Grave of the fireflies

2696 visningar
uppladdat: 2007-11-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Novell

Andra världskriget, Japan, Kyoto. Setsuko, en fjortonårig pojke vars pappa dog i kampen mot USA till havs. Hans skepp stötte på ett slagskepp som inte tvekade en sekund. Dom sköt med dom väldiga kanonerna tills båten stod under vatten.

Setsuko läser brevet hans mamma gav honom som armén skickade. I slutet av brevet stod det "Er man dog som en hjälte för sitt land". Setsuko slår näven i bordet samtidigt som brevet faller till golvet.
-Vi måste undanhålla det här för din syster, hon skulle inte förstå, säger hans mamma.
-Jag vet, säger Setsuko.

Tiden går och kriget börjar se mörkare ut för Japan. Setsuko och hans mamma tvingas leva med sorgen att familjeförsörjaren har gått bort. Setsuko tvingas jobba för att familjen ska ha råd med mat. Han tvingas dra posten i en vagn, från armén till familjer som förlorat någon i det fruktansvärda kriget. Han tvingas ta emot mycket tårar och ilska från människorna han lämnar dom hemska breven till. Han sätter sig ner bredvid en bäck och doppar huvudet i det lagom varma vattnet. Vattnet rinner ner från hans korta hår, ner på hans taniga kropp som knappt får mat i dessa fattiga tider.

En dag när Setsuko är på väg hem från staden så hörs väldiga flygmotorer dåna mot staden. Han springer så snabbt han bara kan för att varna sin mor och syster. Han skriker åt dom att ta på sig kläderna och ge sig iväg till det lokala skyddsrummet. Själv så gräver han ner maten i en stor kruka. "Blir huset bombat så har vi fortfarande maten kvar" tänker han. Han springer genom dom tomma gatorna mot skyddsrummet, över honom släpper planen napalm över staden. När han når fram till skyddsrummet så står hela staden i lågor. Han börjar genast leta efter sin syster och mamma. Seita, hans syster sitter i ett hörn och gråter. Han faller ner på knä framför henne och frågar vart mamma är. Hon bara gråter och slår med armarna. Setsuko förstår genast att hon inte kom fram till skyddsrummet. Han försöker springa ut i eldstormen för att leta efter sin mamma, men en man stoppar honom, Setsuko försöker slita sig loss för att komma ut efter sin mamma, men mannen håller honom hårt. Inom kort så förstår han att mannen inte tänker släppa ut honom till sin död. Han sätter sig och tröstar sin syster som gråter hysteriskt. Dagen därpå så får han besked från sjukhuset att hans mor inte klarat sig?

Månader efter att Kyoto blev till en eldstorm så lever Setsuko och Seita hos sin moster.
Deras moster inser att barnen inte har någon annan stans att ta vägen, dom kan alltså bli kvar hur länge som helst. Och när hennes man dog i kriget så fick även hon ont om pengar till mat. Hon bestämmer sig för att kasta ut dom, ?dom lär ju inte gå och dö nu när kriget är över? tänker hon. Så nu börjar kampen för överlevnad för syskonen i det kalla Kyoto som inte har jobb att erbjuda, ingen mat till fattiga och ingen hjälp ser ut att anlända för dom två unga syskonen?

Setsuko blir pappa åt sin lilla syster Seita som bara är sex år gammal. Dom tvingas leva i ett kallt nedlagt skyddsrum ingrävt i en kulle intill en liten bäck. Han blir tvungen att smita ut på nätterna för att stjäla tomater, potatis och allt annat han kan komma över. Seita blir sjuk efter några veckor, eftersom hon inte får den näring hon behöver. En tidig morgon när Setsuko kommer hem efter att ha varit och stulit lite tomater, så finner han sin syster död i skyddsrummet. Hans ben viker sig framför sin stackars syster som ligger död på den kalla marken. Tårarna sipprar ner från hans kinder, han gråter sig själv till sömns. Dom följande dagarna sitter han och håller sin kalla syster i sin famn och gråter, han äter inte, han dricker inte. Han släpper inte taget om sin syster, det sista han hade att leva för i denna kalla värld som inte erbjöd någon räddning. Han tar sin syster och lägger i en större korg, tillsammans med hennes ända ägodel, en tom rostig godisburk. Han tänder eld på korgen och skickar den försiktigt ut i bäcken.

Setsuko hamnar på en tågstation, luta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grave of the fireflies

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-04]   Grave of the fireflies
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8705 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×