Växthuseffektens konsekvenser

26 röster
26943 visningar
uppladdat: 2007-09-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning.

Alla är vi väl medvetna om att det sker en klimatförändring, men hur den kommer att påverka vår jord och livet på den är det ingen som kan säga säkert. Men nu ska jag skriva lite om mina tankar och funderingar om hur det kan påverka våran jord, i framtiden. Både hur klimatförändringen påverkar kortsiktigt och även ur ett långsiktigt perspektiv, samt ur ett lokalt och ett globalt perspektiv.

Men jag tror att världen kommer att se annorlunda än vad den gör i dag, med tanke på den globala uppvärmningen och alla föroreningar. För om växthusgaserna fortsätter att ökar så får det stora konsekvenser för vår miljö i framtiden, och det är det jag ska skriva om nu.

Konsekvenser

Vi kan se redan idag att vi människor påverkar klimatet, för glaciärer och isar smälter, trädgränsen i fjällen höjs och havets ytvattentemperatur stiger. Detta är bara några exempel av vad den globala uppvärmningen gör.

På kortsikt så tror jag inte vi kommer att märka så mycket utav den ökande växthuseffekten här i Sverige, men till en viss del i alla fall. Vintrarna kan bli något kortare och inte så snörika. Detta kan medföra ett problem för t.ex. vasaloppet som går mellan Sälen och Mora, och är en av världens största längdskidstävlingar. Redan idag kan jag märka detta, för dom har fått lov att köra snö med lastmaskiner och lastbilar till längdskidsspåren för att vasaloppet skulle kunna genomföras.
Även det senaste årets stormskador har blivigt mer omfattade på grund av att marken varit dyngsur trots att Gudrun slog till mitt i januari, då det egentligen borde vara som kallast och marken vara frusen.

För oss nordbor kan det kanske vid en första anblick låta skönt med lite lagom positiva konsekvenser av en förändrad växthuseffekt. Vilken vinterblek svensk längtar inte efter varmare väder? Tänk att kunna plocka apelsiner och oliver vid sommartorpet. Nej, jag vill ha vintern kvar så att jag kan åka skidor. Jag tycker att det är viktigt med fyra årstider för då har man alltid någonting att se fram emot, för när det har varit vinter ett tag så längtar man till den varma sommaren. Men när sommaren har varit ett tag så längtar man efter vintern, och det är det här som jag tycker är härligt. Att när man tröttnar på en årstid så kommer en ny. Men nu om det blir varmare så leder det till att årstiderna blir mer lika varandra, det kommer inte nästan att bli någon vinter, utan bara någonting mitt emellan med bara slask och vatten.

Klimatförändringen i sig är inget stort problem för naturen, det har inträffat många gånger tidigare. Att det blir varmare och kallare. Problemet som är nu, verkar vara att det går så snabbt att naturen och ekosystemet inte hinner anpassa sig.
Hur blir det då med våra svenska skogar? Jag tror att vår fina barrskog kommer att få stå tillbaka av lövskog, samtidigt kan man läsa om att tillväxten kommer att öka och att produktionen gynnas av en längre växt säsong när det blir ett mildare klimat. En annan konsekvens på grund utav den snabba till växten är att trädens virkeskvalitet blir sämre.
Skandinavien är särskilt känsligt för stora klimatförändringar. Golfströmmen och den Nordatlantiska strömmen gör så att vi får den värme vi har, genom att föra upp varmt vatten från tropikerna till våra breddgrader. Men om det nu blir varmare så smälter polarisarna och då åker all det smälta sötvattnet ner i havet och det kan störa golfströmens rörelser. Det kan leda till att golfströmmen tar en sydligare bana. Skulle detta inträffa så sjunker Skandinaviens och Nordeuropas årsmedeltemperatur med ca 10 grader. Vilket snabbt skulle leda till en ny istid.

Men det är inte säkert att det skulle bli istid om golfströmmen försvinner, jag tror att det lika väl skulle kunna bli varmare. För att om glaciärerna smälter bort
så leder det till att det blir väldigt mycket varmare. För att isarna fungerar som jättestora speglar för jorden, dom tar bara upp 10 % av solstrålarna medan dom andra 90 % studsar bara tillbaks. Men om isarna smälter till vatten så skulle det leda till en stor värmeökning för till skillnad från isarna så tar vattnet upp 90 % av solstrålarna och bara 10 % studsar tillbaks. Så fast golfströmmen försvinner så skulle vi värmas upp utav vattnet uppe i Arktis.

Nästan samma sak inträffar om tundran i Ryssland skulle smälta bort, för då skulle stora mängder metan gas frigöras. Detta skulle också leda till en stor värmeökning för att metan påverkar växthuseffekten ca 50 gånger mer än koldioxid. Detta tycker jag är skrämmande med tanke på vilken kedjereaktion den globala uppvärmningen kan åstadkomma.

Om man tittar mer ur ett globalt perspektiv så kan man se en ökning utav naturkatastrofer, översvämningar, orkaner och cykloner. Det här tycker jag är väldigt oroväckande för vi alla mins ju vilka stora förödelser orkanen ”Katrina” gjorde, och om havs temperaturen ökar med en grad så ökar antalet orkaner med 70 %. Jag kan inte ens föreställa mig vilka förödelser detta skulle kunna bli, och vi bara fortsätter att bränna fossila bränslen.

