Nordkoreas kärnvapentest

4636 visningar
uppladdat: 2007-09-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har beslutat att undersöka konflikten om Nordkoreas kärnvapen, för att jag tycker att det verkar vara en komplicerad och intressant konflikt, och en ytterst angelägen sådan. Det är en global konflikt, i och med att kärnvapen är oerhört kraftfulla vapen som kan skapa stor förödelse.
Jag har läst DN och hittade den första artikeln onsdagen den 4 oktober, som då var på en hel sida i utrikesnyheterna. Rubriken löd: ”Nordkorea utmanar omvärlden”.

Artikeln handlar om att utrikesministeriet i Nordkorea på tisdagen meddelat att de ska genomföra ett kärnvapenprov. Anledningen till detta, enligt regeringen, är att de känner sig hotade av USA och dess fientliga politik, och om ett kärnvapenkrig skulle bryta loss vill de vara rustade.
Detta skapar ju oroligheter, dels i grannländerna i sydöstra Asien och dels i FN. Reaktionerna från dessa länder var blandade, men Sydkorea och Japan höjer beredskapen omgående.
Ickespridningsavtalet om kärnvapen är ett avtal som ett land gör för att avstå från kärnvapen, men ändå har Nordkorea, som slöt sig till avtalet, under decennier nu utvecklat ett kärnvapenprogram. Eftersom landet är ett mycket slutet kommunistland har utvecklandet av kärnvapen skett i det dolda. Det var först förra året som det avslöjades av Nordkorea har kapacitet att göra egna kärnvapen, även om det har misstänkts tidigare.
Det skapar en enorm oro i omvärlden och världsfreden och stabiliteten i sydöstra Asien är hotad. USA vill att ärendet ska gå till FN:s säkerhetsråd, men rådet tvekar om vad det ska göra i denna fråga. Alla anser att om Nordkorea skulle genomföra provet skulle det ses som en provokation mot omvärlden – kort sagt, en utmaning.
Den japanska premiärministern Shinzo Abe och den sydkoreanska presidenten Roh Moo-Hyun har möts och står allierade mot Nordkorea. Eftersom Sydkorea och Japan är de länder som ligger närmast Nordkorea, är det stor chans att de blir de mest drabbade om det blir ett kärnvapenkrig.
Kim Jong II är Nordkoreas diktator. Han har suttit vid posten sedan 12 år tillbaka och har lyckats hålla sig kvar tack vare att han har satt släktingar på olika maktposter. Han är en av dem som hålls mest skyldig om landet provspränger.

Eftersom Nordkorea ingått ett avtal men ändå helt medvetet brutit mot det, kan man undra vad de vill uppnå. I tidningen den 4 oktober skriver journalisten Bengt Albons en analys där han skriver att ”landet fortsätter agera som en internationell skurkstat”. Men frågan är om Nordkorea hotar med kärnvapenkrig, eller om de bara vill ha uppmärksamhet med kärnvapentestet.
Om det handlar om uppmärksamhet, är det USA och Kina som det berör. Nordkorea vill tala öppet med USA, ansikte mot ansikte, vilket USA avvisar. Anledningen till att Nordkorea vill testa Kina är att de inte vet hur Kina reagerar, eftersom USA sätter press på Kina att sätta press på Nordkorea.

De följande dagarna torsdag, fredag, lördag skriver tidningen mindre artiklar, där den berättar om att grannländerna varnar Nordkorea för att genomföra kärnvapenprovet, även att landets enda allierande, Kina, är emot det. Artiklarna fortsätter att säga att FN är splittrat i frågan, och slutligen att FN varnar Nordkorea för sprängningen. På söndag skriver tidningen åter över en hel sida, där det står att FN tvekar om sanktion mot Nordkorea, medan USA fortsätter att sätta press på säkerhetsrådet och Kina.

Måndagen den 9 oktober klockan 03:36 svensk tid genomför Nordkorea sitt kärnvapenprov, under jorden i landets nordöstra delar, ungefär tio mil från huvudstaden. Det är i alla fall vad som rapporteras, men DN och Metro har båda skrivit om att experter är osäkra på om det verkligen har skett ett test, eftersom de seismiska vågorna varit så svaga. En del av dem tror att antingen var det ett svagt prov, eller en bluff.

Analys
Jag har tagit fakta från DN och lite från Metro till det här projektet. Jag litar på dessa fakta, men förstår också att svenska journalister som ju skriver i dessa tidningar måste ha ett svenskt perspektiv. Alltså – den här konflikten utspelar sig i ett land som ligger nästan på andra sidan jordklotet, och vi är inte så nära av konflikten att vi berörs såsom människorna i t e x Japan och Sydkorea. Där ser läget definitivt annorlunda ut – allt är osäkert och oroligt. Många frågor söker svar och det finns många spekulationer om hur Nordkorea ska agera härnäst.
Det är speciellt svårt eftersom landet är så slutet som det är. Det är visserligen bevakat av satelliter och av bilderna de tar kan t e x USA dra slutsatser. Men saken är den att USA inte kan invadera Nordkorea hur som helst, såsom de har gjort med andra länder.
Kina står som allierad med Nordkorea, och har vissa intressen i landet. USA vill nog inte riskera att hamna i bråk med Kina, därför måste de förhandla i den här konflikten – vilket också är svårt eftersom Nordkorea nu har testat sitt kärnvapen trots starka varningar och protester.
Risken är nu att andra länder följer i Nordkoreas spår och utrustar sig med kärnvapen. USA förlorar mycket makt på det, eftersom de varit de enda förut att ha kärnvapen, och som de har ansett sig ha haft rätt till som enda supermakt.
USA ”leker Allan” och har spelat rollen som landet som går in barbariskt styrda länder och löser konflikter. I många amerikaners ögon spelar deras land rollen som hjälten, som freds-bevararen och den som skapar demokrati i länder som innan varit hårt hållna av diktatorer.
Andra ser på USA med inte lika blida ögon, där blir fredsbevararen till motsatsen – de tycker att USA är ett större hot mot världsfreden än Nordkorea. Frågan är hur länge till USA kommer att vara ensam ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordkoreas kärnvapentest

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-03]   Nordkoreas kärnvapentest
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8527 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×