Supersize me !

6946 visningar
uppladdat: 2007-11-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Vad har hänt med portionsstorlekarna under de senaste åren? Har du själv märkt det någonstans? Ge konkreta exempel!

Under de senaste åren har portionsstorlekarna förändrats och portionsstorlekarna har blivit mycket stora!
Om vi tar Mc Donald´s som ett exempel. Hamburgarna är dubbelt så stora som de var för några år sedan, coca-colan finns i olika storlekar och pommes frites är också i olika storlekar och många väljer oftast större storlekar av allt eftersom man är riktigt hungrig och snabbmat är det första alternativet för många personer.
Idag äter vi alltså väldigt mycket snabbmat, och det är just hänt de senaste åren eftersom vi hinner inte laga mat, vi stressar mycket och de flesta jobbar heltid.

Mc Donalds är en stor snabbmatskedja som ofta får stå i blåsväder när det är frågan om fet snabbmat. Lundh Kvällsposten skriver att Mc Donalds nyligen blev stämda i USA av en tjej på 19 år och 122 kg, som inte kunde förstå att man kunde bli överviktig av maten. Hennes pappa hade ingen aning om att den maten Mc Donalds serverade var onyttig. Flickan åt både frukost och middag varje dag där, men nu stämmer hon dem för att de inte hade varnat för hälsoriskerna. (Lundh 2002) Man kan undra var på hamburgaren man ska skriva varningstexten?

Tabellen under visar Kalori- och fettmängden
i några varor från Mc Donalds.

Så onyttig är snabbmaten
Vara Kalorier Fett (gr)
Big Mac & Co Plusmeny 1600 63
Big Mac 590 34
Pommes frites, stor 610 29
Coca-Cola, stor 400 0
Cheeseburgare 330 14
Hamburgare 280 10
Quarterpounder med ost 530 30
McFish 470 26


2. De skolor som serverade eleverna nyttigare mat såg förändringar hos eleverna, vilka?
De flesta elever tänkte på vad de åt och de tog mycket sallad något de inte tagit tidigare. Det blev olika förändringar hos olika elever, vissa elever tyckte inte om den nyttigare maten för att de var beroende av snabbmaten så de eleverna köpte snabbmat som de hade med sig. På de andra eleverna som åt av den nyttiga maten kunde man se förändringen, de piggare och orkade mer i skolan och dessutom mådde dom bättre.

3. Tänk efter på de ställen där du brukar äta lunch, finns det något eller några nyttigare alternativ? Vilka?
Jag äter min lunch i skolan och då finns det att välja bland grönsaker, frukt, olika sorters flingor och även müsli och sedan maten som serveras.
Maten är oftast nyttig i skolan. Jag brukar jobba ibland direkt efter skolan och då hinner jag inte äta mat, så de blir oftast snabbmat eller snabba kalorier som vi kallar det för. Kebbabpizza är min favorit och godis till efterrätt !! Jag tycker om att dricka Coca-cola så jag väljer det till all snabbmat jag äter, fastän det inte är bra med coca-cola just för att det inte släcker törsten och dessutom så kan man få hål i tänderna av att dricka för mycket. När jag inte äter snabbmat så väljer jag av de nyttigare matalternativet, jag brukar äta olika sorters sallader, kött och grovt bröd. Idag så har vi alltså otroligt mycket att välja mellan, antingen så väljer man det bra alternativet ( att äta nyttigt ) eller det lite sämre ( snabbmat ). Egentligen så är det bättre att äta nyttigt för att då är man mätt för en längre tid, men äter man snabbmat så varar inte mättnaden lika längre.
De alternativen som finns att välja bland är alltså nyttigt eller onyttigt, fett eller mindre fett! Det finns så många olika sallader att välja mellan och de är jättebra, för att dom är nyttiga och dessutom så blir man mätt på en längre tid av tex. pastasallad osv..

4. Tycker du att det är rätt att stämma Mc Donald´s ? Varför eller varför inte, vad talar för respektive emot, utveckla.
Nej, ju mer snabbmat i världen, desto bättre. Vi måste lära oss att välja bland frestelser och stå emot våra drifter och böjelser Vi måste lära oss att ta eget insiativ när det handlar om snabbmat. Vi kan tillexempel äta snabbmat på ett bra sätt, som att träna efter maten! Mat är en del av livet, därför är det jätteviktigt vad du stoppar i dig. När vi själva tar kommandot blir vi starka och förverkligar oss själva. Vi förstorar – ”supersizar” – vår frestelse.
Jag tycker inte att någon skall ha rätt till att stämma Mc Donald´s eftersom de har sitt jobb och de lagar mat åt oss! Jag tror inte att Mc Donald´s lagar mat för att göra folk feta utan de driver bara deras arbetsverksamhet som alla andra restauranger! Men däremot för att Mc Donald´s har väldigt lockande och goda maträtter kanske är ett problem för de som är drabbade av fettma.
McDonald’s är restaurangernas bottenskrap, det billigaste och tristaste alternativet, en slags default-läge för den som inte orkar bry sig. Det är här de trötta, slitna småbarnsföräldrarna tar sina barn när de inte orkar lyssna på tjatet längre. Det är här de fulla odrägliga killarna hamnar sent på natten när det inte blev något ragg den här lördagen heller. Här sitter invandrarna, tonåringarna, fattigpensionärerna och, javisst, de stressade nio-till-fem-jobbarna som inte orkade ta tag i det här med riktig mat idag. Mc Donald´s har alltså klass och status vilket många andra restauranger inte har på samma sätt.
Mc Donald´s har idag tagit bort tillvalsmenyn SUPERSIZE ME , efter att ha fått så mycket kritik av dokumentären.



