fast man kan förstå att planeten är så otroligt kall, eftersom den ligger så pass långt ifrån solen, hela 2870 miljoner km bort! Och därför tar det ju en längre tid för den att snurra runt solen, 84 år på Tellus = 1 år på Uranus. Vilket motsvarar ca 30 660 dagar. (2) Att Uranus snurrar liggandes på dess sidan kan bero på att den har blivigt omkullvält för länge sedan, kan den kanske ha kolliderat med en annan planet någon gång i urminnes tider? Det kan också bero på Uranus magnetfält som är väldigt annorlunda om man jämför med de andra planeterna. Magnetfältet går inte igenom planetens centrum som den brukar göra.
En dag på Uranus består av ca 17 timmar (det tar ca sju timmar för den att snurra runt sin egen axel). (1) Uranus består till mestadels av väte (83 %), men även av helium (15 %) och metan (2%). Det är på grund av dessa gaser som planeten får sin fina blågrön skiftande färg.
Uranus har väldigt många månar, ca 27 stycken! (Snacka om att man har mycket att titta på från den planeten en stjärnklar natt). Men endast de fem största månarna är tillräckligt stora så att de enkelt kan ses. De två största månarna har blivigt kallade Oberon och Titania.
(3) Uranus togs från början för att vara en stjärna, men efter noggrannare efterforskningar upptäckte William Herschel något helt annat år 1781. När han studerade stjärnhimlen upptäckte han att ’Uranus’ inte alls var som de andra stjärnorna och han började utforska mer. Efter en tid kom man fram till att det inte alls var någon stjärna utan en stor och ståtlig planet. Uranus var den första planeten som hittades av en känd upptäckare. Man uppkallade till en början planeten efter kungen i England, Georgium Sidus, eftersom det var han som hade betalat för Williams forskning, men namnet ändrades dock senare.
(5) Inom mytologin påstods det att Uranus var himmelens gud. Och namnet Uranus betyder också just himmel.
Under alla dessa år som vi har skickat upp rymdsonder och dylikt i rymden så har endast en enda besökt Uranus. Det var Voyager 2 den 24 januari 1986.
(4) Till skillnad från de fyra innersta planeterna som till mestadels är uppbyggda av kisel och järn så består de yttersta planeterna, ”gasjättarna”, av gaser. Man kan säga att planeterna är stora gasmoln. Det finns två teorier om hur de yttersta planeterna uppkom. I den ena sägs det att Partiklar av is och stoft stötte ihop och slogs samman till dess fasta kärna, som efter en tid hade dragit till sig gaser genom sin tyngdkraft. Den andra säger att den skiva av rymdgrus som för länge sedan omgav solen sprack upp i mindre klot av gas och stoft som sedan drogs samman till planeter. Under miljontals år fortsatte fasta partiklar att kollidera med varandra och byggde på så sätt upp det som kallas planetesimaler. De blev nog stora för att deras egen gravitation skulle dra till sig mer massa. Den troliga anledningen till att Uranus är mindre än de inre gasjättarna beror troligtvis på att det fanns mycket mindre materia i de yttre delarna av solsystemet på den tiden.

Uranus är en av vårt solsystems åtta planeter. Och för oss, är säkert dessa åtta planeter mycket. Men vårt solsystem finns i våran galax, vintergatan, som bara är en av säkert flera tusen andra galaxer. Och i alla dessa galaxer, hur många planeter finns det då inte kvar att utforska. För oss här på joden vet vi inte mycket mer än att det finns andra galaxer och troligtvis där andra solsystem. Man festas av tanken på att undersöka och utforska universum, och alla har nog en dröm om att resa ut dit. Och tanken på Aliens och Ufon har många gånger slagit oss. Hur ligger det egentligen till? Finns det sånt som utomjordingar? Finns det liv på andra planeter? Det är sånt som vi inte kan veta riktigt säkert än, men med stor sannolikhet så finns det troligen en hel del andra bebodda planeter där ute. Hur stor är chansen att just vår planet är den ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Uranus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-06

    bra arbete :D

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-10]   Uranus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8444 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×