Napoleon

5 röster
14659 visningar
uppladdat: 2007-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Napoleon Bonaparte, vilket hans fullständiga namn var, föddes den 15 Augusti år 1769 på ön Korsika i Frankrike. Napoleon växte upp i en fin familj som hade det mycket gott ställt eftersom han var son till en rik advokat. Men eftersom hans far ofta var ute och reste, blev han uppfostrad av sin lite mer dominanta mor. Det är kanske därför han har fått ett sånt speciellt tänkande om makt. För dom som känner till historien vet ju hur det gick till slut med Napoleons maktbegär.

När Napoleon var tio år skickades han till en militär skola, eftersom han länge haft drömmar om att bli militär. Militär skolan var ungefär som nutidens lumpen, bara att den inte var obligatorisk. Utan i militärskola fick bara rikemansbarnen gå så de kunde lära sig att försvara Frankrike och dess regenter. Napoleon var mycket duktig på matte och geografi, men han valde ändå att följa sin dröm och bli militär. Vilket visar att han var mycket viljestark. Och direkt efter hans examen på École Militaire blev han fänrik. En fänrik är den ”lägsta” militären om man ska utgå från befordrings kartläggningen. Han var då 16 år gammal.
Det var först när franska revolutionen bröt ut som folk började ta Napoleon på allvar. Han fick flera seriösa uppdrag och efter ett tag befordrades han till överstelöjtnant åt en liten trupp.

Men allt var inte frid och fröjd, utan efter Napoleon hamnat i en liten konflikt mellan en nationalistledare var han tvungen att fly landet med sin familj.
Men på något sett lyckades han ta sig in i landet igen med hjälp av en vän och vann många strider eftersom han blivit befordrad. Eftersom folket byggde upp ett förtroende för Napoleon när han gång på gång vann alla sina stider, fick han mycket respekt i samhället och många litade på honom. Det är nog ganska lätt att ta all den där respekten och låta den stiga över huvudet.
Efter en kort visit i fängelset var Napoleon back to business igen. Den här gången gick det mycket bättre, när ett uppror i frankrike ägde rum blev Napoleon befäl över styrkorna i landet som skulle försvara Nationalkonventet. Napoleon lyckades försvara det så bra att han vart helt plötsligt en mycket känd och rik man.
Ett par månader senare gifte sig Napoleon med Paul Barras älskarinna, Josephine de Beauharnais.
En strid som var mycket viktig i Napoleons historia var Brumairekuppen. I den kuppen vart Napoleon känd som en militärdiktator. Han upplöste nämligen den lagstiftande rådsförsamlingen. Som militärdiktator utsåg Napoleon alla ministrar, officerare, ämbetsmän, domare, mm. Men Napoleon var inte bara dum, utan han gjorde även bra saker för Frankrike. Han införde ganska stora förändringar med. Han hjälpte bla. Frankrikes industri att växa och bli mycket starkare än den var tidigare. Han såg även till att det byggdes mer vägar för att underlätta all handel, men allra bäst var nog att statsekonomin inte var lika ranglig som den var förut. Utan den höll ett bra tempo mellan Frankrikes utgifter och inkomster. Men hur ond han än verkade, hyllade bara fransmännen honom som en hjälte. Vilket är ganska förståligt eftersom han faktiskt hjälpte till med sådana saker som Frankrike länge haft problem med. I deras ögon var all ondska i världen borta, bara för ett fåtal sekunder. Och det är klart, då kunde dom ju bara bortse från allt mörker i världen.
Visst, Napoleon var populär och hade mycket respekt i samhället. Men om det finns en populär person finns det ju nästan alltid någon som hatar honom/henne för att sedan överta makten. I det här sammanhanget var alla från det avsatta kungahuset, de största anhängarna till ”döda-napoleon-klubben”. Men Napoleon var smart, han gjorde hans tron som militärdiktator ärftlig. Så det fanns ju ingen vits med att mörda honom tillslut, eftersom han son ändå skulle få makten då.
År 1804 röstade folket om Napoleon skulle bli fransmännens kejsare eller inte, och eftersom fransmännen litade på honom vart det en majoritet ja. Och inte så länge efter det kröntes Napoleon i en fin sermoni av den dåvarande påven Pius VII. Som senare fick en belöning, den dåvarande tidräkningen kallad revolutionära kalendern skulle avsättas och ersättas med den kristna tidräkningen istället.
Eftersom Napoleons mål var att bli härskare i hela Europa så kröntes han senare som kejsare i Italien. En liten bit på vägen att uppfylla det.
Trots att Napoleon var älskad av sitt folk i Frankrike var många osäkra vad de tyckte om honom i andra länder. Här i Sverige fanns det många åsikter om honom, det fanns lika många som var för honom som det fanns de som var mot honom. Sveriges dåvarande kung, Gustav IV Adolf tycket mycket illa om både Frankrike och Napoleon. Det var bara ett fåtal till kungar i världen som inte gillade honom, men efter att dom dött var Gustav IV Adolf ensam ett tag om att hata honom.
En plan Napoleon hade var att besegra ryssland och skriva en fredsplan. Han tågade in i Ryssland med över en halv miljon män, men felet han gjorde var att han valde den tidpunkten som det är kallast i ryssland. Nämligen vintern. Väldigt många av hans män dog. Och Napoleon fick dystert traska hem igen, och hans rykte som ”oövervinnlig” var som totalt bortblåst.

Och i ju med det här hade världen fått nog, trupper från ett fåtal länder, varav ett Sverige, hade bestämt sig för att förinta Napoleon, en gång för alla. Och det gjorde dom med.
För att rädda sitt eget skinn ville Napoleon utnämna sin sån till ny kejsare för Frankrike. Men det gick inte de allierade. För vem skulle villa ha en 3 åring vid makten av ett helt land?
Napoleon fick behålla kejsartiteln men flyttade till en liten ö som han fick från Frankrike, samt ett bidrag på ca 2 miljoner francs. Och regeringen återfick makten igen. Efter ett misslyckat rymningsförsök återgick Napoleon till hans gamla slott, men Frankrike vart hårt nederlag av förluster i krig, speciellt ett slag i Waterloo som klassas som Frankrikes riktiga nederlag under den tiden. Efter ett tag fick Napoleon åka hem igen, till hans egen ö. Men eftersom regeringen var osäker på om han skulle rymma igen förvisade de honom till en Bri...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Napoleon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-08

    Bra text! Dock lite småsaker;

Källhänvisning

Inactive member [2007-07-12]   Napoleon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8487 [2024-04-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×