Jules Gabriel Verne (författarport)

3798 visningar
uppladdat: 2007-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jules Gabriel Verne var en Fransk författare och föddes den 8 februari 1828 utanför floden Lorires, vid en liten hamnstad som hette Nantes. Hans pappa hette Pierre Verne och var jurist. Pierre ville att hans son skulle bli jurist precis som han själv. År 1848 skickade hans pappa iväg honom till Paris för att studera juridik, vilket Jules i själva verket inte var ett dugg intresserad av. Han tog därför inte studierna så allvarligt.

Jules rymde när han var liten med ett skepp, men dom kom på honom innan han hunnit åka iväg. Det var därför han blev iväg skickad till paris. När Jules far fick reda på att han inte var intresserad av juridik utan av att skriva böcker blev hans far ursinnig och slutade stödja Jules ekonomiskt, så Jules fick helt enkelt försörja sig själv då. Jules var då runt 20 år.

Jules gifte sig år 1857 med Honorine Anne-Hébé Morel. Då fick han det ännu jobbigare eftersom han då blev tvungen att försörja henne också. Jules och hans fru fick en son något år senare, deras son fick heta Michel Verne. År 1862 kom en lycklig händelse för alla hans läsare, Jules tänkte slänga manuskriptet till hans första roman i elden. Men hans fru hann som tur var få tag i det innan han hann göra det. Och år 1863 låg det på förläggaren Pierre- Jules Hetsels skrivbord. Pierre tyckte om Jules roman väldigt mycket, Dom skrev kontrakt och började jobba tillsammans. Jules skulle ge ut två romaner per år. Hans debutroman var Fem veckor i en ballong.

När Jules var 43 år dog hans far, Jules tog det förvånansvärt inte så hårt. Jag skulle gissa på att det var för att hans far hade försökt få honom till någonting han inte ville och att han försökte ta fördel av Jules berömmelse. I mitten av mars 1886 dog Jules förläggare Pierre. Samma år dog även hans mor Sophie, Jules tog det väldigt hårt och jobbade ännu hårdare än vanligt.

Jules mest kända bok är Jorden runt på 80 dagar, den skrevs år 1872. De flesta av Jules romaner handlade om havet. Det berodde naturligtvis på att han älskade havet och båtarna. Men han skrev också många om jorden, himlen och månen. Innan Jules skrev böcker skrev han teaterpjäser, hans första pjäs var De brutna stråna.

Jules blev synskadad 1902 och fick diktera sina romaner resten av sitt liv. Omgiven av sin hustru och son dog Jules någon gång mellan den 5-24 mars år 1905. I en stad som hette Amiens, norr om Paris. Han dog av diabetes och blev 77 år gammal. Dagen efter rapporterade tidn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jules Gabriel Verne (författarport)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-25]   Jules Gabriel Verne (författarport)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8576 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×