Antoine Lavoisier

1 röster
8470 visningar
uppladdat: 2007-09-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Antoine Lavoisier föddes den 26 augusti år 1743 i Frankrike. Hans pappa hette Jean-Antoine och var en advokat. Antoines mamma dog när Antoine bara var fem år gammal, och hans lillasyster Marie var bara tre år. Då flyttade familjen till ”farmor”. Hos farmodern bodde Antoines faster, Constance. Hon upptäckte hur begåvad Antoine var och lät honom studera både matematik och naturvetenskap.

Många av Antoines förfäder hade varit jurister, och därför studerade Antoine också juridik. Antoine tog sin juristexamen när han var 21 år. Men efter inte så lång tid upptäckte han att det var naturvetenskap som han verkligen ville hålla på med. Antoine började att studera mineralogi igen, och höll sin första föreläsning år 1768, för franska vetenskapsakademin.

Antoine fortsatte med sina experiment, och till det behövde han pengar, så han bestämde sig för att bli skatteindrivare. Det beslutet blev ödesdigert för Antoine.

När Antoine var 28 år gifte han sig med Marie-Anne. Hon var bara 13 år då, men kungen hade sagt åt henne att gifta sig med en 50-åring. Därför blev det bråttom att gifta bort henne med någon annan.
Marie-Anne var mycket begåvad. Hon hjälpte Antoine, med hans experiment, hon förde också protokoll och illustrationer. Man kan säga att om Antoine var ”Den moderna kemins fader”, så var Marie-Anne ”Den moderna kemins moder”.

Saker Antoine uppnådde
År 1775 blev Antoine föreståndare för stadens krutbruk. Han började att förbättra krutproduktionen, och han ägnade sig också mer åt sina experiment.
Förbränning
Att förbränning är oxidering, var en av sakerna som Antoine förklarade. Det betyder att ett ämne förenar sig kemiskt med syre. Ett av Antoines viktigaste experiment var förbränningsprocesser, dvs. vad som händer när material brinner.

Jordbruket
Antoine var sekreterare i jordbrukskommitén och där arbetade han för att utveckla jordbruket. I en by på den franska landsbygden hade Antoine ett eget mönsterjordbruk, där han utvecklade bättre odlingsmetoder så att bönderna skulle få bättre skördar och bättre djurhållning.


När döden kommer
Man skulle kanske kunna tro att folket var tacksamma mot Antoine för vad han hade gjort till landet, och var glada, men så var det inte. Antoine dömdes till döden för att han hade jobbat som skatteindrivare. Den 8 maj 1794 blev Antoine avrättad i giljotinen. Även Marie-Annes far avrättades.

”Det tog dem bara ett ögonblick att hugga av hans huvud, men det kommer att dröja m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antoine Lavoisier

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-06]   Antoine Lavoisier
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8529 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×