Scientologin VS Buddhismen

11 röster
20803 visningar
uppladdat: 2007-09-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att jämföra Scientologin och Buddhismen. Jag valde Buddhismen eftersom att det alltid har varit en sådan religion som jag har varit intresserad av. Scientologin valde jag eftersom att jag ville veta mer om den sekten och vad det egentligen är för en sekt och hur den i själva verket kom till. Jag tyckte att det även kändes som det vore två bra religioner att jämföra eftersom att de på vissa plan verkar fungera lika.

Frågeställning
Jag kommer att ta reda på;
Vilka det var som skapade de här två olika religionerna?
Religionernas syfte/Vad strävar Scientologin/Buddhismen efter?
Tror de på någon Gud?
Har de några visdomsord de lever efter?/Vad är viktigast i tron?
Vad händer efter döden?


Scientologin
Scientologin grundades av en man vid namn L. Ron Hubbard år 1954. Hubbard själv föddes 1911 i Nebraska. Han var även en känd science fiction författare och han utgav sig också för att vara atomfysiker och vetenskapsman som arbetat för CIA, men de sistnämnda finns det inget bevis på. Hubbard skrev boken ”Dianetik”, som ungefär betyder ”hur själen påverkar kroppen” och publicerades 1950. Det sägs att L. Ron Hubbard själv med hjälp av Dianetiken kunde hela sig själv efter att ha varit så gott som blind och lam i höfter och rygg efter andra världskriget.

Religionen bygger på denna bok om att förbättra människans välbefinnande. Allt inleddes med att Hubbard började forska om hur den ”friska” människan skulle leva och vad hon måste göra för att rena sin själ. Boken var till en början tänkt att användas som en behandlingsmetod för människor med psykosomatiska sjukdomar. (Psykosomatisk innebär en kropp - själsjukdom; en sjukdom där emotionella faktorer orsakar fysiska symptom som tillexempel huvudvärk, yrsel, uppförandeproblem, nedstämdhet m.m.) Fast sedan bestämde Hubbard sig för att istället starta en egen religion, Scientologin. Det sägs också att Hubbard bara några månader innan han startade kyrkan och religionen ska ha sagt att ”- det bästa sättet att tjäna pengar på, är att starta en religion”.

Denna historia som jag tänker berätta är en huvudsaklig sanning inom scientologin och finns i skriften OT III. Historian berättas när du har uppnått en av deras högsta nivåer, OT III. Man kan nästintill säga att denna historia bl.a. är en av Scientologins heliga skrifter. Du måste betala väldigt mycket pengar för att nå denna nivå.

Scientologins lära går ut på att för 75 miljoner år sedan fanns det en galaktisk härskare vid namn Xenu. Xenu var härskare över nästan alla planeter även över våran planet Jorden, som på den tiden hette Teegeeack. Xenu hade ett problem, alla de 76 planeterna var överbefolkade, varje planet hade i genomsnitt 178 miljarder invånare. Genom att lösa detta problem tänkte Xenu ut en djävulsk plan. Han injicerade folket med en blandning av alkohol och glykol så att folket skulle bli paralyserade. Efter detta blev alla dessa människor inlastade i rymdskepp som flög till Jorden, där sedan människorna placerades i vulkaner. Därefter sänktes vätebomber ner i vulkanerna och Xenu exploderade därpå alla vätebomber samtidigt och alla människor dog.

Eftersom var och en har en själ, en "thetan", så måste man lura själen att inte komma tillbaka igen. Medan dessa miljarders själar blåstes kring av vinden, hade Xenu lagt ut speciella elektroniska fällor, som fångade alla själar i elektroniska nät.

Efter att Xenu fångat alla dessa själar, packade han dem i boxar och förflyttade dem till stora biosalonger. I biosalongerna tvingades alla dessa själar vara åskådare till speciella 3-dimensionella filmer, som visade hur livet skulle se ut. Genom att titta på dessa filmer blev själarna utsatta för falska bilder, det nämndes att de var Gud, Djävulen och Jesus. I scientologin kallas denna process för "Inplantering".

När filmerna var slut och alla hade lämnat biograferna, började alla själar att dras samman i klasar. Anledningen till detta var att de alla sett på samma filmer, och därigenom trodde att de var en och samma person. Dessa klasar bestod var och en av ett antal tusen själar. Eftersom det endast fanns ett fåtal levande kroppar kvar, intog dessa klasar de kvarvarande levande kropparna.

