Analys utifrån den dramaturgiska modellen av filmen Shaun of the Dead

4 röster
21830 visningar
uppladdat: 2007-07-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Resumé
Shaun är en 29 år gammal, han jobbar i en elektronikaffär och han lever ett ganska tråkigt liv. Hans flickvän Liz klagar ständigt på att de alltid gör samma saker, mest irriterad är hon över att de alltid besöker Shauns favoritpub ”the Winchester” och att de aldrig kan göra saker själva. Shaun lovar att bättra sig och säger att de ska gå ut och äta middag. Shaun har en jobbig dag på jobbet och glömmer boka bord. Nu får det vara nog tycker Liz och gör slut med Shaun. Nästa dag när han vaknar är gatorna fulla med zombies. Han bestämmer sig för att rädda sin familj och sina vänner från dessa monster. Man får nu följa Shauns ”kamp” och slutligen hans vinst över dem.

Anslag
Filmen börjar med att vi hör snabb och kanske lite mystisk musik, som närmast påminner om någonting man skulle höra i en skräckfilm. Sedan får vi se Shaun sitta med ett ölglas i ena handen och en cigarett i andra handen på Winchester tillsammans med sin flickvän Liz. Liz tycker att de ska spendera mer tid tillsammans bara de två och inte gå till Winchester med sina kompisar Ed, Dianne och David så ofta. Detta görs extra uppenbart genom att de är närvarande även under detta samtal. Liz tar också upp det faktum att hon inte fast de har varit ihop tre år inte har träffat Shauns mamma. Shaun lovar att han ska bättra sig. Han säger att de ska gå på restaurang tillsammans nästkommande kväll.
Anslaget är drygt tre minuter långt och här presenteras huvudkonflikten: Shaun är tråkig och gör alltid samma saker och han går till puben Winchester alldeles för ofta. Shaun försätts i underläge i förhållande till huvudkonflikten när han blir utskälld av sin flickvän. Anslaget uppfyller alltså alla fyra kraven ett anslag ska uppfylla: det skapas framåtrörelse, det är kort, huvudkonflikten presenteras och huvudkaraktären försätts i underläge.

Presentation
Huvudkaraktären
Det är tydligt redan i anslaget att det är Shaun som är huvudkaraktären. Shaun är nöjd med sitt liv. Det enda han vill är att hans flickvän också ska var nöjd, men Shaun har mycket att tänka på och hans flickvän kommer inte alltid i första hand. Han är lite som en zombie själv faktiskt, han gör saker rutinmässigt han tänker inte så mycket, han går omkring utan att se sig för riktigt, han är ganska seg och långsam.
Shaun går från att vara zombie till att rädda sin flickvän från de riktiga zombierna skulle man kunna säga. Han visar att han är stark och modig och att han kan göra annat än att spela tv-spel.

Den drivande karaktären
Den karaktär eller de karaktärer som sätter igång händelseförloppet i filmen är zombierna. Hade inte de funnits skulle filmen tagit slut innan den började. De är zombierna som besegras i slutet och det löser huvudkonflikten. De driver ständigt samma linje hela filmen igenom och förändras inte alls.

Antagonisten
Jag skulle nog säga att antagonisten i den här filmen är Yvonne. Hon är inte med speciellt mycket men hon driver hela tiden samma linje: hon ska rädda sina vänner från zombierna på samma sätt som Shaun. Det är hon som i slutändan räddar Shaun och Liz och vinner kampen mot zombierna.

Sidorollen
En av sidorollerna i filmen är Liz som är Shauns flickvän. Det är inte bara Shaun som förändras i filmen utan även Liz gör det. Huvudkonflikten får inte sin lösning bara för att Shaun ändrar på sig utan även för att Liz ändrar på sig. I början vill hon ha ett mer fartfyllt liv, hon vill göra saker, hon vill åka på semester, hon vill i alla fall inte gå till samma pub i resten av sitt liv. I slutet av filmen sitter hon och kollar på tv och föreslår att det ska gå till puben.

