Bokrecension: Gömda av Lisa Marklund

6084 visningar
uppladdat: 2007-11-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst boken Gömda av Liza Marklund.
Den handlar om Maria Eriksson som bor i en mellansvensk stad. Nyårsafton 1984 träffar hon mannen med de brinnande, mörka ögonen. Hon blir genast förälskad, de förlovar sig och får en dotter tillsammans. Men mannen blir mer och mer våldsam. Han misshandlar, våldtar och hotar. När Maria sedan gifter sig med en annan så blir det ännu värre. Mannen och hans gäng söker upp familjen Eriksson och familjen utsätts för en rad mordförsök. Myndigheterna tvingar tillslut Maria och hennes familj att gå under jorden. Men mannen ger inte upp. Han hittar dem och fortsätter misshandeln. Snart så finns bara en lösning, familjen måste lämna Sverige.
Den rädsla som finns i boken är rädslan för våldet, hotet och döden. Det går egentligen inte att beskriva vad man är rädd för, man är bara väldigt rädd att Marias liv ska bli förstört eller att någon i hennes familj ska dö.
Liza Marklund beskriver rädslan väldigt bra, man kan nästan känna hur ens egen puls börjar slå snabbare. Här är ett stycke från boken:
”Plötsligt lösgjorde han sig från skuggorna vid garderoben, hoppade upp i min säng och slet av mig täcket. Jag fattade inte vad som hände, kände bara en ofattbar skräck fylla hela rummet. Jag skrek. Paniken exploderade i mitt huvud. Babyn vaknade och grät. Han slet ner mig på golvet. Jag landade hårt på höften. Mardröm, mardröm, jag vaknar snart, jag vaknar snart. Smärta, skräck, skrik.”
Jag tror att vilken människa som helst skulle förändras på det sätter som Maria gör i boken. Från att ha varit en festande och positiv tjej förändras hon först till en lite tystlåten och blyg flicka som tror att allt är hennes fel när hon träffas Honom. Det sättet hon regerar på när han kommer är beundransvärt. Hon bryr sig inte så mycket om sig själv men när han började gå på hennes barn så kämpar hon för sitt eget och deras liv. Senare när hon träffar den andra mannen och tvingas fly så blir hon deprimerad av att sitta inlåst och något sinnessjuk. Men det kan man förstå när man läser boken eftersom mannen är riktigt hemsk. Men förhoppningsvis så blev hon helt återställd efteråt. I boken Asyl så får man höra fortsättningen men den har jag inte hunnit läsa.
Gömda är Liza Marklunds första roman. Den publicerades år 1995 och väckte snabbt stor uppmärksamhet i tidningar och media. Liza Marklund har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest lästa och prisbelönta författare. Kriminalromanen Sprängaren belönades med tidskriften Jurys Polonionpriset.

Jag själv tycket att boken var superbra. Den var så spännande att jag inte kunde släppa den. Liza Marklund är en underbar författare. Anledningen till att boken var så bra var nog att den var så spännande, att det hela tiden hände något nytt. Så fort man trodde att hon var säker så hände någonting. Så fort man trodde att han hade giv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Gömda av Lisa Marklund

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-02]   Bokrecension: Gömda av Lisa Marklund
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8700 [2023-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×