Några officerare lyckades sedan fånga ta Xenu och låsa in honom i ett berg på en av planeterna. Han hålls inlåst av ett kraftfält som får sin kraft av ett evighetsbatteri där han än i dag ska finnas.

När du har kommit till denna nivå och har fått reda på den här historian så kommer du att genom telepati kunna kommunicera med dessa ”kropps thetaner” och på det sättet få dom att försvinna. Scientologerna tror att alla människor är fyllda av dessa "kropps thetaner". För att kunna bli fria från dessa själar är enda sättet att gå Scientologernas kurser och betala massvis med pengar. Scientologerna tror också att den enda anledningen varför människan tror på Gud och Jesus, är därför att detta fanns i de filmer som våra kropps thetaner såg för 75 miljoner år sedan.

De åtta dynamikerna
I scientologin är livets grundprincip att överleva, och denna grundprincip delas in i åtta punkter, de åtta dynamikerna. För att överleva väl ska man så bra som möjligt följa så många av dynamikerna man kan.
1. Jaget. Strävan efter att överleva som individ
2. Skapande. Vilket består av familj, sex och barn.
3. Gruppen. Att överleva som grupp. Vänner, arbetskamrater, nationer.
4. Människosläktet. Att överleva som människosläkte.
5. Livsformer. Strävan efter att överleva som livsformer, till exempel djur, fåglar, insekter växtliv. Allt levande.
6. Det fysiska universumet. Att överleva som materia, energi, rum och tid. T.ex. vår planet.
7. Den andliga varelsen. Att överleva som andlig varelse.
8. Oändlighet. Att överleva som allting, eller en högre väsen (man använder inte termen Gud).
Vad tror man på?
Scientologer tror inte på någon gud och ber därför inte till någon. I Scientologin handlar det om att uppnå ett tillstånd, att bli ”Clear”, ungefär som att uppnå ”Nirvana” inom Buddhismen (som jag kommer att berätta mer om sen). När man är Clear så har man renat sin kropp och blivit befriad från alla onda själar och oönskade beteendemönster etc.

Att nå Clear är vad alla scientologer strävar efter. En person som har nått Clear har audioterat mycket länge och betalat mycket pengar. Kritikerna säger att det ligger uppåt 150 timmar audition och en ca 1 miljon kronor som man har betalat in för att nå Clear. När man har nått sinnesståndet Clear så är man enligt scientologerna en människa med väldigt stor makt, man har förmågan att se tillbaka i tiden och läka människor.

Auditionen försiggår med hjälp av en auditör som sitter och lyssnar och med hjälp av en E-meter försöker hitta grunden till ens lidande. E-metern fungerar på det sättet att när personen ser en viss mentalbild i sitt huvud som föreställer något obehagligt så ger E-metern utslag. Personen får sedan själv försöka lösa problemet. Scientologin bygger mycket på att man löser sina problem själv men att man med hjälp av Scientologin ska kunna finna problemet/en.

När man har gått alla kurser och auditeringar för att bli ”Clear” så är det bara reningen kvar. Under den processen ska man få ut alla gifter ur kroppen med hjälp av vitaminer från A till F, bastubad och oljebad. Man får också bara umgås med sektens medlemmar under behandlingstiden.

Efter att man blivit ”clear” så strävar man efter att bli ”Operating Thetan” då man blir allsmäktig. Man kan då tillexempel styra över sitt hjärta. Det kan ta en hel livstid innan man når ända fram eftersom man måste genomgå alla OT-kurser. Ingen mer än Hubbard själv sägs ha uppnått ”Operating Thetan”. Scientologerna tror att han tog slut på sitt liv själv, genom att stanna av hjärtat.

Scientologin påstår att människan är en odödlig andlig varelse och att vi har krafter som vi inte känner till. Människan har inte en själ, utan vi är en. Enligt scientologin är vi goda under förutsättning att vi använder deras metoder och läror. Sjukdomar, lidande och psykiska problem är obehagliga upplevelser som har hänt i tidigare liv. Vad varje människa gör i detta liv kommer att påverka henne/honom i nästa liv och därför vill scientologerna att man ska vara fulländad. Vilket innebär att varje människa ska vara kapabel att leva ett bättre liv, att få fullständig frihet och förmåga genom att nå Clear, den totala friheten.

Vad händer efter döden?
Scientologerna menar att bara kroppen dör. Personens verkliga jag, thetanen, är odödlig och kan gå vidare till en nyfödd kropp och börja om med ett nytt liv.