5. Hur arbetar Mc Donald´s för att påverka barnen att tycka om maten? Ge exempel.
Ett stort lockande för barnen är att de lägger leksaker i just barnmenyer en så kallad ''''''''Happy Meal''''''''. Barnens portioner är oftast små och maten är färgglad, tex. små morötter, mini pommes frites och hamburgare och sedan har de goda smak tillsatser till maten. Mc Donald´s har också många olika efterrätter, glassar osv. vilket kan göra att föräldrar tvingar barnen att äta upp maten även om de inte orkar och lovar dom efterrätt. Det finns även lekrum som barnen kan leka i medans de väntar på maten eller efter maten. Just att det finns ett lekrum är ett stort lockande för barn!

6. Vilka produkter i Mc Donald´s meny innehåller inte socker? Är de alternativen bra och hälsosamma?
Tropicana juice innehåller inte socker och den är hälsosam eftersom den är 100% fruktjuice. Salladsmenyerna innehåller inte socker och de är hälsosamma. Men om man väljer cola som en drink så innehåller de massvis med socker. Hamburgare och pommesfrites innehåller inte socker. Mesta dels av själva maten i Mc Donald´s innehåller inte socker utan då är det nog mera innehåll av salt, vilket inte är hälsosamt om man får i sig mycket.

7. Hur förändras Morgans hälsa under denna månad? Beskriv vad som händer med honom fysiskt och psykiskt.

Morgan fick många olika fysiska och psykiska skador. Ett var högt blodtryck och sen följer, en inflammerad och sjuk lever, hans kropp mådde inte bra och han blev deprimerad, han fick mycket sämre kondition än vad han hade innan.Alltså var förändringen från att ha varit frisk och i god kondition, med en normalvikt på 84 kilo, blev han deprimerad, fick ont i huvudet och förlorade sexlusten under experimentperioden. Han gick även upp 11 kilo och försämrade sina kolesterol- och levervärden rejält.
Han blev även beroende av maten i Mc Donald´s och det är ju nästan logiskt att man blir de eftersom Mc Donald´s mat är väldigt lockande och är väldigt svår att motstå eftersom de har så många olika goda rätter att välja mellan och därför är det väldigt lätt att bli beroende av den maten.
Morgan fick även en ökning av urinsyra och han var väldigt varm av sig pga. högt blodtryck.


8. Vad trodde läkarna innan testet ? Vad blev de mest förvånade över efteråt?

Läkarna trodde innan testet att Morgan bara skulle få en temponär viktökning och inget annat. Läkarna blev förvånade över att Morgan fick en inflammerad lever och var väldigt nära på att få en hjärtattack och dö, av den feta maten han har ätit. Det var nästan samma inverkan som om han skulle ha druckit alkohol i en hel månad, men Morgan överlevde. Läkarna ville att Morgan skulle avbryta exprimentet efter 20 dagar, men Morgan gav inte upp. Han gick upp 11 kg på 1 månad. Förstörd lever, dålig hälsa, han fick högt blodtryck och problem med andningen och även problem med sitt sexliv, mm., det var vad som hände med Morgan.


9. Hur lång tid tog det för Morgan att få tillbaks den hälsostatus som han hade innan?
Det tog ungefär 2 och ett halvt år för Morgan att få tillbaks den hälsostatus som han hade innan. Det tog alltså otroligt långt tid och Morgan fick börja på träningsnivå 1, alltså grundnivån. Han började sakta träna och konditionen blev inte bättre förens några månader och när han väl kom igång så började konditionen förbättras för honom.

10. Vad är du mest förvånad av när du sett filmen? Vilka tankar gav dig filmen om kroppen och vårt samhälle ?

Efter att ha sätt filmen så är jag mest förvånad över att Mc Donald´s maten kan vara dödlig. Att Mc Donald´s mat inte var nyttig kunde man räkna ut, men att de verkligen har en så stor inverkan på en individs kropp var en chock för mig. Innan så trodde att jag skulle kunna klara av att äta Mc Donald´s mat på flera dagar, men efter att ha sett filmen så vet jag att jag ALDRIG skulle klara det. Det är lätt att bli driven till en kant av någonting som när man slutar bry sig om vad man äter och efter det tror man att allting kan förändras. Att man tex. kan banta bort sina extra kilon. Men det är fel! När man har sett dokumentären som har riktigt stora problem med övervikten så är det många som tycker/tänker att : '''''''' nu går det inte att göra någonting åt så jag kan lika gjärna äta det jag vill ha'''''''' eller ''''''''jag äter vad jag vill och trivs med hur jag ser ut''''''''. Jag tycker att de sista argumentet är bra eftersom det alltid måste vara upp till var och en om vad de vill äta. Men däremot håller jag inte alls med om att man ska skylla allting på snabbmatsföretagen eftersom en person som går innanför deras dörrar vet om vad den utsätter kroppen för, att sedan skylla på ett vinstdrivande företag som Mc Donald´s för att man blivit fet och att deras fel, är bara dumt. Sedan kan saken och Mc Donald´s ansvar om sina kunder givetvis kritiseras och diskuteras. McDonalds finns i princip överallt, det kan finnas flera resturanger på samma gata och barn i USA vet mer vem Ronald McDonald är än vem Jesus var.
Personligen tycker jag att det är hemskt bra att sådana här problem uppmärksammas. Överviktigt eller fetma är faktiskt ett större problem än vad man kan tro och i dagens samhälle så tror jag att många inte tänker på vad de äter eftersom vi har ökande portionsstorlekar i vårt samhälle idag. Orsakerna till det är just att v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Supersize me !

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-22]   Supersize me !
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8823 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×