Att döda ett barn

3 röster
26558 visningar
uppladdat: 2007-10-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När man börjar läsa texten får man ett harmoniskt intryck av den men efter några meningar så får man reda på att ett barn kommer att dö vilket är väldigt oväntat. De personer som texten handlar om är ett oskyldigt barn och en lycklig man. Karaktärerna i den här texten är ovanliga för en berättelse som handlar om döden, vilket gör att man blir intresserad av vad som gör att barnet dör.

Den här novellen visar att en person du aldrig tidigare träffat helt plötsligt kan förändra ditt liv för alltid. Barnet och mannen känner inte varandra sedan tidigare och de är helt omedvetna om vad som komma skall. Mannen är på väg till havet tillsammans med en flicka och de är båda glad och bekymmersfria och barnet har av sin mamma fått i uppdrag att hämta socker hos en granne. Mannen kör genom små byar på den svenska landsbygden för att ta sig till havet och det är en solig och vacker sommardag.

Det är både mammans, barnets och mannens handlingar som för berättelsen vidare. Mamman för att det är hon som ber barnet hämta sockret vid den tidpunkten, barnets genom att det själv skulle kunnat ha varit mer uppmärksam och mannens för att det är han som hela tiden kommer närmare platsen där allt kommer att hända.
Berättelsen får en dramatisk vändning då barnet blir påkörd av mannen och sedan avlider. Eftersom att vändningen är så plötslig är det mycket mer intressant och oväntat för läsaren. Händelsen påverkar inte bara barnet och mannen utan även alla i deras omgivning.

Slutet är sorgligt och nästan fundersamt då man genast börjar spekulera över vad som kommer att hända med mannen då slutet är så tvärt och inte berättar mer om konsekvenserna. Men det blir bara mer intressant för läsaren att fundera själv över slutet och det kan även vara läsare för författaren att ha detta slut då novellen skulle kunnat ha blivit väldigt lång och utdragen av en fortsättning.

Den här dagen utspelas på 9130-40 talet då man ser en del små detaljer som tyder på det. Ett exempel är att när mannen stannar för att få bilen tankad så är det bensinförsäljaren som tankar bilen åt honom och det är inte så vanligt nu förtiden. Ett annat exempel är att mannen verkar ha en vanlig kamera och ingen digitalkamera då han ”kikar” in i glaset vilket man inte behöver på digitalkameror. Berättelsen skulle kunna utspelas på en annan plats i Sverige bara det var nära kusten. Av berättelsen så förstår man också att den förflyter under en förmiddag då huvudpersonerna inte hinner göra så många saker innan slutet, ex. mannen passerar bara två byar och pojken hinner i stort sett bara hämta sockret.

Man får inte reda på några yttre egenskaper om personerna vilket är synd men å andra sidan så får man själv bestämma hur de ska se ut. Både barnet och mannen verkar lyckliga och trivas med sin tillvaro och man får intrycket av att barnet är hjälpsam och snäll då han gör vad hans mor bad honom att göra. Mannens liv förändras drastiskt under den här dagen och det kan ha lärt honom att även den bästa dagen kan förvandlas till en mardröm på bara några sekunder.

Språket i novellen är lite gammeldags och flyter på som en dikt. Ett exempel på att den är lite gammeldags är den här meningen i inledningen, ”snart skall klockorna ringa, ty det är söndag”. Om man inte är van vid att läsa sådana här texter så kan det vara svårt att förstå innebörden av den men ju fler gånger man läser den ju fler detaljer finner man. Bildspråket är ganska neutralt då han varierar mellan att beskriva de olika händelserna och försöker ge läsaren en viss känsla, till att ”bara” berätta dem...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att döda ett barn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2013-11-18

  väldigt enkelt och förståelig, innefattar det mesta

 • Inactive member 2013-11-18

  väldigt enkelt och förståelig, innefattar det mesta

 • Inactive member 2013-11-18

  väldigt enkelt och förståelig, innefattar det mesta

 • Inactive member 2018-01-16

  mamma e stor

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-20]   Att döda ett barn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8657 [2022-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×