Buddhismen

Buddhismen grundades av en man vid namn Siddharta Gautama, men som de allra flesta känner igen vid namnet Buddha. Siddharta föddes i indien ca 560 f.kr, hans föräldrar härskade över ett kungarike i Indien. När en vis man en dag förutspådde att barnet antingen skulle bli en stor och mäktig kung/kejsare eller en asket, ansåg kung Suddhodana att hans son skulle växa upp till en kung. Därför såg han till att Siddharta bara fick leva ett liv i allra största lyx och välbehag, skyddad från allt hemskt lidande utanför palatset. Trots att Siddharta hade allt man kunde tänka sig, var han inte nöjd med sitt liv. När han blev 29 år bestämde han sig för att rymma från palatset för att se den stora världen, det han kände att han hade missat. Vilket kom att förändra hela hans liv. Efter resans gång kom han att möta en ung man, en gammal man, en död man och till slut en helig man. Dessa män kallas ”de fyra himmelska budbärarna. Mötet med dem innebar att Siddharta förstod vad han gick miste om utanför palatset och att ålderdom, sjukdom och död drabbar allt som är levande. När Siddharta mötte den helige mannen visste han att denna man förstod meningen med det verkliga livet. Buddha bestämde sig sedan för att fly från palatset för att finna svaren på varför lidande fanns.

Läran går i första hand ut på att man ska skiljas ifrån lidande och känslor. Man ska kunna se alltings sanning och slippa återfödas. Målet för de alla flesta buddister är att uppnå nirvana. När man uppnår nirvana så dör man, det man vill är att bryta återfödslarnas kretslopp. Målet är att inte återfödas. När man uppnått nirvana så befinner man sig i absolut lugn och lycka. Man kan nå nirvana på olika sätt beroende på om man tillhör Theravada eller Mahayana.

Mahayanabuddhister tror att alla människor kan uppnå nirvana, inte bara munkar. Man kan nå nirvana på olika sätt inte bara genom meditation. Om man frivilligt avstår från att gå in i nirvana så blir man en boddhisattvas, en person som låter bli att uppnå nirvana för att hjälpa andra människor. Boddhisattvas dyrkas som helgon. När de dör hamnar de inte i nirvana utan de hamnar i någon av himlarna mahayana buddisterna föreställer sig.

Theravadabuddhister tror att endast munkar kan uppnå nirvana. Man kan bara nå nirvana genom meditation. De tycker att mahayanabuddhister lagt till sådant som Buddha inte menat. Cirka en 1/5 av alla buddister är theravadabuddhister (av världens ca 250 miljoner buddhister).

Buddha ansåg att livet är ett stort lidande och att livet och lidandet inte slutar i och med att kroppen dör. Buddha trodde på själavandring. För att få slut på återfödelsen måste man kväva sin livstörst, vilket man gör genom att få slut på sina begär. När man har gjort det har man nått nirvana. För att nå nirvana, som är de flesta buddhisters mål och som innebär att man slipper födas igen, måste man bl.a.
följa åtta punkter, Den åttafaldiga vägen.

1. Rätt kunskap. Man ska förstå den buddhistiska läran, de fyra ädla sanningarna.
2. Rätt tanke eller förståelse. Man ska vara fri från begär och onda tankar.
3. Rätt tal. Man ska undvika lögn, hårda ord och inte tala illa om andra.
4. Rätt handlande. Man ska inte döda, inte stjäla och inte leva okyskt.
5. Rätt yrke eller livsuppehälle. Att inte arbeta med något som skadar andra.
6. Rätt strävan. Att alltid försöka göra vad som är rätt och bekämpa det onda.
7. Rätt medvetenhet. Att konstant vara fokuserad och medveten om sina känslor och tankar.
8. Rätt koncentration/meditation. Att meditera på ett riktigt sätt, enligt Buddhas instruktioner eftersom det är då man når den slutliga upplysningen.



I buddhismen räknar man inte med att alla människor ska kunna följa allt som Buddha lärde, utan främst munkar och nunnor. Men de fem levnadsreglerna (budorden) måste alla hålla. Man bör inte döda, inte stjäla, inte leva sexuellt lösaktigt, inte ljuga och inte använda alkohol eller andra droger.

Bakom dessa regler ligger tron på karma. Karman är resultatet av en persons goda och onda gärningar och den påverkar vad man återföds till. Det är din karma som avgör i vilken av de sex världarna som du kommer att återfödas i och i vilken form. Allt detta beror på hur du skött dig i ditt förra liv. Buddhistens främsta strävan är att bättra på sin karma. Det gör han/hon genom att hålla de fem buden och genom att utföra goda handlingar. Därigenom kan han skaffa sig en god återfödelse. Upplysningen är det slutliga målet på den buddhistiska vägen. Når man den så når man upp i nirvana och befrias från återfödelsen.

