Judendom jämfört med Islam

88 röster
89464 visningar
uppladdat: 2007-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jämförelse/Sammanfattning mellan judendomen och islam

Innan jag börjar skriva måste jag bara medge att jag inte riktigt förstått det här med jämförelser, men jag hoppas att det här blir bra!

Likheter
Jag tycker själv att båda religionernas gudstjänstlokaler verkar tämligen lika. Båda är som en vacker och utsmyckad byggnad. Reglerna inne i synagogorna verkar också vara någorlunda lika. Kvinnor och män ska vara i skilda salar, men inom islam verkar det vara vanligare att kvinnor överhuvudtaget vistas i lokalen, även om judendomens kvinnor också vistas där vid speciella tillfällen.
Det här med bönen är ju lika på så sätt att man ber till Gud i båda religionerna och både inom samt judendomen islam finns det endast en Gud som då också har skapat allt.
Både inom judendomen samt islam har man varsin helig skrift – Torah (judendomen) och Koranen (islam). I Torah står det om de tio budorden och också 613 bud om hur man ska leva (regler m.m.). I Koranen står också de tio budorden nerskrivna, dessutom är det precis som i Torah att det står nerskrivet hur ett muslimskt samhälle ska fungera. Skillnaden där är att det inte är exakt 613 olika bud.
I både islam och judendomen är livets slutändamål att komma till Paradiset. Det vekar dock inte alls lika viktigt för judarna om de får komma till Paradiset (eller så står det bara inte så mycket fakta om just det), som det är för muslimerna som praktiskt taget lever sina liv efter regler för att Gud ska döma de dit och inte till Helvetet. Då är det väl väldigt konstigt att det har varit rejäla krig uppe, för de kan väl inte bli förlåtna av Gud om man t.ex. har dödat en hel armé eller så? Eller ännu värre, om man är självmordsbombare, hur ska man då hinna be Gud om förlåtelse när man dör och samtidigt dödar en massa människor.Skillnader
Islam består av ca 800 miljoner bekännare, vilket är mycket mer än judendomen som bara har ca 15 miljoner bekännare. Från det kan man dra den slutsatsen att judendomen är en ganska liten religion, trots att 15 miljoner låter ganska mycket det med. Islam däremot är betydligt större än vad judendomen är.
Judendomen är mest koncentrerat på ett ställe – Israel, sen finns det bara några få människor i resten av världen som är judar. Islam finns däremot i ca 40 länder och i de länderna är större delen av befolkningen islamister/muslimer.
När man ber till Gud i judendomen, kan man be lite såsom man själv tycker. Det är inte bestämt hur ofta man ska be.
Inom islam är det istället solklart för alla att man ber 5 ggr om dagen vare sig man är starkt troende eller inte.
Koranen ska muslimerna leva sina liv efter, d.v.s. nästan kunna Koranen utantill så man slipper bära med sig den överallt, vilket i och för sig var en ganska bra idé, lite tungt bara! Judarna behöver inte leva sina liv efter sin ”bibel” – Torah. Fast de ska ju ändå lära sig de 613 budorden när de utses till vuxna, så på sätt och vis är det ju inte sååå stor skillnad.
När vi ändå tar upp skillnader så tänkte jag nämna att islam har en halvmåne som symbol, medan judendomens symbol är en stjärna, det är faktiskt en ganska stor skillnad! Det skulle kännas ganska meningslöst att skriva det här på likheter, så jag skriver det här när jag ändå är inne på ämnet. Likheten med islams och judendomens symboler är ju att både stjärnor och månen uppenbarar sig på nätterna. Även om jag tror att det är mer ett rent sammanträffande är det ju ganska kul, i alla fall när man håller på och jämför de båda religionerna med varandra.
Islam har förresten sina ”De fem pelarna”. Judendomen har ingenting som kan jämföras med det, på så sätt kan ju man säga att islam är lite speciell.

Islam har en stor högtid vilket är fastan. Visst, de har ju flera högtider men de är inte alls speciellt stora. Judendomen har däremot flera stora högtider.


