Hur påverkar Hizbollah Libanon?

4 röster
7179 visningar
uppladdat: 2007-11-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1 inledning.
Min fråga är den: hur påverkar Hizbollah egentligen Libanon är han verkligen en terrorist eller ligger det något bakom det hela?!
Jag valde att jobba om detta för att jag ville ta reda just på min fråga, den verkar intressant för att det är rätt aktuellt och dem håller fortfarande på och krigar och en massa oroligheter finns fortfarande. Enligt median så allt Hizbollah gör så blir allt sämre för landets bästa, och det skulle bli intressant att ta reda på om det verkligen är så. Själv så var min uppfattning att han var ju tvungen att göra något bra för att dem var rätt nöjda med det han gör, dem flesta i alla fall.

Kommer att använda backgrundsinformation, kommer att runda av vid Libanon och inte försöka gå för långt ut inom denna gräns. Kommer att försöka hitta så lite påverkade sidor och information så möjligt alltså den ska vara opartiska, neutrala. Kommer att ta Libanons backgrundsfakta men tänker mest skriva om följderna för Libanon när Hizbollah börjar agera, och kommer i rörelse.

2.metod:
jag har främst tagit fakta från landguiden. själv så tycker jag att det är en jätte bra sida att hitta fakta, för att dem har det mesta man kan tänka sig leta efter. dem verkar vara helt opartiska och är endast ute efter “ren fakta” .
Dem tar inte dem olika sidornas åsikter. dem tar också sina fakta från www.ui.se, utrikespolitiska institutet vilket jag också har gjort. även dem tycker jag är en bra sida för att dem har tar sin information från ex för experter, politiker, akademiker journalister och många flera, som har debatterat kring dessa frågor. Därmed anser jag att man inte kan hitta en mycket bättre fakta än om man har arbetat med informationen på detta sätt.
jag har även hittat en bok som heter (Libanon i mellanöster, en introduktion) som jag har lånat i biblioteket. dem har tagit sina fakta från bland annat, internationella studier, UI, världspolitikens dagsfrågor, ui och national Geographic. Jag anser att dessa källor är tillräckligt opartiska på grund av att dem är stora källor som många använder sig av.

3.resultatredovisning:
Mitt arbete går ut på att ta reda på hur Hizbollahs påverkar Libanon. Dem olika parterna är Hizbollah och Libanon och lite Israel.


Libanon: Libanons befolkning ligger runt 4 miljoner (3 600 000), men ca hälften av alla invånare bor i och rund huvudstaden Beirut. Libanon blev självständiga, efter att dem gjort sig fria från frankrike 1946.
Det officiella språket är arabiska, och det är något alla i landet förstår, men det talas även franska och engelska i Libanon.
Libanon har ca 65 % muslimer och 35 % kristna.
Landet är republikanskt och makten är indelad i president, regering och riksdagen.
Libanon gränsar till Syrien och israel. Libanons klimat kan man verkligen kalla för omväxlande för att i libanon så kan man sola och åka skidor samma dag, det tar ca 2 timmar att åka till stranden från det snötäckta berget. Libanons hösta topp heter Qurnat al-Sawda.

Hizbollah:
Hizbollah organisationen kommer ifrån det muslimska brödraskapet som startade 1987.
Det är en shia- muslimskt organisation som verkar i Libanon.
Hizbollah betyder Guds parti på arabiska och är känt för att rikta sig särskilt på att attackera israel.
Dem är mest kända för självbombningar, flygkapningar och kidnappningar. Hizbollah bildades efter att israel ockuperat Libanon 1982.
Hizbollah är den som styr särskilt södra delen av Libanon med hjälp av stöd från Iran som har bidragit med mycket generösa donationer alltså väldigt stora summor pengar, och Syrien sedan 2000.
Hizbollahs organisation är stämplat som terrorister av bl.a. Usa.
Hizbollah var med i det libanesiska parlamentet men avgick senare.
En av Hizbollahs största huvudbidragare är Iran som stöder dem med en massa pengar.
Hizbollah har faktiskt en roll i den libanesiska politiken för att 2005 så van han 14 platser av 128 politiska platserna i parlamentet.
Hizbollah har två minister plaster i regeringen.
Enligt http://www.cfr.org/publication/9155/#1 så har Hizbollahs organisation varit väldigt viktigt för Libanons politik när det gäller att försörja landets sociala tjänster som sjukhus, skola mm, för flera fattiga shiitiska muslimer, den har också byggt uppe en stor akutmottagning.
för att få vård under kriget, så var man tvungen att ha mycket pengar knappt dem som hade jobb och försäkring täckte kostnaderna på sjukhuset. Det var ca 40 % av befolkningen som inte ens hade försäkringar.
organisation är den som äger the al-Manar satellit televisionen och sändnings station. Hassan Nasrallah är den som är ledare för Hizbollah organisationen.

1999 så sa israel att dem skulle dra sig tillbaka från Libanon, då tog Hizbollah tillfället i akt och bombade mot de som drog sig tillbaka. Bland annat israeler och medlemmar från SLA som är Libanons eget försvar som dem ansåg hade gått emot sitt eget land.
Tack vare att Hizbollah utförde dessa attacker så fick han fler röster i Libanon och förstärkte på så vis hans inflytande, och hyllades av folket.

