Napolëon Bonaparte

5724 visningar
uppladdat: 2007-09-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Napoleon föddes på ön Korsika den 15 augusti 1769. Han var en man som man kan säga led av storhetsvansinne. Ära var nyckelordet i hans vokabulär. Under sina år på jorden blev han bland annat general, förste konsul (en titel hämtad från det antika Rom) och fransmännens kejsare.

År 1795 antogs en ny grundlag i Frankrike. I landets styrelse skulle fem direktorer sitta. Flera lagar som folket kämpat för togs bort, bl.a. allmän rösträtt. Detta innebar att det inte längre var folkets land, något som folket såg som förräderi och rasade mot Paris.

Denna gång var Paris redo. Folkmassorna möttes av soldater och kanoner i ledning av den relativt okände generalen Napoleon Bonaparte. Folket hade ingen chans mot den överlägsna armén. Hundratals döda och sårade låg kvar på Paris gator efter upproret. År 1799 fick Frankrike en ny grundlag. Direktorerna skulle bytas ut till fördel för tre konsuler och Napoleon utnämnde sig själv till förste konsul. När någon parlamentsledamot försökte protestera slängdes han ut av Napoleons soldater. Till slut sattes den nya grundlagen i bruk och den franska revolutionen var över.

År 1804 krönte Napoleon sig själv till kejsare i katedralen Notre-Dame i Paris. När jag säger ”krönte sig själv” menar jag verkligen det. Påven närvarade men Napoleon ville visa att ingen stod över honom och krönte därför sig själv. Nu var Frankrike helt plötsligt ett hot mot övriga länder i Europa. Napoleon hade skaffat sig ett namn som en genial fältherre och krigare.

Redan 1805 skedde slaget vid Austerlitz där Napoleon vann sin kanske största seger på årsdagen av sin egen kröning till kejsare. Detta slag har gett upphov till den 50 meter höga triumfbågen i Paris.

1812 tågade Napoleon in i Ryssland med 600.000 man i sitt följe. Ryssarna som till viss del var förberedda eftersom det är en ganska lång resa från Frankrike till Moskva. Ryssarna använde sig av den brända jordens taktik som i princip går ut på att bränna allt i fransmännens väg som kunde vara användbart såsom broar, mat och varma sovplatser. När fransmännen med Napoleon i spetsen väl kom fram till Moskva väntade de på att ryssarna skulle be om nåd. När ingen sådan bön hördes var fransmännen tvungna att dra sig tillbaka innan vintern kom. Under tillbakatåget blev den franska armén nästan helt förintad av hungern, kylan och de efterföljande ryska trupperna.

Napoleon besegrades 1813 vid Leipzig av brittiska, tyska, österrikiska och ryska trupper som hade allierat sig mot Frankrike. Kejsaren förvisades till ön Elba vid Italiens västra kust där han blev guvernör men han tröttnade på att bestämma över små vägar här och små dammar där och tog sig därför tillbaka till Frankrike med 1.000 soldater.

Väl på väg mot Paris möttes han av en kunglig armé som inte ville låta honom passera utan försökte övertala honom att åka tillbaka till Elba. Det sägs att han då ska ha knäppt upp sin rock, visat upp sin skjorta med hederslegionens märke och sagt: ”Om ni vill skjuta er kejsare, gör det!”. Armén anslöt sig till Napoleon och han tog till slut tillbaka makten utan att en enda droppe blod spillts. Han förlorade senare slaget vid Waterloo och deporterades till ön S:t Helena där han sedan dog.

Napoleon dog inte utan att lämna någonting efter sig. Förutom minnet av denna blott 165 cm korta fältherren finns arvet kvar genom:
• Numreringen av hus där han satte udda tal på ena sidan, jämna tal på andra sidan och husen i nummerföljd.
• Metersystemet som infördes som standardmått i många länder. Ett kilogram motsvarar en kub av vatten med en tiondels meter långa sidor vid normalt lufttryck eller en liter vatten.
• Lagsystemet bestod tidigare av ca 360 olika lagböcker som Napoleon sammanställde till en enda. Code Napoléon. Nästan alla västländer har lagar från denna bok.
• Tidigare fanns bara inkomstskatt, men Napoleon införde även skatt på visa varor som det fortfarande krävs ett visst intyg från Frankrikes regering för att få sälja i Frankrike.
• Skolor öppnades på nytt och denna gång med lägre kostnad så att även de fattigare hade råd att skicka sina barn till skolan. Flera högskolor öppnades som tog emot de elever som var bäst och inte de som kom från en viss familj.

En annan sak som Napoleon lämnade efter sig är dokumentationen i form av tavlor där han ganska ofta gav en ganska missvisande bild av sig själv och händelsen. Till exempel bilden på förra sidan där Napoleon sitter på sin stolta springare i slaget vid Sankt Bernhard. Egentligen satt han inte på någon häst ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Napolëon Bonaparte

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-08]   Napolëon Bonaparte
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8535 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×