Härjedalen

2 röster
18389 visningar
uppladdat: 2001-11-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Härjedalen

Härjedalen är landets högst belägna landskap med en yta på 12 000 kvm kvadratkilometer och är Sveriges mes glesbefolkade landskap med ca 12 000 invånare på en yta av 13 000 kvadratkilometer. Landskapets har fin natur både sommar och vinter. Stora skogar och många vilda djur som lever fridlyst. Tar emot ett stort antal turister varje år. Det som lockar dom är landskapets Natur och fjällvärlden samt dess bergrunder. Här lever ett fåtal uddaväxter och djurarter som man inte kan se någon annan stans i Sverige.

NATUREN

Om man verkligen vill se en urskog som inte har haft stor åverkan av människan så kan man besöka Lofsdalssjön, sluttningen i Härdalstöten, norr om Sömlingshågna. Här får man verkligen en kan man känsla av orörd skog, tystnaden, höra det vilda djurens läten och kanske få syn på någon varje eller björn eller något annat vilt djur. Om du vill passera sådan skog kan man gå pilgrimsleden från Västvallen.

Växt

Mosippan, Härjedalens landskapsblomma. Växer tillsammans med mossor, lavar, ljung och bärris.

Mosippan har påträffats på 1 840 meter över havet.

Mosippan växer på ljusa tallhedar i mellersta och östra delarna av landskapet.

Stjälken här hårig och bör upp en klocklik blomma med sex silkesludna kronblad, vars färger är mörkvioletta utvändigt, ljust violetta till vit invändig. Ståndarna är gula i blommans mitt. Kan bli upp till 25 centimeter hög.

Fjäll

Sonfjället är fjället som ligger mitt i landskapet. Från vilket väderstreck man än kommer så ser man fjället som är omgivet av skog.
Vid Sonfjället så finns det gått om björn och därför har man även också kallat det för Björnens rike. För att rädda björnstammen och andra vilda djur så blev Sonfjället nationalpark år 1910.

Här upplever du vildmarken i det tysta från samhällets buller och bång. Man njuter av Den vila och orörda naturens skönhet som bjuder på bland annat riktväxlighet, vilda djur, dess läten bland annat älgarnas, tjäder, orre och järpe.

Djur

Björn
Härjedalens landskapsdjur är Björnen, Trivs bäst i storskogen. För att få syn på den har du stört chans att se den i Nedom fjällen och då i landskapets mellersta och södra del. Björnstammen har växt och finns neråt mot Dalarn och mot Hälsingland samt uppåt mot fjällen. Varje år skjuter man av ett dussintals björnar för att den inta ska breda ut sig i allt förstora utsträckning. Bra tycker andra och andra tycker inte.

Järv
Järven, är Härjedalens verkliga ursprungsfauna. Järven har stora revir och är en hårdjägare som är mycket stark och stridbar. Den lever i fjällmiljö men strövar då och då ut i skogarna nedför fjällen för att söka mat och jagar ensam. Det som står på menyn är bland annat ren. Järven brukar också kallas för fjällnaturens hyena för att den är asätare. Trivs bäst på vintern med ett poröst snötäcke eftersom järven har lätt för att gå på snön.

Varg
Varg kan man se i landskapets mellersta och östliga skogrika delar skogrika. Vargen är ättlingar av Värmlandsvargarna som kom 1970.



Harr
Härjedalens landskapsfisk är Harr. En mycket populär sportfisk, som fångas med fluga. Harr kommer från laxfamiljen och kännetecknar att ryggfenan är lång och hög. Vanligt vis blir den sextio centimeter lång med en vikt på ca 2 kilo.


Fjällvickerblåvinge
Är Härjedalens landskapsfjäril. Hanen har silverblå vingar och är en vacker dagfjäril. Honan känner man igen genom att hon är jämt brunfärgad uppe på vingarna. Vingarnas undersida är lika hos dem båda. Fjällvickersblåvinge skiljer sig från andra svenska blåfjärilar genom att dom har vita fläckar på vingspetsen. Honan är jämt brunfärgad uppe på vingarna. Vingarnas undersida är lika hos dem båda, vita fläckar som till utseendet skiljer sig från de andra blåvingarna i Sverige. Fjällvickersblåvinge ser man mest vid Dovrefjell och över Härjedalen till södra Jämtland.

TURISM

KOMMUNIKATIONER
För att ta dig fram i Härjedalen eller att ta sig till Härjedalen kan du åka flyga, Tåg, Buss, länstrafik eller om du tar din egen bil.

Åker du med bil från Stockholm och följer vägarna: Uppsala - Gävle - Bollnäs – Ljusdal så har du nåt fram under 8 timmar till västra delen av Härjedalen. Till Vemdalen på 6 timmar. Väljer man att åka buss kan man ta Härjedalingen som har sina stop vid via Uppsala - Gävle - Bollnäs - Ljusdal, slutstation Funäsdalen. Ett anat mer snabbgående sätt att ta sig till Härjedalen är med flyg från Stockholm till Sveg. Då blir restiden bara 1 timme och 25 minuter lång jämfört med buss och bil. Väl fram finns det tillgång till taxitransfer och hyrbil. Ett annat populärt sätt är tåg, där man kan välja att ta tågplus och stanna vid Ljusdal, Mora eller Östersund för vidaretransport med buss till Härjedalen.

