Etikuppsats - hederskultur.

9116 visningar
uppladdat: 2007-11-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hederskultur
Varje år dödas flera hundra kvinnor av sina manliga släktingar på grund av heder. De riskerar att skjutas, brännas eller slaktas med en yxa om de misstänks för att ha på något sätt skämt ut sin familj, blivit våldtagen, haft ett hemligt förhållande, eller att de vill gifta sig med en man som de valt själva. De som utgör dessa hedersmord är i de flesta fall hennes far, man, bröder eller kusiner. Är de moraliskt rätt att låta en annan människa dö för att skydda familjens eller ens egen heder? Har dessa män rätten att förstöra en kvinnas liv för att hon lever sitt egna liv? Vi kan nu fråga oss hur dessa män tänker, väljer de konsekvensetiken framför pliktetiken eftersom konsekvensetiken ger bättre valmöjligheter eller tänker de inte alls? Anledningen till varför jag valde att skriva om hederskultur är för att ämnet i sig chockerar mig rejält. Jag vill lära mig mer om varför männen väljer att dräpa deras kvinnliga släktingar och hur kvinnorna måste leva för att undvika att dö.

Jag föddes mot min vilja,
Jag kommer att dö mot min vilja,
Låt mig leva som jag vill.
/Kristos
(Dikt ur; I hjärtat av Tensta, 1989)

Argumentationer;
1. Kvinnoförtryck, mord och misshandel förekommer i alla samhällen. Även i Sverige sker de hedersmord och varje år dör cirka 30 kvinnor på grund av deras män, men det är allra värst i de samhällen som bygger på hederskänslan. I Pakistan dör de betydligt mer, ungefär 250 kvinnor. En sak som kan påverka dessa siffror är att här i Sverige har vi välfärd, så som pensionspengar och hemtjänst som gör att vi kan klara oss själva som gamla. Länder som Pakistan har inte alls samma system, och därför blir familjen beroende på deras döttrar när de blir äldre. Det blir väldigt viktigt att döttrarna gifter sig och med vem de gifter sig med, så att familjen kan fortsätta leva ett tryggt liv. Men är det verkligen rätt att flickornas framtid placeras i familjens händer och ger dem full makt att planera och bestämma över deras liv medan de inte kan göra någonting? De lär sig från början att sätta familjens heder och bästa framför sitt eget, och hur moraliskt är de?

2. De flesta män i dagens samhälle kan skylla ifrån sig. I Pakistan när de blir dömda för ett mord på en kvinnlig släkting på heder och de kommer undan med det. Många skyller hederskulturen på islam men egentligen handlar det inte om religion utan om tradition. Det är tradition att mannen är den som bestämmer i huset och försörjer den, medan kvinnorna ska sköta hushållarbetet och uppfostra barnen. Är de verkligen rätt att barnen ska få växa upp i det samhället och lära sig exakt samma saker som deras mammor, och att föräldrarna lär barnen om hedern och att kvinnor är lägst ner i samhällspyramiden och betyder ungefär ingenting?
Ska man verkligen lära små barn detta?

3. Låt oss säga att om en kvinna skämt ut sin familj på något sätt genom att hon t.ex. har haft ett hemligt förhållande bakom ryggen på sin man, eller haft samlag som ogift, så måste hennes familj agera enligt de lagar inom islam som bestämmer hur de skyldiga skall straffas. De som ska genomföra straffen är egentligen de religiösa domstolarna men om inga sådana finns blir det många gånger familjens manliga medlemmar som gör det och detta är de enda sättet för familjen att återfå sin heder. Men å andra sidan så har ingen rätten att ta livet av någon under alla omständigheter och att döda någon för att lever sitt egna liv bryter mot alla lagar och regler i världens alla länder och religioner.
4. Låt oss nu tänka en familj från ett annat land som kommer till Sverige får problem, och problemet är flickan i familjen eftersom hon (som de flesta tjejerna) lär sig snabbt det nya språket och genom detta blir den nya representanten för familjen som traditionellt tillhör mannen/pappan i familjen. Sedan blir han arbetslös och går miste om både språk och identitet som familjeförsörjare. I skolan får barnen lära sig om demokrati, jämställdhet och rättvisa vilket leder till frågeställningar om vad de har lärt sig i sin uppväxt och pappans ställning i familjen. Detta leder oftast till oro och rädsla hos fadern eftersom han är rädd för att bli lämnad ensam när han bli gammal och alla andra runt honom i släkten anser hans sätt att styra sin familj är fel. Denna rädsla leder senare till aggressivitet och besatthet att veta exakt vart hans dotter är och vad hon gör, han slår henne när hon vill t.ex. spela basket efter skolan och tappar kontrollen helt. Detta är fel enligt de flesta, varje människa ska ha rätten att leva sitt egna liv och bestämma över sig själv. Och varför ska flickan trappa ner hennes utbildning bara för att hennes pappa inte hänger med? Det stämmer inte..

