Vad är konst och kultur?

6496 visningar
uppladdat: 2007-09-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Den har samma förutsättningar i alla länder överallt på jorden. Det är människorna och samhället som tillsammans skapar den, det finns lämningar som är äldre än Kristus samtidigt som det finns planeringar och tankar om framtidens.” Det vi alla är med och bidrar till är kulturen.
Kultur är någonting som vi människor har gemensamt, det är någonting som vi alla delar. Om man slår upp ordet kultur i en ordlista så får man ungefär följande förklaring: ”Människors sätt att leva och tänka inom ett visst område och vid en viss tid.” Om två kulturer möts blir det en så kallad kulturkrock, två olika sätt att tänka och handla möts och delar erfarenheter, detta har startat allt ifrån krig till samarbeten. Antingen lär man av varandra eller så kan man inte alls dela åsikt. Min erfarenhet av detta var min resa till Indien. Ungdomarna där var uppfostrade och uppväxta på ett sätt som var främmande för mig, och vissa saker hade vi gemensamt men ofta tyckte vi och andra personer olika om saker och ting och därför ser också konsten annorlunda ut. Låt oss ta reklamen som exempel. I Sverige och andra västerländska länder är det oftast kroppen som säljer produkten. Överallt ser man halvnakna tjejer stå och göra reklam från allt ifrån klockor till bilar, och utseende är väldigt viktigt. I Indien var det en medelålders indier med mustasch som pratade i Nokia mobil på reklamen och det slog mig verkligen vilken skillnad det var på vad som säljer i Indien och vad som är säljer i Sverige. Ett annat exempel var när vi skulle bli tackade efter en konsert vi hade gjort för en finare skola i Bangalore så fick vi blomsterkransar runt halsarna, detta var också nytt för oss för vi är vana med en blomma i handen efter en konsert, inte lindade runt halsen.
Olika traditioner och handlingar var väldigt olika och det visades inte minst genom den etablerade konsten. Men en sak hade vi gemensamt tack vare konsten, den fick oss att reagera och tänka till, och det är precis det konst ska göra. Ett konstverk vill ge åskådarna en upplevelse, en känsla som får oss att minnas det vi sett eller hört. Att beröra människor med musik, tavlor eller teater är konst, men all konst är inte till för att underhålla utan den kan ibland påminna oss om svårare tider eller till och med uppmuntra dåliga sätt att lösa problem. Konsten, som allt annat, ändrar utseende med tiden och följer med det moderna samhället. Så precis som med kulturen ser konsten olika ut i olika samhällen men har ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är konst och kultur?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-21]   Vad är konst och kultur?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8562 [2023-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×