Reggae

10 röster
25882 visningar
uppladdat: 2007-10-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lite allmänt

Reggae är en ganska lugn musikstil som har ”ett härligt gung”. Reggae kan vara bra att lyssna på när man tillexempel ska sova tror jag (har inte testat själv).

Reggaen utvecklades på Jamaica, rastafarins färger har blivit som en symbol för Reggaen.
Flera artister ger Toots Hebbert äran åt att ha döpt genren.
En av de artister som man lätt förknippar med reggaen är Bob Marley. Han är en artist som har betytt mycket för spridningen av reggaen.


Bakgrund

Reggaen är en bred genre utvecklad på Jamaica. Reggaen kommer från calypson (som på Jamaica kallades Mento), den svarta bluesen, musikaliskt experimenterande, plus inspiration från Rastafarirörelsen. En grej som på sextiotalet var lite speciell med reggaen, var att den spelades i baktakt. Det innebär att det andra och fjärde slaget är mer markerade än de andra.

Trots att Reggaemusiken sa att Halie Selassie var gud (Jah) och att alla mörkhyade skulle återvända till Afrika, så var den väldigt populär, både på Jamaica och i hela världen. På 1970talet hade hälften av alla Reggaelåtar som skrevs ett Rastabudskap, andra hälften hade ett kärleksbudskap men de hade alla en roots-reggae rytm.

Desmond Dekker var först att spela in en låt med ett rastabudskap som blev en hit, The Israelites.

Utveckling

Musiker och sångare sökte mening bortom politiken och fann på så sätt Rastafarirörelsen vars utövare varit utstötta av det Jamaicanska samhället sedan 1930talet. De fann en religiös kraft med en pulserande, kraftfull rytm som tillsammans skapade populärmusik som attraherade lyssnare. Det fick fler unga att blir rastas trots att de bannlystes av både samhället och av föräldrar när de lät sitt hår växa ut till dreadlocks och blev vegetarianer. De sade adjö till den västerländska civilisationen som de kallade babylon.
Reggaen utvecklades bl.a. i inspelningsstudior på Jamaica, Kingston.
När sjuttiotalet kom var kärlekslåtar dominerande.
Flera olika musikstilar blandades med reggaen, den första var punken.

I Latinamerika har reggaen korsats med den Colombianska cumban (Salsa i baktakt) och i Europa har artister som Manu Chao blandat och skapat egna former av Reggae.

Reggaen kom att påverka och förändra flera olika stilar. Det hände först i England. Flera jamaicaner hade emigrerat till England och där skapat egna reggaeband och etablerat sig. Det skapade i sin tur en egen genre, ska.
Band som spelade allt från Hårdrock – Country såg till att göra minst en reggaeinfluerad låt.



Spridning

De personer som anses ha varit mest betydelsefulla för spridingen av reggaen har minst en sak gemensamt, de bor all på en liten ö med 2,5 miljoner invånare i tredje världen, Jamaica.
Reggaen spreds i slutet av 1970talet till hela världen förutom till US and A, där inte ens Bob Marley hade några stora framgångar. Reggaen slog först igenom i Nordamerika på 90talet.

När Bob Marley var död, och reggaen inte längre var lika efterfrågad så hade influenser från reggaen smugit sig in i världsmusiken. Alla som har någon sorts kontakt med radio, tv eller Internet stöter på reggaeinfluenser, på ett eller annat sätt. Reggaen finns i reklam, film, barnprogram, dataspel, Tv-spel, dokumentärer, musikalstrande leksaker, telefonsignaler och nya och gamla reggae-låtar som spelas, kort sagt – Reggaen finns överallt.

I Afrika finns det mängder av begåvade Reggae-band, de flesta med samhällskritiska texter och en afrikansk form av roots-reggae. Den största artisten i Afrika är Sydafrikas Lucky Dube.

