Albert Einstein

3 röster
6536 visningar
uppladdat: 2007-09-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Albert Einstein föddes år 1879 i staden Ulm. Hans far hette Hermann, köpman, och modern hette Pauline, hemmafru. Albert hade också en syster som hette Maja. Familjen flyttade till München när Albert var ett år, Hermanns företag hade gått i konkurs, och han trodde att det kanske skulle gå bättre i München. Men till och med i München gick företaget i konkurs, så de flyttade till Italien, med hopp om att få det bättre.

När Albert var barn, så gillade han inte alls skolan, så han satt mest och drömde på lektionerna, och lärarna gillade honom inte alls. Det sades att Albert hade problem med matematiken, men han hade annars ett väldigt bra betyg.
Men när Albert var nio år, så visade hans far honom en kompass, och det kanske var vändningen för Albert. Han undrade hur pilen kunde peka åt ett enda håll, och hur pilen kunde sväva. Det var nog början för Alberts fysikintresse. När Albert var 12 år fick han låna några vetenskapsböcker, och han läste allting. Nu började han vilja ta reda på massa saker. I 16 års ålder tog Albert studentexamen, och han bestämde sig för att studera vidare vid ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) i Zürich. Men han hade för lite kunskaper i engelska, franska, zoologi och botanik, och därmed kom han inte in. Men Albert kom in på en mindre skola i närheten av ETH, som hette Aarau. År 1896 försökte Albert komma in på ETH igen, och denna gång gjorde han det.
När Albert hade läst klart i Högskolan (år 1900) blev han lärare i matematik och fysik, men det var han inte länge, år 1901 blev han nämligen anställd på patentverket i Bern. Medan han jobbade där kunde han utveckla olika teorier, Brownska rörelsen, relativitetsteorin och fotoelektriska effekten var några av dem.
När Albert var 24 år gifte han sig med Mileva Maric. De fick en dotter och två söner.
Albert skrev en artikel om kvantfysiken, och han var nog också den första som gjorde det. Han kritiserade kvantfysiken i artikeln, och påstod att den var fel. Han misslyckades med att försöka bevisa det.
Det är få som har fått ett grundämne döpt efter sig, och Albert är en av dem: Atomnummer 99, som kallas för Einsteinium.
Einstein blev också erbjuden till att bli President i Israel, men han tackade nej. Han tyckte att ekvationer var viktigare än politik.
År 1949 opererades Albert för att han hade för stor kroppspulsåder. Operationen lyckades, men Albert blev aldrig riktigt frisk igen.
15 april 1955 togs Albert in på sjukhuset i Princeton. Tre dagar senare...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Albert Einstein

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-24

    Det vore bra om det var lite mer fakta och längre text.

  • Sa Be 2013-11-24

    Lite mer faktatext

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-05]   Albert Einstein
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8528 [2022-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×