Illyrien

6 röster
13321 visningar
uppladdat: 2007-09-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
Jag har valt att skriva om Illyrierna som min fördjupning eftersom jag har hört talas om de och det har väckt ett stort intresse. Mina mor och far-föräldrar har berättat att Illyrien har varit ett starkt folkslag och eftersom jag är alban och härstammar från denna folkslag så tyckte jag att det skulle vara roligt att veta mer om de.
De flesta vet nog inte vilka Illyrierna har varit och det kan jag tycka är lite synd eftersom Illyrierna är ett indoeuropeisk folkslag som har bott i Europa från början av ( ca 2000 f.kr) då människor vandrade till balkanhalvön.
Att hitta fakta var inte det lättaste, men med lite hjälp av nätet och lite hjälp av böcker så försökte jag att göra mitt bästa och det ledde fram till att jag satte ihop lite fakta.
Jag kommer att börja skriva om Pellazgerna som ”sägs” ha varit Illyriernas urfolk, och ur dessa ska Illyrierna ha kommit till. Sedan ska jag berätta vidare om Illyrien och vilka kungariken som fanns och vilka som härskade under denna tid. Sist kommer jag ta upp några ordspråk som jag fann intressanta.





Pellazgerna:
Pellazgerna levde på Balkan för ungefär 12 000 år sedan. Pellazgerna höll på med handel. Deras största köp och försäljning var med orienten (österlandet). De handlade med bl a glas, elfenben, vapen, verktyg och spannmål mm. De var först med att skapa en orakel, jordbruk och att bygga murar i europaområdet. De höll på med fiske, jakt, plockning av frukt och sköte get.
När Pellazgerna hade en stor utbreddning i Balkan så kom grekerna norrifrån och bosatte sig i pellazisk mark, bl a i Thessalien, Peloponnesos och Egeiska havets öar, men pellazgerna hade ändå makten i Balkanhalvön. Det första folket som kom till Balkan var alltså pellazger och dessa är ”Illyrernas förfäder” dvs albanernas gamla förfäder.
Språkstudier visar att pellazgerna lämnade spår efter sig i Balkan genom människonamn, namn på olika ställen och gudarnas namn som inte har nåt och göra med grekiska språket utan detta kan bara tolkas genom det illyriska-albanska språket.



Illyrien
Illyrien var ett folk som levde 2000 år f.kr i nuvarande balkan. Illyrerna pratade ett indoeuropeisk språk, men tyvärr så har det bara bevarats ett par namn och glosor. Efter några språk, antropologiska och arkeologiska studier, så har en slutsats dragits dvs att albanerna är avkomlingar till illyrerna.
Illyrerna var bofasta norr om Istrien (som är en halvö norr om Kroatien) och i söder om Epirus (som ligger i nuvarande Grekland). Illyrien var uppdelad i olika stammar dom mest kända är Dalmati, Ardaei, Dardani, Albani, Taulantii, Labeati, Orestes, Molossi, Chaones och Thesproti. Alla dessa stammar hade ett rådsförsamling av äldre där man hade en ledare. Ledaren var oftast en stark person som förenade stammar och bildade rike.Under denna tid (ca: 2000 år f.kr) så härskades Balkan av Illyrer i väst och Thraker i öst. Illyrernas land var mycket bergigt och det hade dem nytta av för att det höll dem isär från många fiender.
Grekland hade kolonier i Illyrien och den grekiska kulturen hade stort inflytande i Illyrien men illyrerna kunde ändå hålla kvar sin identitet och kultur. Många kända grekiska och romerska människor kom under antiken till Illyrien för att tillbringa sin semester på de vackra kusterna. Det sägs att Ceasar var på semester i Illyrien.
Illyrien var mycket rikt på mineraler och de blev duktiga på att bryta ner dem och bearbeta metaller. Illyrerna exporterade jordbruksprodukter och boskap, speciellt hästar och även varor gjorda av lokal brons och järn. Illyrerna byggde en båt som kallades för Liburnae. Den var mycket snabb och seglade lätt på vattnet. Romarna blev mycket förtjusta i designen och upptog den till deras egen design och bytte namn till Liburnian.



En av de första kungarrna av Illyrien var Hylli (som på albanska betyder stjärna) han härskade omkring år 1225 f.kr. Det illyriska kungariket hade sin största höjdpunkt år 400 år f.kr då Bardhylis härskade. Bardhylis förenade kungarikena Illyrien och Epirus samt en stor del av Makedonien. När Bardhylis härskade så lyckades det illyriska folket nästan förgöra den makedonska kungariket men Filip den andra satte stop för det och Bardhylis slöt fred med honom innan han dog (358 f.kr).
Agron var kung över Illyrien år 250 f.kr till 231 f.kr. Han var mycket mäktig och hade en stor arme som krigade ofta till havs och med hjälp av sina snabba och lätta skäpp som gled på vattnet. Agron ville säkra rikets framtid då bildade han en stor arme och en mycket stark flotta som var ofta till havs och gjorde piratiska expeditioner på de romerska och grekiska skepp som ofta var belastade med mycket värdefulla saker. Agron gick attackerade även grekiska kolonier som fanns i Illyrien främst i Apollonia (nära staden Fier i centrala Albanien) och Dyrracium (Durres i nuvarande Albanien), men år 231 f.kr dog Agron pga att han hade druckit för mycket efter sin triumffest som han hade tillsammans med Demetri den andra av Makedonien vunnit över det grekiska förbundet Etola där sparta ingick.
Efter Agrons död så tog Teuta hans fru över tronen och hon fortsatte sina piratiska expeditioner och störde de romerska sjöfarten.Romarna blev irreterade och skickade ner två ambassadörer till huvudstaden Shkodra (nuvarande Albanien) för att förhandla med drottningen men hon vägrade gå med på deras förslag. När de två ambassadörerna var på väg hem så skickade Teuta ut soldater för att döda dom. Den romerska senaten blev mycket arg och förklarade krig mot henne år 229 f.kr romarna kom till Illyrien med en flotta på 200 skepp och de tog över Shkodra och Teutas arme kapitulerade.



Avslut:
Albanerna härstammar från den antika folkgruppen Illyrerna och är tillsammans med grekerna det äldsta folkslaget på Balkan. Troligtvist så härstammar namnet ”albaner” från den illyriska stammen Albanoi.
När jag fick fakta på att pellazgerna ”var” illyrernas urfolk så slog det mig att illyrerna var äldre än vad jag hade trott.
Följderna blev nog svåra för illyrerna eftersom de krigade mycket och mycket av deras historia och skulpturer,skrifter har inte kunnat bevaras eftersom många plundrade Illyrien och koloni...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Illyrien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-17

    Riktigt bra arbete......du tog

  • Inactive member 2015-09-12

    Fuad Dibrani. Tack för den info. Ända till kung Illyricum har jag läst. Men mest på grund av Religion och veta vilka är mina fiender! Nämnligen är fiende få tal, men ändå flertal då de styr mycke idag! Men den som söker saningen i Herrens namn , kommer aldrig gå miste nåt! Eftersom detta hittade jag genom o söka vad Bibeln skrift har sakt om Oss! Ensak är säkert Sanningen kommer fram för eller senare , lögnaren har korta ben! O Guds planer är mäktig!

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-16]   Illyrien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8555 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×