Toots Hebbert spelade en viktig roll i spridningen av Reggae. Hans band The Maytals var populära bland både vit och mörk-hyade ungdomar redan på sextiotalet. De spelades mycket av mods, tidiga skinheads och på fritidsgårdar vilket senare skapade band som UB40. Det tog tid innan reggaen uppskattades live. Flera reggaeband med endast vit-hyade medlemmar startades i hela Europa.

Reggaen är utspridd över hela världen och den mest kända reggaeartisten i Sverige är Peps Persson.

Ett steg för reggaens internationalisering var att man försökte anpassa texterna så de inte bara handlade om Jamaicas problem.


Rastafarirörelsen

På 1500talet tog Christofer Columbus och spanjorer slavar till hela Västindien, däribland Jamaica. Därför är banden till Afrika starka för befolkningen på Jamaica.
Rastafari är en politisk och religiös rörelse som grundades på Jamaica 1920 av Marcus Garvey. Från början hette organisationen UNIA (Universial Negro Improvement Assoiation) men döptes på 1930talet om till rastafari (kommer till orsaken senare). De ville förbättra mörkhyades villkor i samhället, men deras idéer funkade inte så bra på Jamaica.

Garvey är Rastafarins profet och kallas även Johannes döparen. Rastafarins gud är Halie Sellassie som på 30talet blev krönt till kung av Etiopien, just som Garvey hade förutspått. Halie Sellassie hette inann han blev kung, Ras Tafari, därav Rastafari.
Rastafarirörelsen säger att man ska återvända till Afrika.
Rastafarins kallas Rastas, har dreadlocks och lyssnar på Reggae. Deras hår utvecklas genom att de varken klipper eller kammar det. I bibeln, tredje moseboken står det ”Du skola icke rundklippa kanten av edert huvudhår, ej heller skall du avstympa kanten av ditt skägg” Det har antagligen grundaren Garwey tagit till vara på.


Musiken

De vanligaste instrumenten inom reggaen är gitarr, bas, trummor, orgel och en rad olika blåsinstrument (ibland låter det som om de använder en skurborste mot något tyg).
Största bandet i England är UB40 med låten Red Red Wine.
Från början var reggaen långsam och hade mycket tyngd men med åren har den blivit snabbare. Texterna handlar ofta of Rastafarians liv och marijuana.
Ordet Reggae dök första gången upp i en låttitel av Toots And The Maytals (Do the Reggay 1968). Flera artister ger Toots Hebbert äran åt att ha döpt genren. Reggay döptes sedan om till Reggae och rytmen blev mer komplicerad, utvecklad än rock steadyn och roots reggaen. Vad reggae egentligen betyder är omdiskuterat även på Jamaica. Den vanligaste tolkningen är gräl, trasiga kläder, lappade kläder. En annan tolkning är att det kommer från ordet ”Regular music”, säger man det snabbt så blir det ungefär reggae music. Det är den senare av tolkningarna som jag ser som den mest troliga.
Reggaens texter går lätt att förknippa med Rastafarirörelsen. Bob Marley sjunger bl.a. i sin låt Buffalo Soldier, om att man ska återvända till Afrika (en av de grejer som Rastafarirörelsen förespråkar).
Flera andra reggaeartister följde i Marleys fotspår och skivbolag såg att de gick att tjäna pengar på reggae. Begåvningar från slummen i Kingston fick på så sätt betalt för sin musik.



Jamaica

Efter 50års självständighet hade Jamaica insett att politikerna inte höll måttet. Landet hade inte tillräckligt med pengar för att utvecklas till välstånd, då spelade det inte så stor roll vem det var som styrde och ställde. Myndighetspersoner och polisen var korrupta till följd av de låga lönerna. Jamaicanerna hade insett att de hade blivit mycket sämre efter separationen, britterna var dem som hade tjänat mest på det. Samtidigt hade folk från landet börjat flytta in till städerna och det bildades då stora slumområden. Det fanns inga försörjningsmöjligheter på landsbygden, så folk flyttade in till städerna med tron om att få ett jobb. Men där fanns det inga lagliga jobb som man kunde tjäna pengar på. De var då istället tvungna att stjäla, råna eller handla med marijuana, det var det ända som lönade sig. Men sedan kom Reggaen!