För att få mer information om olika Destinationer, aktiviteter eller Sevärdheter kan man vända sig till följande turistinformationer i Härjedalen.
Funäsdalen, Ljunghdalen, Sonfjället, Vemdalen, Lofsdalen, Sveg, Hogdal eller Lillhärdal.

Sevärdheter

Högvålen är Sveriges höst belägna by med fast bosättning på 830 meter över havet. Byn är omgiven med fjällryggar och vidsträckta myrmarker och trots att man inte kunde odla korn så valde nybyggarna som kom under 1700-talet för att bosätta sig. Boskapsskötsel var det enda man brukade här och man fick en väg hit upp några sekel senare närmare bestämt under 1920-talet.
.
Härjedalsporten
Kallas stället där Åarna Veman, härjeån och Ljusnan förenas med varandra samt huvudvägarna från Dalarna och Hälsingland möts. Staden heter Sveg och är inte bara utgångsport för utflykter i Härjedalens skogsland och fjälltrakter. Det är också Landskapets huvudort med det stora bondbyarna som ligger i närheten.

Rogens Naturrum
Ligger i västra Härjedalen. Här finns Sveriges högsta sjösystem med ett hundratals sjöar och vattendrag där den unika omgivning bildar en egen säregen natur. Har finns även den exotiska myskoxen.

Som sagt det finns mycket att så och det här är bara en bråkdel utav det.

ATT BO OCH ÄTA

Bor kan du göra på några av Härjedalens många Hotel eller vandrarhem samt campningar. Här följer en kort lista samt vilka egenskaper den campingen kan Erbjuda.

Adolfssons Stugor Eftr. (Stuguthyrning, tält- o husvagnscamping ligger vid Vytterhogdal)
Baggården AB(Tre mil från Funäsdalen ligger Baggården. En familjevänlig stugby vid sjön Messlingen på Flatruets sydsluttning)
Björnrikegården AB (Uthyrning av stugor, restaurang ligger i Vemdalen)

Andersborg (Våffelstuga, café ligger i Tänndalen)
Anorak Restaurang & Bar (Restaurang ligger vid Vemdalen endast öppet vintersäsongen)
Bruksvallarnas Fjällhotell AB (Hotell, restaurang, konferens i Bruksvallarna)
Blåbärskullen AB (Uthyrning av lägenheter ligger vid Vemdalen)
Bruksvallarnas Stugby (Stugby o camping, självhushåll vid Bruksvallarna)
Baggårdens Bostadsrättsförening (Stugbyverksamhet i funäsdalen )


Äta kan du göra på olika ställen några speciella smultornställen som är rekommenderade av Härjedalens turistinformation är:

Baggårdens Wärdshus (Restaurang )
Berntsson PB & Co HB (Wärdshus, liftanläggningar, skiduthyrning i Funäsdalen)
Björnvallens Servering (Lunchservering under dec-apr i Vemdalen)
Café Rudolf Café, dagrestaurang, matsäcksstuga i Bruksvallarna
Centrumkiosken i Sveg AB (Gatukök, kiosk ligger i Sveg)


ATT GÖRA

Härjedalens Fjällmuseum som bjuder på en historia om hur bönder, samer och gruvarbetare hade det under seklet. Fjällmuseumet invigdes1998 av Kung Carl XVI. Fjällmuseumet bjuder bland annat på att upptäcka, röra vid och öppna och överraskas av i olika teman som dom har för att locka folk till sig.

Dassmuséum. Ligger vid Åsarna skidcentrum och är världens enda museum som handlar om dass. Här kan man se hur det såg ut på gamladar och höra historia om olika dass.

LITE UTMÄRKELSE OCH STATISTIK FRÅN 2000.

Funäsdalsfjällens utmärkelser de senaste fem åren.

v " Europas bästa familjeskidområde"
v " Ett av Sveriges häftigaste skidområden"
v " En av världens bästa nedfarter"
v "Sveriges bästa längdskidåkning"

Så här bedömde Turisterna Funäsdalsfjällen på dess kring service

Turisternas betyg på resa/vistelse som helhet i Funäsdalsfjällen

Förfrågan om Turisterna tänker återvända någon mer gång till Funäsdalsfjällen under det närmsta 3 åren.

KOMMUNEN HÄRJEDALEN

Härjedalens kommun är landets störta kommun med en yta på 13 000 kvadratkilometer. Varje invånare har ca 1 kvadratkilometer till sin yta eftersom det enbart bor ca 11 000 människor och är landets mest glesbefolkade kommun. Sveg är kommunens stadskärna. Här fattar kommunen och landstigets viktiga beslut främst när det gäller den offentliga sektorn.


UTBILDNING

Skolor med 1-6 klass med småklasser, kort resavstånd samt godstudiemiljö för eleven finns på Sveg, Lillhärdal, Lofsdalen, Älvros, Hede, Vemdalen, Funäsdalen, Bruksvallarna och Ytterhogdal. Högstadie skola finns på följande orter Sveg, Hede, Funäsdalen och Ytterhogdal.
Gymnasiet och den kommunala vuxenutbildningen har undervisningen förlagd till Härjulfskolan i Sveg som är Härjedalens huvudstad. I Sveg finns folkhögskolan Bäckedal som drivs av landstiget. Här kan man skrädda sy sin egen kurs i syfte att lära sig för kom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Härjedalen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-21]   Härjedalen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=880 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×