Rembrandt Harmenszoon van Rijn

2 röster
7079 visningar
uppladdat: 2007-09-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Liv

Rembrandt föddes den 15 juli 1606 i Leiden som ligger i Nederländerna. Det sägs att Rembrandt var och är den största konstnären i Europas historia. Han hade 5 syskon och var det fjärde barnet av 6 stycken. Hans pappa var mjölnare och hans mamma bagardotter. Som pojke gick han på universitetet i Leiden där han läste latin. Redan som ung var han intresserad av konst och blev lärling hos Jacob van Swanenburgh. Efter att han hade varit lärling där så blev han lärling hos Pieter Lastman i Amsterdam. När han kom hem efter den lärlingstiden startade han en studio i Leiden tillsammans med hans kompis Jan Lievens som också var konstnär. År 1627 började dom ta in lärlingar, En av hans lärlingar var Gerrit Dou. Gerrit Dou var en nederländsk konstnär som målade sina tavlor med fina och små penseldrag.

1631 hade Rembrandt fått ett så bra rykte i hela Nederländerna så att många från Amsterdam beställde porträtt. Han flyttade in hos en konsthandlare i Amsterdam som hette Hendrick van Uylenburg. År 1534 gifte sig Rembrandt med Hendricks kusin Saskia. 1639 flyttade Rembrandt och Saskia till ett hus i det judiska kvarteret i Amsterdam. Huset blev senare ett museum som heter ”Rembrandt House Museum”. År 1635 fick dom ett barn som dom döpte till Rumbartus. Rumbartus dog 2 månader efter födseln.
3 år senare fick dom en dotter som dom döpte till Cornelia men hon dog 3 veckor efter födseln. 1921 fick dom sitt tredje barn som dom döpte till Titus. Titus överlevde till vuxen ålder. Ett år efter Titus födsel dog Saskia i tuberkulos.

Några år senare startade Rembrandt ett förhållande med sitt hembiträde Hendriekje Stoffels. Hon var många år yngre än Rembrandt men det gjorde inget för Rembrandt. År 1654 fick dom en dotter som dom döpte till Cornelia precis som Rembrandts första dotter hette. Hon överlevde till vuxen ålder.

1656 gick Rembrandt i konkurs för att han köpte så många tavlor och tryck. Han var då tvungen att sälja sitt hus, många antikviteter, tryckpressen och många av hans tavlor. Han flyttade till en bostad i Rozengracht.
Både Hendriekje och Titus dog och inte långt efter, den 4 oktober 1669 dog Rembrandt.


Perioder, Teman och Stilar

Under Rembrandts Leiden period var tavlorna små och rika på detaljer. Hans tavlor hade oftast religiösa motiv under denna tid. Under hans första tid i Amsterdam började han måla många bibliska och mytologiska scener i stora format och starka konstraster. Under den tiden började han också måla porträtt.

På slutet av 1630-talet gjorde han många etsningar av landskap men också några tavlor. Tavlorna var ofta fyllda med naturliga draman som nedblåsta träd. 1640 blev hans tavlor mer dämpade och återspeglade personliga tragedier. Tavlorna minskade också i storlek. Dom bibliska scenerna kom oftare från det nya testamentet. En större tavla från den tiden var ”The night watch” som var den största tavla han gjort. Den är 363x437 cm stor och blev klar år 1642. Tavlan beställdes av kapten Frans Banning Cocq som även finns med i mitten av tavlan.

På 1650-talet ökade tavlorna i storlek och färgerna blev starkare. Man såg också penseldragen tydligare än inna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rembrandt Harmenszoon van Rijn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-02-15

    hur kan han gifta sig på 1500-talet när hahn själv var född på 1600 talet?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-15]   Rembrandt Harmenszoon van Rijn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8548 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×