Slutledningar;
1. Hur moraliskt är det att flickor, ska lära sig om heder och att de inte betyder någonting alls för världen när de är små? Att de ska växa upp och aldrig få leva de liv de förtjänar och längtar efter. Nog kan jag förstå att föräldrarna bli beroende i andra länder av sina barn att ta hand om dem efter att de blivit gamla, men varför ska man gifta bort sin egen dotter med en man hon inte alls vill gifta sig med? Det är helt sjukt, och de flesta flickorna är inte ens över 20 innan de gifts bort. Flickorna hinner inte uppleva sin barndom och ungdomstid innan de är gifta med en man som är 10 år äldre? Jag menar pojkarna i samma samhälle få leka, de får utbilda sig, de får jobba med vad de vill, de får gifta sig med precis vilken tjej de vill om de har rätt utbildning och jobb vill säga. Denna tradition är väldigt orättvis och om jag nu ska försöka förstå hur dessa människor tänker, så måste jag nog tro att de går efter regeletiken, och inte alls efter pliktetiken som oss andra. Det har regler och de följer dem till punkt och pricka. Men egentligen så har de inga regler, de står ingenstans hur de ska agera och de följer egentligen bara vad deras föräldrar har lärt dem. Och deras föräldrar följer vad deras föräldrar sagt, och så fortsätter de som en ond cirkel som aldrig tar slut. Jag är starkt emot detta.

2. Många skyller hederskulturen på islam och dens regler, men då är de viktigt att veta att islam tillåter eller tolererar hedersmord. ”För den som avsiktligen dödar en troende är straffet helvetet, och där skall han förbli till evig tid; han skall drabbas av Guds vrede och Gud
skall fördöma honom och utlämna honom åt det svåraste lidande.” [sura 4:93] Jag förstår mig inte på hur dessa män kan komma undan med att de tagit livet ur en person? De kan bara skylla på hedern och gå tillbaka och fortsätta leva som ingenting har hänt. Jag vägrar att finna mig i detta, de är inte rättvist någonstans. Om jag tar upp fallet om en flicka som hette Ghazala, hon tände eld på sig själv ute på gatan i Pakistan för att bevisa hur illa hon och resten av flickor i Pakistan blir behandlade. Hennes kropp fick ligga kvar på gatan i TVÅ timmar innan någon tog hand om den och de är bara fel. Att kvinnorna måste tända eld på sig själva för att få folk att förstå, och även då bryr sig ingen. Jag får panik, hur kan man vara så omänsklig? Jag förstår på något sätt att de är tradition och de ska följas så som vi firar julafton, men att ingen märker eller bryr sig nog för att kunna bryta denna tradition för i jämförelse mot julafton så ger hederskulturen precis ingenting, bara dödsfall, och vem vill egentligen längst inne inom sig döda någon, de måste vara någonting fel här. Jag är helt emot detta, och förstår mig absolut inte på det.



3. Här har vi ännu ett tydligt sätt att beskriva hederskulturstraditionen på. Om kvinnan/flickan skämmer ut familjen på något sätt så måste hon dö, men egentligen så ska de vara en religiös domstol som ska bestämma hur hon ska straffas. Även om detta också låter helt sjukt så tar de flesta ”lagen” i egna händer och struntar i allt annat. De bestämmer att hon måste dö för att familjen ska få tillbaka sin heder, det finns absolut ingen annan lösning utan hon måste bort. Nu är jag förvirrad, jag förstår hur de kan tänka så men tänker de ens på att de är deras egen dotter eller är de så förblinda av hedersplågan att de inte bryr sig alls. Här har vi en annan sorts tydlig form av regeletik, de varken bryr sig inte om någon annat/annan än familjens heder, och för att få den bästa hedern som möjligt så finns de ”regler” att följa, och dessa regler är de ända de tänker på när de resonerar hur flickans öde ska se ut. Detta är helt hemskt, att flickor/kvinnor ska leva i rädsla och förtryck hela sitt liv. Dessutom måste de vara gifta med män de inte ens älskar. Jag är emot detta argument också, eftersom jag är helt emot allt som har med hederskultur att göra.

4. Visst kan man förstå mannens rädsla och oro men å andra sidan kan man inte låta männen i vårt samhälle, invandrare som infödda misshandla och styra över sina barn. Och vad har han att bli arg och rädd för att hans dotter lyckas här i livet? Ska han inte bli glad och stolt över henne? Varför ska han känna sig kränkt och tänka hemska saker om henne när de är hans egen dotter? Jag tror detta har allt med traditionen och göra, precis som allt annat. Om vi tog bort den traditionen med hederskultur och lärde barnen från när de var små att alla är värda precis lika mycket så skulle vi ha mindre förtryck mot kvinnor, hedersmord, och mer respekt för oss kvinnor idag.

Avslutning;
Om nu jag fick själv bestämma så skulle hederskultur så gärna kunna försvinna från jorden, för den är långt ifrån bra på något sätt. Den gör ingen nytta alls, bara lidande. Hederskultur...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Etikuppsats - hederskultur.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-06]   Etikuppsats - hederskultur.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8723 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×