FN:s roll i Hizbollah och israel. Backgrunden till att FN hjälpte till: det började med att Hizbollahs organisation hade kidnappat två st. israeliska soldater för att försöka få israel att släppa fångar från Hizbollah tillbacka till Libanon, en så klart så sa israel nej och bestämde sig för att strida tillbaka i såkallat militärt offensivt mot Hizbollah detta hände för året 12 juli 2006. efter ca en månades strider mot varandra så kom dem överens att sluta fred med hjälp av FN:s resulotion.

FN erbjöd Libanon hjälp med att bland annat röja bort alla minor det beräknades att det fanns omkring 1 miljoner odetonerade klusterbomber i främst över södra Libanon, dessa bomber lades ut speciellt dem sista dagarna innan resulotionen .
Dem detonerades inte pga. deras höga felprocent.
dem skulle få hjälp med att reparera Beiruts internationella flygplats och servis/underhållning för alla fordon och utrustningar som blivit skadade när israel utförde flygattacker mot Beiruts flygplats. Det startades också ett hjälp att få igång rent vatten och att hjälpa till att återvinna alla spillror av byggnader.
men FN började skicka fredstyrkor till Libanon redan mars 1978 till gränsen mellan Libanon och israel.
detta håll inte längre än till 1982 för då gick israel emot och trotsade avtalet med FN, och gick förbi FN som igenting och invaderade Libanon ännu en gång.
men FN bestämde sig för att hjälpa till Libanon så gott dem kunde genom att försöka beskydda lokalbefolkningen så gott dem kunde.(http://www.globalis.se/konflikter/libanon)

politik och samhälle:
Libanon är en republik och enhetsstat.
I Libanon så måste man vara 21 för att få rösta men kvinnor behöver inte alls om dem nu inte vill.  
Det fanns mycket politiska konflikter innan inbördeskriget särskilt mellan kristna och muslimer men efter inbördeskriget så försökte landets politiska system förhindra denna konflikt mellan muslimer och kristna genom ett fredsavtal. fredsavtalet gick ut på att försvarsministerposten skulle tillhöra den kristna guppen, statsministern skulle vara sunni muslim, en shiamuslim skulle vara förmannen i nationalförsamlingen och nästförmannen skulle vara druser.
just nu ser det ut såhär: att statschefen: är presidenten är Emile Lahoud,
regeringschefen: är premiärminister Faud siniora,
Och utrikesministern är tarek mitri.
Genom att dela upp detta på detta sätt så har alla religioner något att säga till om, och så att alla kan få delta det libanesiska demokratier.

ekonomin & handeln i landet:
Innan inbördeskriget så var Libanon ett mycket viktigt för handel i särskilt medelhavregionen, och en mötesplats för Europa, Asien och Afrika till 1975 för då bröt inbördeskriget ut.
Efter detta så försämrades Libanons ekonomi mycket och många länder drog sig ut ur Libanons handel.
Detta gjorde så att landets utveckling gick mycket sämre.
2006 så var det inte mycket bättre och Libanons handel bestod främst av grönsaker, frukter och olika textiler.
Olja har dem inte själva utan fick köpa in från andra grannländer. Libanons är det enda arabland som har utvecklat och utnyttjat internet möjligheterna till max, och Libanon är det land som använder det mest av arabländerna.
Dem har en mycket öppen media det ända dem inte får göra i princip är att förolämpa utländska ledare eller sin sitt lands egen president.


4 analys och diskussion:
mina egna åsikter angående detta jag har läst om: Hizbollah påverkar Libanon och bidrar både med positiva och negativa saker. som till exempel att han hjälper lokalbefolknings fattiga, människor framförallt shia muslimer med till exempel skolor och sjukhus. Detta är enligt mig väldigt bra att han gör för att ta igen lite efter allt dåligt han låtet hända det landet han slås för.
Organisationen Hizbollah anses vara hjältemodigt på grund av att gjorde dem fria från israel innan och att dem bygger skolor och sjukhus.

det här med att FN försöker hjälpa till en väl bra det är ju för att framförallt Libanons bästa. men dem kommer med sådana förslag som är omöjliga att man skulle kunna följa ex som att hizbollah ska sluta använda våld och ge sig, men om Hizbollah gör det så kommer israel komma in dirrekt efter att Hizbollah säkt garden exakt som innan, vilket jag tror att Hizbollah lärt sig att inte göra om. Och israel förstörde sin chans för fred.

FN:s möjligheter att bidra till den här konflikten är ganska begränsade pga att dem hjälper ett land som har Hizbollah på sin sida som anses vara en terrorist grupp. Faktiskt så tror jag att utan FN:s hjälp så hade det gått mycket sämre för Hizbollah och Libanon, visst hjälper Hizbollah till med skolor och sjukhus som bidrar mycket, men det FN har gjort ex som att hjälpa till att röja minor, och försö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur påverkar Hizbollah Libanon?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-04

    var goda kommentera lite :P

  • Inactive member 2011-03-24

    bra skrivet

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-20]   Hur påverkar Hizbollah Libanon?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8815 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×