Snäckfeber

6446 visningar
uppladdat: 2007-06-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Snäckfeber
Andra benämningar: Schistosomiasis, Bilharzios

Våra kroppar består 2/3 av vatten. Vi måste därför dagligen få i oss vatten för att vi och vår kropp ska må bra. Vatten är även grunden för vår hygien och sjukdomar. För att allt detta ska skötas hos en människa måste man ha tillgång till rent vatten. Men hur rent är egentligen vårt vatten och vad är det som gömmer sig under ytan?

Snäckfeber är ett bra exempel på en sjukdom som sprids av människans levnadsmönster och idag beräknas 200 miljoner vara smittade i hela världen. Den smittade kan av denna sjukdom få cancer, inflammationer i kroppen, blodbrist, högt blodtryck, skador utanpå kroppen m.m. Snäckfeber är den näst allvarligaste parasitsjukdomen. Den finns främst i tropiska och subtropiska områden, cirka 80 % av dem smittade finns i Afrika och mer än 20 miljoner lider av allvarliga symptom.

Det är parasiter som orsakar sjukdomen och de tillhör ett släkte som kallas Schistosoma. Masken/larven tränger in genom människans hud och kan ge akuta överkänslighetsreaktioner i form av simmarklåda. Efter 3-4 veckor kan man få hög feber, den så kallade Katayamafeber. Parasiten vandrar till leverns blodkärlsystem och där utvecklas den till en vuxen larv som fortplantar sig och lägger då ägg i kroppens organ. Vid detta steg får man inga symptom eftersom larven gömmer sig bra i kroppen, den lindar runt sig protein och immunförsvaret ser den då som en del av kroppen. Därför är det svårt för immunförsvaret att utrota parasiten och sjukdomen kan skada kroppen i upp till 30 år utan att man lägger någon som helst märke till det. Hur stora symptomen blir beror på hur många maskar man har i kroppen, ju fler maskar leder till fler ägg vilket betyder större belastning för kroppen.

Snäckfeber har ett speciellt sätt att fortsätta smitta från människa till människa, det är inte den vanliga smittvägen genom kontakt med varandra utan tvärtom, det är kontakt mellan en annan människa och ens egen parasit. Äggen kommer ut till sötvatten genom människans avfall och det är när äggen får kontakt med vattnet som dem kläcks och söker sig till olika snäckarter där de kan utvecklas och bli parasiter som ska anfalla nästa människa.

Utbredningen stiger på grund av de alltmer utbredda bevattningsanläggningar och bevattningsprogram som utökar de områden där snigeln och parasiten kan leva. Även fattigdom och låga livsvillkor gör det bättre för den att spridas eftersom man inte har ekonomiska tillgångar som kan bota och rena.

Det finns inget vaccin som kan bota eller förhindra infektionen utan man måste helt enkelt förebygga infektionen. Man ska helst undvika att komma i kontakt med stillastående sötvatten och floder. Parasiten kan inte ses med blotta ögat men med mikroskop så finns det flera hundra av dem. Om man misstänker av någon anledning att man är smittad ska man kolla sig så fort man kan. Behandlingen för att utrota parasiten är medicinskt och man ska få godkännelse av en läkare. Det är inte svårt att bota en smittad när det gäller medicin men eftersom symptomen är såpass små och medicin är himla dyr så blir det svårt att få tag i den.

Sjukdomen kallas för Bilharzis vilket den fått från den tyske parasitologen Bilharz som upptäckte och beskrev sjukdomen i Kairo 1851.

Snäckfeber är en stark sjukdom som består av smarta parasiter. Sjukdomen kan påverka samhället på många olika sätt och det påverkar vår livsstil. Om ett land har ekonomiska problem och en såpass stark och lättspridlig sjukdom förekommer i landet kommer ekonomin att sjunka ännu mer eftersom man behöver mer pengar för att bota de sjuka. Självklart är det inte bara medicinen som kostar utan stället de drabbade ska vara på, alltså sjukhusen.

En annan sak som snäckfeber men även andra sjukdomar kan orsaka är att befolkningen sjunker eftersom dödsantalet stiger vilket är negativt. Det innebär mindre arbetskraft, färre studenter, färre födelseantal m.m. I samband med detta så sjunker även turismen eftersom rykten i värld...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Snäckfeber

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-13]   Snäckfeber
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8453 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×