Idag kan man se att stora delar av världens glaciärer har minskat, ett exempel på detta är dom stora glaciärerna på Himalaya. Det är väldigt oroväckande för hundratals miljoner människor i Sydostasien är beroende av glaciärerna på Himalaya, för dessa Glaciärer förser alla stora floder med smältvatten. Men om glaciärerna smälter så torkar floderna ut och då går det inte längre att bedriva risodlingar. Och hur skulle det bli om riset inte gick att odla, vad skulle alla människor där leva av? Det skulle innebära en jätte stor svält för många människor i värden.

Det som jag ser som det största hotet är om havs nivån stiger, för det skulle leda till att hundratals miljoner människor skulle få lov att lämna sin hem och flytta. Då kan jag börja fundera hur det kommer att gå om så många människor blir hemlösa och måste hitta nya platser att leva på.
Idag är många skeptiska mot de få invandrarna som flyttar till Sverige, men tänk om detta inträffar. Då kanske Sverige är tvunget att ta emot några miljoner invandrare med helt olika bakgrunder och ett helt annat språk. Jag tror inte att alla dom miljonerna ens skulle försöka att lära sig Svenska, alla skulle få lov att prata engelska med varandra. Det här skulle nog göra så att svenskan försvinner och att engelskan tar över. Kanske till och med så mycket att det blir det absolut största språket.


En åsikt jag har, är att jag tycker att USA ska lägga ner mycket mer pengar och tid till att motverka den globala uppvärmningen. Istället för att lägga ner så mycket pengar och tid på vapen och makt. Det här är ett mycket större hot mot människan och framtiden för oss.

Det skrämmer mig att vi människor är så ”blinda”, det måste hända något förödande innan vi börjar tänka ” oj, det är nog bäst att vi gör någonting åt det här”
Vi måste göra någonting och det är NU! Många tänker såhär, varför ska jag sopsortera och tänka på miljön? Det hjälper väll inte att jag gör det? Nej, jag vet att bara några inte kan stoppa den globala upp värmningen på egenhand. Men om alla börjar tänka på miljön och börjar sopsortera, att välja cykeln och kollektivt istället för att ta egen bil.

Även att vi har en tanke på vad vi handlar och varifrån varorna kommer ifrån för land som vi köper. Jag tycker att vi måste ställa högre krav på våra politiker, både i kommunerna och i riksdag och även alla inom hela EU måste ta sitt ansvar. Jag blir fundersam över varför inte stormakterna tar ställning i den här frågan, varför inte USA som är det ledande landet inte vågar eller vill hjälpa till i arbetet att stoppa den globala klimatförändringen. En tanke som slår mig är att hur det ska gå om alla kineser slutar cykla och börjar köra bil istället, det skulle öka koldioxid utsläppen drastiskt.
En annan sak man kan tänka på, är att när man flyger till Thailand, så medverkar familjen till lika mycket utsläpp av växthusgaser, som en normal thailändsk familj bidrar till under ett helt liv…

En tanke som kommer upp hos mig är, hur dom som lever i fattiga länder ska få kunskapen om hur vår jord påverkas av våra utsläpp, och vårt sätt att ta hand om naturen. När dom inte har samma tillgång till teknologi och media som vi har. Hur skall dom få kunskapen om hur man motverkar klimatförändringarna. Lever dom helt oberoende av allt som diskuteras här i väst? Här anser jag att vi har missat en viktig sak, att sprida kunskap om den globala uppvärmningen, för vi bor ju alla på samma jordklot. Det är faktiskt dessa länder, som är minst skyldiga som får ta den stora smällen i framtiden, i form av torka och översvämningar. För dom har inte alls lika levnads sätt som bilar, el-förbrukning, uppvärmning av hus, fabriker m.m. som dom rika länderna i världen använder.

Men dom bidrar ändå, genom att skövla regnskogen snabbt. Forskare beräknar att nästan 10 000 kvadrat meter regnskog huggs ner varje sekund. Det motsvarar ca 2 fotbollsplaner. Varje dag försvinner ett område lika stort som New York. Det här ser jag som ett stort problem för att regnskogen är som jorden ”lungor” kan man säga. Regnskogen tar upp koldioxid och omvandlar det till syre. Personligen tror jag att regnskogen kommer att minska kraftigt, men kanske hinner vi få upp ögonen och rädda den.

Jag såg på tv, hur vi i väst fraktade med båt våra sopor bl.a. tv-apparater och datorer till Indien, där det staplades i stora högar. Jag tycker att det är skrämmande att vi inte tar hand om vårat eget skräp. Utan att ger det till dom fattiga som inte har kunskap eller förståelsen om miljön.


Jag tror att kunskapen om klimatförändringar blir allt större och barn och ungdomar som växer upp idag får en an...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Växthuseffektens konsekvenser

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-02

    En bra skriven uppsats! Mycket

  • Inactive member 2007-10-21

    Vad fick du för bwetyg på det

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-27]   Växthuseffektens konsekvenser
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8584 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×