Närmaste relation
Ed är Shauns bästa kompis, de har känt varandra sedan lågstadiet. En kväll för fem år sedan och satte de uppe spelade Tekken 2 och drack äppelsnaps, sedan dess har Ed inte gått hem och bor numera tillsammans med Pete och Shaun. Ed är inte särskilt smart, han är arbetslös och tjänar pengar genom att sälja droger.

Konfliktupptrappning
1. Liz klagar på Shaun. Shaun går med på att de ska gå ut och äta tillsammans.
2. Shaun glömmer att boka bord och när han ringer är det fullbokat på restaurangen.
3. Shaun föreslår att de ska gå till Winchester i stället och Liz gör slut. Liz klagar på att Shaun röker, att han inte tränar, att de aldrig åker på semester. Shaun säger igen att han ska ändra på sig. Att han ska sluta röka t.ex. Liz säger att det inte spelar någon roll, att det fortfarande är slut mellan dem.
4. Shaun och Ed dricker lite för mycket och väcker Shauns rumskompis Pete som ger Shaun en utskällning och säger år honom att skärpa sig och ordna upp sitt liv.
5. Nästa morgon när Shaun vaknar är allt annorlunda, alla stadens invånare har förvandlats till zombies. Shaun märker ingenting och forsätter morgonen på samma sätt som han alltid gör, han går till affären och köper frukost, slår på teven.
6. Ed och Shaun för syn på en tjej i trädgården som uppenbarligen är en zombie. De tror bara att hon är full. Hon hoppar på dem och försöker bita dem. De puttar in henne i ett järnrör som körs rakt genom hennes kropp. Hon reser sig upp, först nu förstår de att inte allt står rätt till.
7. De slår på teven igen. Där säger de att man bör stanna inomhus och man bör inte försöka rädda nära och kära. (Enda sättet att stoppa de här varelserna säger man är att avlägsna huvudet eller förstöra hjärnan. )De kommer på en plan hur de ska rädda Shauns mamma och styvpappa och Liz och hennes kompisar. De kommer fram till att Winchester är det säkraste och bästa stället att gå till efter att de har räddat dem.
8. Ed och Shaun tar Petes bil och kör iväg. Shaun lyckas på egenhand hämta sin mamma och styvpappa, pappan har blivit biten av en zombie. Han försöker nu hämta Liz, Dianne och David. Det visar sig vara ganska svårt att övertala dem, men han säger att han har en plan. Att de ska till Winchester. De går med på att följa med.
9. De tvingas lämna bilen när Shauns styvpappa dör och förvandlas till en zombie. De tvingas nu fortsätta färden till Winchester till fots. Shaun leder gruppen till säkerhet till Winchester. På vägen möter de Shauns kompis Yvonne som även hon går med en grupp av människor som hon har räddat.
10. Shaun försöker lura bort zombierna och lämnar de andra ett tag. David börjar ifrågasätta Shauns plan. Den går säkert inte ut på någonting annat än att äta jordnötter i mörkret säger han. Detta visar sig vara sant.
11. Winchester visar sig inte vara så säkert som de först trodde, eftersom zombierna följer efter dem in. Dianne, David och Shauns mamma dör. Ed blir biten.
12. Liz och Shaun är nu de enda kvar. De tror att allt hopp är ute och planerar att begå självmord.
I sista stund upptäcker Shaun en hiss och han och Liz lämnar Winchester. När de kommer ur blir de omringade av zombies. Men de blir räddade av Yvonne som har hämtat militären som kommer och skjuter ihjäl alla zombies. Liz och Shaun går mot säkerhet hand i hand.

Konfliktlösning
Konflikten får sin lösning när de blir räddade. Shaun har visat att han är modig och kan göra annat än att gå till puben (även om det är exakt vad han gjorde). Liz förstår nu också att Winchester kanske inte är så farligt ändå. Att ha ett stills...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys utifrån den dramaturgiska modellen av filmen Shaun of the Dead

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-07-06]   Analys utifrån den dramaturgiska modellen av filmen Shaun of the Dead
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8483 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×