Lite egna åsikter
Nu när du har läst min uppsats om Islam/Judendom undrar du kanske vad jag tyckt om att skriva allt det här och vad jag för åsikter om religionerna. Det är i alla fall vad jag tänker berätta för dig nu.
Jag har konstigt nog tyckt att det här har varit riktigt roligt. I början var det lite segt för all del och i slutet blev det lite stressigt. Men i det stora hela har det varit ett roligt och lärorikt ämne. Jag har absolut lärt mig mycket mer av det här än vad jag gjort av något prov. Då blir det ju mer så att man råpluggar och efteråt glömmer bort alltihop. Jag har en känsla av att jag för första gången i mitt liv kommer komma ihåg något, om inte nästan allt jag skrivit ner under den här perioden. (Tro inte att jag skriver det här bara för att vara inställsam = P).

Jag tycker nog att judendomen verkar vara en religion som är något mer för mig. Anledningen är framförallt att jag absolut inte skulle ha tålamod till att be till Allah 5 ggr om dagen. Jag hinner ju nätt och jämt äta lunch när jag inte går i skolan! Dessutom tycker jag att islams regler och nästan allt som har med religionen att göra verkar mer strikt och helt och hållet bestämt.
Det är lite konstigt, för när jag var i Tunisien i somras undrade jag hela tiden varför någon ropade ut något konstigt på arabiska några gånger om dagen i högtalare, från ett speciellt ställe. Nu är jag nästan helt säker på att det var något som hade med bönen att göra, kanske att det var dags att be vid dem tillfällena. Vi ska tillbaka till Tunisien i sommar och det känns som om jag kommer förstå mycket mer nu när jag studerat deras religion.
Jag har själv aldrig varit i något land där jag mött några judar, fast det vore väldigt roligt att få möjligheten att göra det. Det skulle kännas kul att kunna jämföra judendomen, kristendomen och islam utifrån egna erfarenheter och inte bara läsa fakta ur böcker och från Internet.

Jag tycker det känns bra att inte tro på någon speciell religion för tillfället. Det är nog mest för att det skulle kännas konstigt att binda sig till en religion och då vara fängslad att följa deras lagar och seder.
Jag är faktiskt inte ett dugg kristen heller, eftersom jag inte är döpt eller tror på något som har med kristendom att göra. Inte vad jag vet i alla fall. Jag har i och för sig aldrig forskat om kristendomen eller jämfört den med någon annan religion. Men vem vet, det kanske är vad jag gör om något år.

Jag har t.o.m. börjat fundera på om jag kanske inte kan välja någon linje eller något liknande som inkluderar mycket religion. Jag har nästan börjat ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendom jämfört med Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2008-01-24

  bra arbete!

 • Inactive member 2008-11-11

  *Hint'Hitler-utrotningen*hint* Varför är judendomen så liten?...

 • Inactive member 2008-12-07

  jag bara undrar,,, vad har du för betyg i SO?? om du har godkänt så kan man konstatera att din lärare är en åsna...

 • Inactive member 2009-01-17

  jag tycker inte att du har något viktigt med i din text, det där kan lillebror utantill, lite mer avancerade skillnader som man inte tänker på borde du ha tagit med,,, dåligt i ala fall enligt mig ingeet vidare!

 • Inactive member 2009-05-02

  håller med Selma..

 • Inactive member 2009-06-02

  jojo men finns det mycket mer att välja av?

 • Inactive member 2009-08-05

  Haha ;) Notera att det här arbetet är gjort när jag gick i 7an/8an och att det inte är ett arbete i so egentligen, utan kombinerat svenska/so. Men när jag läser igenom det nu, är det väldigt intressant hur jag kan ha fått mvg på det :P

 • Inactive member 2009-09-15

  http://susning.nu/Judendom denna funkar ej (svar på rikards komentar:hitler dödade typ 6 miljoner, det hade endå varit en liten relion

 • Inactive member 2018-04-18

  Jätte bra arbete! Hjälpte mig mycket.

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-25]   Judendom jämfört med Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8575 [2023-03-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×