En grundläggande undervisning inom buddhismen är den om de fyra ädla sanningarna:
1. Sanningen om lidandet - Med lidandet menas allt som gör oss besvikna. Man blir t.ex. inte lycklig av kroppsliga njutningar.
2. Sanningen om lidandets orsak - Vi lider eftersom vi hela tiden vill bli lyckligare.
3. Sanningen om lidandets upphörande - För att slippa lidandet måste vi bli av med begären, högmodet och de onda tankarna.
4. Sanningen om vägen till lidandets upphörande - Det är Den åttafaldiga vägen.

Vad händer efter döden?
Buddhister tror på reinkarnation, återfödelse. Om en buddhist dör karmafri befrias denne från allt lidande och uppnår på så sätt ett tillstånd som kallas nirvana. Nirvana betyder utslocknad. Ingen levande människa kan klart och tydligt beskriva tillståndet nirvana, eftersom ingen varit med om det. Nirvana är inget paradis, men lidandet har upphört och en bättre tillvaro har inträtt. Buddha uppnådde inte nirvana förrän han dog.


Vad tror man på?
Buddha ansåg att det inte fanns några gudar. Att inga krafter är tillräckligt stora för att kunna hjälpa människan. Därför skulle man inte heller be och offra eftersom det inte fanns något att be till. Istället skulle man meditera för att få ro. Men lekmannen lever i vardagens bekymmer och problem och behöver stöd och hjälp. Så därför finns det trots allt en rik gudavärld i theravadaländer. Då brukar Buddha själv hedras genom att man bär fram gåvor av blommor och frukt till hans bild i templet. Men man ber inte om befrielse från återfödelse, för det vet även lekmän att gudar inte kan hjälpa till med.



Analys
De frågor jag ställde i inledningen var: Vilka skapade religionerna? Religionernas syfte/Vad strävar Scientologin/Buddhismen efter? Tror de på någon Gud? Har de några visdomsord de lever efter?/Vad är viktigast i tron? Vad händer efter döden?

De som skapade religionerna vad för Scientologerna L. Ron Hubbard och för Buddhismen Siddharta Gautama. Eftersom Scientologerna är en nyskapad sekt/religion kan man med större säkerhet få fram förlitlig fakta om honom och vara källkritisk, då faktan inte har hunnit förvrängts, medan fakta om Siddharta är mer mytomspunnen. Det känns också som att Hubbard tillskillnad från Siddharta mer startade sekten för sitt eget syfte och att tjäna pengar, vilket jag själv och många kritiker tror att sekten till största del går ut på. Hans största hobby var dessutom Science Fiction och hans livliga fantasier kanske kan ha påverkat honom vid hans författning av skrifterna och läran. Siddharta ville istället lösa världsproblem, enligt sägen så såg han lidandet och ville verkligen hjälpa människan genom att tillexempel offra sig själv. Han var rik från början men valde att bli fattig, eftersom lycka inte kan köpas av pengar. Hubbard hade inte så mycket från början men tjänade miljoner på sin religion. En likhet är att båda religionerna har en grundare som har funnits på riktigt.

Ingen av de båda religionerna tror på Gud. Scientologer och buddhisterna ber därför inte till några gudar. Buddha ansåg att man ska söka svaren på livsfrågorna själv och bilda en egen uppfattning. För inga krafter är stora nog för att kunna hjälpa människan. Därför saknar religionen gudar. Skillnaden mellan religionerna är att scientologerna tror att anledningen till varför människan tror på Gud och Jesus, är att de fanns i de påhittade filmer som våra kropps thetaner såg för miljoner år sedan. Buddisterna saknar en sådan uppfattning.

Scientologin går främst ut på att överleva och att nå stadiet Clear och genom detta tillstånd driva ut alla onda själar, thetaner, ur våra kroppar och genom det bli en god människa med väldigt stor makt. Man har då förmågan att se tillbaka i tiden och läka människor. Buddhismen tror istället på nirvana, ett annat sinnestillstånd, men deras strävan är att sluta återfödas och de får inte några superkrafter i slutändan. Likheten är att de båda tror på reinkarnation och för att komma till sinneståndet så spelar tidigare handlingar in.

Skillnader mellan de båda religionerna är att alla kan bli buddhister men de som vill bli Scientologer måste genomföra tester och man får inte vara homosexuell. Man kanske inte ska vara homosexuell som Buddhist men man blir inte utesluten ur religionen utan de tror att det bara påverkar karman.

