Skräckväldet

27 röster
58592 visningar
uppladdat: 2001-11-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skräckväldet (”Giljotinen”)

Hösten 1792 valdes en ny riksdag, som kallades Konventet. Den började sitt arbete med att införa republik, dvs landet skulle inte längre styras av en kung.

1789 samma år som USA fick sin författning bröt den franska revolutionen ut med sina slagord ”Frihet, broderskap och jämlikhet”. Mellan åren 1789 och 1814 fick det franska folket vara med om många olika styrelseformer. Det som började med ett land styrt av en envåldshärskare kung slutade med att den diktatoriske kejsaren Napoleon störtades från makten av en sammanslagning av de mäktigaste länderna i Europa. Däremellan fick de också uppleva ett skräckvälde.

Åren 1793 – 1794 skapade ledarna ett skräckvälde i Frankrike. Runt om i landet samlades hundratals människor. Minst 40000 avrättades, dömda för att motarbeta revolutionen. Kung Ludvig XVI ställdes också inför rätta. Han anklagades för att ha samarbetat med fienden. Med en rösts övervikt dömdes han till döden och halshöggs 1793. Drottning Marie-Antoinette, flera tusen adelsmän, präster och andra ”opålitliga” hamnade också i giljotinen. Skräckväldets mest fruktade ledare, advokaten Robespierre, ställde plötsligt sina gamla revolutionskamrater inför rätta och fick dem dömda till döden. Senare föll han själv offer för en sammansvärjning och avrättades tillsammans med sina närmaste män i juni 1794. Drottning Marie-Antoinette avrättades den 16 oktober 1793. Guillotin hette läkaren som genomdrev att giljotinen skulle användas under revolutionen. Giljotinen var en sorts avrättningsmaskin. Den dödsdömdes hals låstes fast och en tung bredbladig yxa av stål släpptes ner från ett par meters höjd. Huvudet föll ner i en korg. Sedan visades det upp för den brutala och blodtörstiga publiken, som jublade.
Avrättningar var ett folknöje.

I själva verket utbröt skräckväldet först i september 1793. Marat blev mördad i juli. Marat var schweizare, född i Boudry, vid Neuchatelsjön, drygt en mil väster om Neuchatel. I sin ungdom var han informator i Bordeaux. Vid 22-års ålder begav han sig till England och sedan till Skottland. Han studerade medicin vid St: Andrews universitet och hade därifrån diplom som medicine doktor. Han kom till Paris 1777 och blev anställd som läkare hos greven av Artois livvakt. Marat utgav en bok ”La reforme des lois criminelles” – hans uppfattning var att brottsligheten skulle avsevärt minska om man beskar den privata äganderätten. Boken utkom 1780. Det ledde till att Marat blev avskedad av greven. Skräckväldet varade från hösten 1793 till juli 1794. Skräckväldet tog slut när Robespierre var borta. Robespierre var advokat och kom från Arras. Maximilien Robespierre var från och med den 27 juli 1793 i praktiken Frankrikes diktator, han dominerade helt det styrande välfärdsutskottet. Då han tog över makten var situationen ytterst allvarlig för revolutionen och för Frankrike. Fienden kom in från norr, öster och söder. De rasade blodiga inbördeskrig i 60 av landets departement, och den ekonomiska


situationen hade aldrig varit så dålig. För Robespierre var därför terror, fängelse och dödsstraff för revolutionens fiender det enda sättet att rädda revolutionen och fosterlandet. Först tog han itu med armén. Hela armén svällde till 600 000 man. Under skräckväldet dödades mellan
50 000 och 60 000 människor. Frankrike hade då ca 26 miljoner invånare. Efter oktober 1793 har man i domstolshandlingarna räknat över 17 000 namn över dödsdömda och avrättade, ytterligare 35 000 dog i fängelserna på andra sätt eller avrättades summariskt. Endast i sex av landets 86 departement avrättades inte en enda människa. Den franske forskaren René Sédillot, som gjort de noggrannaste studierna i ämnet, citerar de här siffrorna.

Den ekonomiska krisen hade gjort livet ännu svårare för de fattiga. En tvål kostade nu fem gånger mer än för tre år sedan, alla andra varor hade tre – eller fyrdubblats i pris, bara mellan juni och september månad 1793 fördubblats matpriserna i Paris. De ”rasande” och sansculotterna demonstrerade. Nationalgardet slog till. Efter en serie demonstrationer och våldsamma kampanjer greps ”de rasandes” ledare Jacques-René Hérbert, och med honom också många utlänningar som under flera år sökt sig till Paris.

2 månader efter Marats död var det först som skräckväldet började. Mordet på Marat var girondens hämnd. Det var den 17 september 1793 som konventet stiftade lagen om de misstänkta, den lag som öppnade möjligheterna juridisk för det s k skräckväldet, ”terreuren”. Skräckväldet var i hög grad en ekonomiskt betingad process. Att vara rik, det var brottet. Det tycks som om flera av de mest förmögna personerna hölls i ett speciellt fängelse, den s k fågelburen, beläget på rue de Sévres, inte långt från Boulevard des Invalides. Fångarna betalade själva in mat och logi fast av högre kvalitet än vad som bestods av andra fångar. I fågelburen bodde en hertig, några grevar och markiser. Det fanns ett femtiotal fängelser i Paris.Tortyr förekom. Under tiden fram t o m 27 juli 1794, då Robespierre störtades och skräckväldet upphörde, fattade domstolen beträffande 4021 åtalade. Oskyldiga och skyldiga, unga och gamla, män och kvinnor, gick över 2500 till giljotinen i Paris enbart under skräckväldet.


Nöden var stor i Paris och från vänsterhåll uppmanades folket att plundra affärerna för att skaffa bröd, tvål och kryddor. Men a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skräckväldet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-21]   Skräckväldet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=882 [2022-12-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×