Bokrecension: candide och optimisten av Voltaire

14 röster
84499 visningar
uppladdat: 2007-11-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Candide av Voltaire
Kort handling:
Candide är en 1700- tals filosoflärjunge. Han bor på ett slott i Westfalen i Tyskland och är förälskad i fröken Kunigunda, men för att få hennes kärlek råkar han ofrivilligt ut för omänskliga händelser. Candid betyder den troskyldige.

Händelseförloppet:
Slottet som Candide bor på ägs av Herr baron von Thunder-ten-Tronckh. Pangloos ”den store” nationalfilosofen är också boende på slottet och är Candides läromästare och ledsagare i livet.
När Kunigundas far, baron på slottet får vetskap om att Candide blivit förälskad i dottern sparkar han ut Candide ut ur slottet. Candide går olyckigt ovetande vilse i den stora vida världen. Han tror gott om alla levande varelser.
Candide blir på sin väg fängslad, torterad, sparkad, piskad, nästan ihjälslagen, får bl.a. göra militärtjänst hos bulgarerna, på sin vandring genom länder i och utanför Europa. Men hans enorma längtan efter Kunigunda ger honom dagligen hopp att överleva den förnedring och ondhet som han blir utsatt för. Han genomlider och överlever alla helvetets kval för att efter flera år i exil få tillbaka och äkta sin enda kärlek.
Han är fattig, utmärglad men blir som tur är ofta omhändertagen av goda människor och till sist blir han den rikaste mannen i världen efter att ha besökt landet Eldorado, men hans tro på att allt levande är gott gör att han vid slutet av historien återigen nästan är utfattig men fortfarande vid liv. Han får till sist ett hus, en fru och några filosof vänner att diskutera livets goda och onda med och så får han en trädgård i Popontis att odla grödor i.
– Och om, om inte fanns skulle ni här inte äta citronsylt och pistascher sa Pangloos till Candide.
– Bra sagt svarade Candide, men vi måste odla vår trädgård.

Vilka personer finns med i boken?
Candide är huvudpersonen och händelserna kretsar kring honom, Kunigunda och filosofen Pangloos. Cacambo är betjänten och en trofast vän till Candide. Han är vis och har talets gåva. Martin är en olycklig fattig man som med sin speciella religion inte tror på något gott i världen. Den gamla damen i berättelsen är dotter till påven som genomlidit kval mer än någon annan.

I vilken miljö utspelas boken?
Boken skrevs 1759 av Voltaire och har blivit en klassiker genom tiden. Boken skildras i 1600-1700 tal och beskriver skepp och marker bebodda av sjörövare och krigande okänsliga människor som styr och ställer i de laglösa samhällena. Man behandlar människor som djur och som om att de inte hade något värde. Världen verkar vara en mörk outhärdlig plats utan någon godhet. Alla stjäl, rånar, bedrar, luras och trampar på varandra för att tillgodose sina egna behov.

Vad vill Voltaire (1694- 1778) säga med boken?
Voltaire målar upp en möjlig samhällshistoria i mörkaste tron på gott och ont. Människan är inte skapt för att vila. Arbete bevarar oss från ledan, lasten och behovet. Om möjliga och omöjliga tilldragelser i vår värld om och om det moraliskt onda och det fysiskt onda och om nödvändighet och frihet…

Hur är språket i boken?
Voltaire har ett språk som är gammalmodigt för oss läsare under 2000- talet, men översättningen till svenska är välgjord och relativt lättförståelig. Som läsare blir man lätt engagerad i personernas olika sociala status och deras olika livsöden.
Voltaire skriver mycket belevat och inlevelselikt. Voltaire är ordets mästare, det är inte utan att man tar till sig innehållet och hänförs i denna mästerliga ordbegåvning. Det är svårt att lägga ifrån sig boken när man börjat läsa den. Jag tror detta även beror på att Voltaire skrivit boken ur ett humoristiskt perspektiv trots att händelserna är ganska groteska.
De är inte fullt utmålade vilket gör att man själv får måla upp dem. Alltså bedöms boken olika från person till person efters...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: candide och optimisten av Voltaire

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-10-19

    bra sammanfattning, tack!

  • Inactive member 2016-11-13

    Jag tycker om din korta analys av denna på sätt och vis märkliga bok som jag bara kände till som titel, och inte hade läst förrän den fanns med på litteraturlistan till LIVA04 på Lunds universitet. Din sista mening i texten: "Detta är nog ingen barnbok pga. Språket..." har blivit konstig med stor bokstav efter förkortningen som kan skrivas på olika sätt. Det traditionella är p.g.a. men då blir det stor bokstav i alla fall eftersom systemet "tror" att det är en ny mening! Man kan ändra inställningarna i ordbehandlingsprogrammet så att det inte blir versal efter punkt, men då måste man skriva ut alla punkter. Ett annat sätt är att inte "punktera" förkortningarna, utan skriva p g a, d v s med blanksteg i stället för punkter. Hälsningar Johan

  • Shukriya Qoda 2020-03-26

    Hur reagerar Candide på allt som ske? Vilka tankar och frågor väcks hos honom?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-16]   Bokrecension: candide och optimisten av Voltaire
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8802 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×