Båda religionerna har visdomsord att leva efter, men buddhismen har fler och striktare regler. Buddhismen följer ”Den åttafaldiga vägen” som innehåller ”de fyra ädla sanningarna” och ”de fem levnadsreglerna” och scientologerna följer åtta dynamikerna. Likheterna är att båda har åtta punkter medan skillnaden är att det är mer tydligt på vilket sätt en buddhist ska leva än en scientolog. En scientolog lever också mer fritt förutom att det finns ett sektbeteende inom scientologin, man ska helst hålla sig till andra scientologer. Eftersom jag inte har läst scientologernas kursböcker så har jag inte så ingående fakta om levnadsreglerna förutom detta som jag har lyckats fått fram. För att få tillgång till Scientologernas skrifter måste man gå massa kurser som kostar pengar och dessa skrifter är inte menade att vara offentliga. Däremot är Buddismen gratis och man kan lätt få tillgång till skrifterna.

Buddhister och Scientologer tror på återfödelse efter döden. Scientologerna tror att bara kroppen dör. Personens verkliga jag, thetanen, är odödlig och går vidare till en nyfödd kropp och börjar om med ett nytt liv. Buddhisterna till skillnad från scientologerna vill inte återfödas, de vill befrias från allt lidande i världen och inträda i en bättre tillvaro, nirvana.



Källkritik
En intressant sak som jag upptäckte var att många länkar med kritisk fakta gentemot scientologerna var spärrade, men jag fann en sida där en avhoppare svarade på frågor som inte var spärrad. Scientologerna beter sig tydligen såhär för att skydda sin sekt. De vill inte heller lämna ut offentliga handlingar om sin religion. Det är så många av mina källor som påvisar samma saker så i slutändan tycker jag att alla källor tillsammans blir pålitliga.

Källor: Bok
Lars-Göran Alm
Religionskunskap för gymnasiet
Natur och kultur
År 1997
Sid 30, 31, 33, 46
Jag tycker att denna källa är den bästa. Innehållet i boken litar jag allra mest på, mest eftersom att det är en skolbok och att man vet att den fakta som finns i boken är granskad.

Tidningsartikel
Sara Heldt
De farligaste sekterna – så fångar de sina offer
Expressen
1992-02-02, Avdelning SÖN, Sida 06-09
Jag åkte till biblioteket och letade reda på en tidningsartikel från 1992. Denna källa tycker jag känns mindre bra eftersom det är en journalist som visar upp denna fakta.

Webbsidor
1. Wikipedia den fria encyklopedin. http://sv.wikipedia.org/wiki/Buddhism. Wikipedia själva säger att stickprover visar att de i genomsnitt håller en god kvalitet på artiklarna, med en felfrekvens som är fullt jämförbar med kommersiella verk. Jag anser att källan är lämplig även fast den är så ’fri’, eftersom att det är så många som läser artiklarna och kommenterar om det är något som inte stämmer. Mycket av den fakta som finns där är också tagen från riktiga uppslagsverk som i grund och botten har god och riktig fakta.
Hämtad: 2006-12-27

2. Susning.nu. http://susning.nu/Buddhism. Jag tycker att Susning känns som en lämplig sida eftersom att sidan känns så pass stor. Texten på sidan uppfattas som pålitlig.
Hämtad: 2006-12-27

3. Susning.nu. http://susning.nu/Nirvana Hämtad: 2006-12-27 (se länk 2)

4. Panoramal.se http://paranormal.se/topic/buddhism.html
Faktan känns bra, källor publiceras ifall det skulle vara något man är osäker på. Vilket känns tryggt. Hämtad: 2006-12-27

5. Panoramal.se. http://paranormal.se/topic/buddhism.html Hämtad: 2006-12-27 (se länk 4)

6. Wikipedia den fria encyklopedin. http://sv.wikipedia.org/wiki/Siddhartha_Gautama
Hämtad: 2006-12-27 (se länk 1)

7. Wikipedia den fria encyklopedin. http://sv.wikipedia.org/wiki/Scientologi
Hämtad: 2006-12-27 (se länk 1)

8. Wikipedia den fria encyklopedin. http://sv.wikipedia.org/wiki/L._Ron_Hubbard
Hämtad: 2006-12-26 (se länk 1)

9. Wikipedia den fria encykl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Scientologin VS Buddhismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-10

    Scientologin låter mer som, FA

  • Inactive member 2009-03-18

    facking guud mate!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-21]   Scientologin VS Buddhismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8563 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×