Samerna

2 röster
15227 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I Sverige bor det ca 20 000 samer. 2500 av dom är renskötande och livnär sig på det. Övriga samer kan bland anat livnära sig på: slöjd, samiskturism, förädling av kött, fisk och bär men i dagens samhälle jobbar många ute i det vanliga samhället.


Sápmi
Sápmi är samernas land där dom har bedrivit sin ren skötsel långt inan svearna vandrade upp i Sverige. I hela Sápmi finns det ca70 000 samer. Detta land stärker sig över nationsgränserna och innefattar Norge, Sverige, Finland &Ryssland.
Sameting
Inom varje land har samerna bildat ett sameting detta är samernas riksdag. Dessa ting kan fatta beslut i vissa frågor gällande samer men fungerar mest som en remissinstans för frågor som berör samerna.

Den samiska religionen

Gudar:
Samerna tillbad många olika gudar, men kvinnor och män tillbad inte samma gudar. Nordsamerna och sydsamerna tillbad inte heller samma gudar. De manliga sydsamerna tillbad den högsta guden Raedie och åskguden Hovrengaellis. De manliga nordsamerna dyrkade Dierpmis som var både högsta guden och åskgud.
Kvinnorna, både bland nordsamerna och sydsamerna, tillbad akkorna, vilka var en mor och hennes tre döttrar. Modern hette Maadteraahka. Den äldsta dottern hette Saaraahka och hon var födelsegudinnan, mellandottern hette Oksaahka och hon skyddade de små barnen och den yngsta hette Joeksaahka som kunde byta kön på ett ofött barn om man offrade till henne.
Samerna hade många gudar, en för månen, en för vinden, en för jakten o.s.v. Männen tillbad oftast de gudar som hade hand om jakt, fiske, väder och vind medan kvinnorna tillbad gudar som hade hand om hem och familj.
Solguden Päive var en av de viktigaste gudarna, helt enkelt därför att solen var så viktig, förutom att den ger värme och ljus till jorden ansåg man att den kunde bota sjukdomar. Man såg solen som en moder för alla levande djur.
Eftersom männen och kvinnorna tillbad olika gudar med olika uppgifter är det ganska lätt att dra slutsatsen att kvinnorna, som tillbad gudar som hade hand om hem och familj, säkert tog hand om hemmet och familjen, medan männen som tillbad gudar som styrde över jakt och vind, säkert jagade och fiskade, medan då kvinnorna var hemma och lagade mat och tog hand om familjen.

Andeväsen:
Även om gudarna var viktiga fanns det vissa andeväsen som var viktigare. Ett sådant andeväsen var Rådarna som skyddade djur och växter samt avgränsade landområden.
De avlidna spelade också de en stor roll eftersom de kunde visa sig i de levandes drömmar och de vakade över barn och renar.

Offerriter:
Samerna hade offerriter och dessa utfördes oftast vid speciella offerplatser men också ibland i och vid kåtan. Offerplatserna låg vid fjäll och flyttblock, på uddar och vid forsar. I det nordsamiska området har man funnit en typ av ringformade offerplatskonstruktioner.
Offerplatserna markerade man ofta med träidoler, som ofta symboliserade platsens rådare eller annars någon Gud. Annars markerades platserna oftast med sejtar. Sejtar är ringformade stenar som är särskilt heliga och fyllda med kraft. Dessa stenar ansåg man innehålla övernaturliga krafter.
Man kunde offra genom att smörja in sejten med renblod. Storjunkare är riktigt stora sejtar och de hade makt över alla djur samtidigt som de gav jaktlycka.
Samerna trodde att heliga sjöar hade två bottnar och man trodde att fiskarna häll till på den under bottnen, för att de skulle komma upp vid fisket offrade man till fiskesejtar.
Den viktigaste offerriten var dock dem stora höstofferfesten i slutet av september. Då offrade man bland annat renar.
Även om renar kan anses som ett mycket viktigt djur för samerna var det björnen som var det allra viktigaste djuret. Det var omfattande riter i samband med björnjakten, måltiden efteråt och sedan vid björnbegravningn.


Nåjden:
Nåjden är den person som höll kontakten mellan människovärlden och andvärlden. Han hade en trumma, men den kunde även användas av andra. När nåjden använde trumman uppstod ett ljud som hjälpte nåjden att uppnå extas. Det fanns målade figurer på trumman och dessa figurer hjälpte nåjden att ta reda på vilka andeväsen och gudar som krävde offer och vad som skulle offras.

Jojken: <...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Samerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   Samerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=845 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×