Analys av Shakespeares Trettondagsafton

1 röster
12571 visningar
uppladdat: 2007-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Redan från första stund kastas man in i ett virrvarr av förväxlingar, förklädnader, kärlek och komplikationer. Vilka även är de ledande teman som leder berättelsen framåt i en väldigt fartfylld tid.

Boken tar sin början när unga Viola har spolats iland efter ett skeppsbrott i landet Illyrien där en hertig vid namnet Orsino regerar. Orsino är handlöst förälskad, dock mer i kärleken själv än det objekt som han vänder sin kärlek till, grevinnan Oliva.

När Viola först kommer till den ödsliga stranden är hon närmast förblindad av sorg för hennes tvillingbror Sebastian var även han med på båten som gick till botten. Ovetande om hennes bror lever eller är död, heller ens om vad hon ska göra, söker hon en plats som page i Orsinos hov. Utklädd till man har hon nu antagit ett nytt namn Cesario.

Inom loppet av några få dagar har Viola/Cesario fått kännedom om allt in i minsta detalj om hennes härskares förälskelse i Olivia. Nu uppstår den första av många komplikationer, Viola har nu blivit förälskad i Orsino.

I sin tjänst får Cesario börja uppvakta Oliva för sin härskares Orsinos räkning, men det är bara en liten hake på det. Oliva har lovat att under sju långa år sörja sin älskade broders död, hon är inte det minsta intresserad av Orsino men hon är däremot mycket intresserad av hans page, Cesario.

Helt ovetande om varandra och att de finnes i samma land börjar folk förväxla Sebastian och Viola/Cesario. Tillsynes verkar allt leda mot en oundvikande katastrof men mycket mer händer under resans gång.

Med tanke på att det är en pjäs är inte miljöbeskrivningen särskilt ingående utan man får till största delen bilda sin egen uppfattning om den. Den är också ganska irrelevant för det viktiga är mötena och konversationerna i handlingen.

Det är väldigt svårt att avgöra hur pass lång tid som förflyter, för det står till exempel inte ”så blev det natt och då var det slutet av första dagen” men vid vissa tidpunkter i boken står det hur lång tid som har för flutit och i slutet står det att det passerat 3 månade sedan Viola spolats i land. Dock så känns det som när man läser den att det endast förflutit några få dagar. Jag anser även att inte tiden är av speciellt stor vikt utan fasthåller att det viktigaste är mötena mellan karaktärerna.

Shakespeare är en författare som alltid skriver väldigt livfullt och målande. Han beskriver Oliva som ”strålande, utsökta och oförlikneliga skönhet”. Som man ser håller han inte tillbaka med liknelser utan han vill att karaktärerna ska resa sig från sidorna och komma till liv. Detta synes oftast mer tydligt i de engelska böckerna för det är inte alltid översättningarna blir lika levande som han menat dem att bli. Dialogerna han skriver känns som ordlekar mellan karaktärerna, som om han vänder och vrider på orden bara för att få dem alldeles perfekta för hans läsare ska få uppleva samma känsla som han när han skrev dem för länge sedan. Trots det att de är relativt gamla verk så känns de lika levande, moderna och fantastiska som de måste ha känts då. Shakespeares verk kommer för alltid att vara odödliga, liksom han genom dem, han influerade så många människor då liksom nu och hans verk kommer aldr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av Shakespeares Trettondagsafton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-10]   Analys av Shakespeares Trettondagsafton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8745 [2022-01-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×