Jamaica hade inga exportvaror, endast aluminium, varor från jordbruksproduktion och den starka jamaicanska marijuanan.

Idag så är Dance-hall populärast på Jamaica och under några år var Jungle väldigt populärt. Roots-reggaen och Duben är idag inte lika populära på Jamaica.


Jamaica, tänk att människor från just den lilla ön kom att påverka hela världen!



Reggaens många stilar

Reggaen har getts många namn, ett nytt namn för varje stil och utveckling av rytmen. En känd benämning i mitten av 70talet var rockers. Det var en snabbare, rockigare version av roots-reggaen. Den utvecklades av Lee ”Scratch” Perry och bars upp av Bob Marley, Bunny Wailer, Jacob Miller och hans Inner Circle vilket senare resulterade i en långfilm med ”Rockers” som titel. På 80talet hade ska-musiken en renässans i Storbritannien bland grupper som The Specials, The Selecter, Bad Manners, The Beat, The Body Snatchers och med sina första album även, Madress.
Reggaen kan som mest delas in i upp till 20 stilar, beroende på hur man räknar.

Några stilar inom Reggaen
Bluebat
Dancehall
Dub
Loversrock
Mento
Nyahghigi (det stavas så)
Raggamuffin
Ragga
Rocksteady
Roots-Reggae – Vad jag vet den största stilen
Ska – Använder mer blåsinstrument, snabbare



Bob Marley (1945 – 1981)

Bob Marley (Robert Nesta Marley) föddes den 6 februari 1945(i slutet av 2:a världskriget) i Nine Miles St.Ann, Jamaica. Bob Marley blev 36 år och avled 1981 av lungcancer. Efter Bobs död släppte hans grupp, The Wailers ett album med gamla låtar.
Under de första åren växte han upp med sin Mamma och Morfar på landsbygden utanför Kingston. Efter 6 år flyttade han till Kingston hos hans Pappa, men där bodde han bara ett år. Han flyttade ur hemmet och började studera till svetsare. 1957 var han färdig med sin utbildning.

Bob Marleys första band hette The Rudeboys och startade 1961 och blev senare känt som The Wailers. I slutet av 60talet blev Marley känd som en begåvad talang tillsammans med sin grupp The Wailers. The Wailers sjöng om sociala, politiska och humanitära rättigheter.

The Wailers bestod bl.a. av Bob Marley, Peter Mcintosh och Bunny Livingstone. Bunny Livingstone och Peter Mcintosh bytte sedan namn till Bunny Wailer och Peter Tosh. Bob Marley fick med The Wailers sin första riktiga hit, Simmer Down. De kom senare att ge ut ytterligare 30 singlar.

Bob Marleys karriär varade lite mer än 20 år och han lyckades enligt mig att prestera under alla 20 år. För att kunna göra det så tror jag att man måste ha roligt och ha en talang för vad man håller på med.

Bob Marley höll sig mest till mycket markerad, pulserande, allvarstyngd rytm, med en melodi som man lätt kommer ihåg och en text med ett religiöst och socialt budskap. Den stilen fick senare betäckningen roots-reggae.

Reflektion

Jag tror att en orsak till att Reggaen blev så populär var att den hade en gungig, skön rytm som man kunde lyssna på när som helst. Annan musik såsom hårdrock kan kanske vara lite svårt att lyssna på innan man går och lägger sig, i alla fall om man vill bli lite trött. Reggaen tror jag är sådan musik som man kan bli pigg av om man vill, eller somna till utan att det känns helt skumt när musiken tystnar. Det är helt enkelt ”Regular music”.
En grej som jag tror kan ha gett Reggaen mer plats i media än ”vanlig” musik är att flera texter hade ett politiskt budska...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reggae

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-11

    Heja Johan! :B

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-23]   Reggae
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8637 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×