Hinduismen

19 röster
53182 visningar
uppladdat: 2001-11-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hinduismen omfattar inte bara en gud utan 330 miljoner gudar.
Antalet beror mest på att varje indisk by har en egen lokal gud eller
gudinna.

Den högsta guden är Brahma. Han överskuggar allt och är visaste av alla gudar. Men i vår tid dyrkas han dock inte alls, det finns faktisk bara
ett tempel åt Brahma i hela Indien. Efter Brahman kommer tre-enigheten Brahma,Vishnu och Shiva. Bhrama är den som skapar liv.Han håller i ett radband, en helig bok, en spira och en vattenkruka.
Han avbildas ofta sittande på en lotusblomma. Brahma rider ofta på en svan.

Sarasvati är vishetens och lärdomens gudinna, hon är också Brahmas hustru.
Hon avtecknas ofta med en bok och ett stränginstrument och oftast ridande på en påfågel eller en svan.

Vishnu är den som upprätthåller skapelsen. Guden avtecknas alltid med en lotusblomma hållandes i handen. Han håller också i en snäcka, en diskus och en klubba. Hans riddjur är örnen Garunda. Man tror att Vishnu har
uppenbarat sig på jorden under olika tidsepåker och i olika gestalter
för att rädda mänskligheten från katastrofer och ondska.
Vishnus viktigaste uppenbarelseformer är Rama och Krishna, som är hjältar i de två stora hjälte-eposen Ramayana och Mahabbarata.

Gudinnan Lakshami är Vishnus hustru, rikedomens och lyckans
gudinna hon är oftas avbildad stående eller sittande på en lotus blomma.

Sihva, som uppfattas som förstöraren, är också livets återställare och den kosmiska skapelsens herre. Många populära berättelser handlar om när Shiva rider omkring på sin vita tjur och vållar uppståndelse.
Oftas tänker man sig honom kanske försjunken i trance högt uppe på Himalayas vita berg.

Shivas hustru har flera namn. Som Parvati, bergets gudinna,
väcker hon Shiva ur trance och levandegör hans kraft.
I hennes natur vilar nämligen den kvinnliga skapande gnistan, Shakti.
I västra Bengalen dyrkas hon under stora festligheter på hösten i form av Durga, den gudomliga modern som ger svala vindar och blommor, återförenar familjen och förgör det onda. Men i en annan roll som gudinnan Kali, kräver hon djuroffer, något som praktiseras i Bengalen, men som numera är ovanligt i andra delar av Indien. Skolbarnsguden Ganesha är hennes elefanthövdade son. Han håller i en käpp, en vattenlilja och en sötsak. Som riddjur har han en mus. En annan pupulär gud Hanumat, en apliknande gud som dyrkas för sin stora klokhet. Nästan varje indisk by har ett litet tempel åt honom.


Hinduiska fester

Hinduismen har ungefär 20 religiösa fester om året. Somliga fester är för några av hinduismens olika gudar. Vid en sådan fest ber man framför husaltaret och lagar en särskild middag. Andra festdagar är allmänna då man går till gudens tempel och där prästen ber speciella böner. Man ber och offrar åt guden. Offergåvorna består främst av blommor, frukt och pengar. Dom här festerna är anpassade efter årstiden, vilka man kan märka på de blommor och frukter som offras. I regel är festerna glada med musik, dans och sång. Alla tar på sig nya kläder och äter en måltid som består av enbart vegetariska rätter.

Nyår
Det hinduiska året är inte samtidigt som det kristna året utan deras nyår inträffar någon gång i april. Första dagen på det hinduiska året anses vara en mycket lyckosam dag då man gärna skall starta nya verksamheter. Det kan vara att bygga ett nytt hus, börja skolan eller skaffa ett nytt arbete. Nyårsdagen börjar med att alla badar, för att sedan smörja in sig med väldoftande salvor och ta på sig nya kläder. Sedan sopar man rent en bit av marken framför huset och duschar den med vatten. Marken dekorerar man sedan med pulver så att vackra mönster uppstår. Man knyter också fast ett stycke färgrikt nytt tyg, en liten kruka av mässing eller koppar, ett snöre med platta, söta karameller samt en kvist.
Över dörren på huset hänger man mangoträdblad som ska välkomna det nya året. Middagen man sedan äter består av minst en söt rätt.

Navarati
Navarati är en annan fest som man firar inom hinduismen. Denna fest kallas De nio Nätternas fest och äger rum i oktober. Under festen som pågår i nio dygn, brinner på husaltaret en oljelampa. Varje natt håller man särskilda gudstjänster till gudinnan Parvati s ära. Efter detta äter man och dansar. I norra Indien berättas historien om RamaochSita.Dockor, av bambu och papper, föreställande personer i berättelsen, tillverkas ofta.

Diwali
En annan fest är Diwali-festen. Den inträffar 20 dagar efter Navaratifestens slut. Alla hinduer i hela världen firar denna fest, oberoende av vilken gud man tillber. Festen är tillägnad de tre gudarna Lakshimi, Vishnu och Yama.

Holi
Holifesten firas vid mitten av den sista månaden i den hinduiska kalendern. Det är en vårfest, då man gläder sig åt livet. Holi är en fest då man kopplar av och har roligt. Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter.


Sammanfattning

Hinduismen.

Hinduismen är Indiens ledande religion. Omkring 80% av befolkningen i Indien är hinduer. Hinduismen har i dag ungefär 500miljoner anhängare i Indien och indier som är bosatta i andra delar av värden.

Ordet hindu kommer från namnet på en flod i norra Indien.
För omkring 3500år sedan kom ett folk och invarderade den nord västra delen av indien.

Folket kallades arier och gav floden namnet Indus. Än i dag är det flest hinduer i Indien. Den hinduiska religionen är lika gammal som den in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-02]   Hinduismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=861 [2022-12-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×