Flaubert, Dickens och Zola

7399 visningar
uppladdat: 2007-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Flaubert, Dickens och Zola, tre stora och kända 1800-tals författare som alla skrev på sitt eget sätt. Vem av dem skulle vara intressantast att sitta och prata med över en kopp te idag?

Den Franske romanförfattaren Gustave Flaubert var väldigt duktig på att visa vad som drev sina gestalters alla handlingar. Han visste även vad han gjorde när han skildrade sexuella njutningar och äktenskapsbrott helt utan moraliska aspekter. Hans berättarteknik är helt mästerlig då han beskriver gestalter och miljöer in i minsta detalj på allt och alla i omgivningarna. Denna franske herre menade att konstverket var allt och att det heller inte skulle spegla författaren utifrån några aspekter. Flauberts mest kända verk är Madame Bovary (1857). Den handlar om en kvinna som är gift, men som inte tycker om sin tråkige make. Hon springer runt till olika älskare, men när ingen vill ha henne mer äter hon arsenik och dör.

Charles Dickens ifrån Storbritannien var en mästare på att beskriva personer mycket detaljrikt och med mycket personlighet. Han skrev oftast om industriarbetare och andra personer av arbetarklass och hur eländigt och knapert de hade det, som i ett av hans mest kända verk, Oliver Twist. Den handlar om en pojke som är barnarbetare, men rymmer därifrån. Han hamnar hos en brottsliga som inte är så trevlig. I slutet hamnar han hos en äldre man som tar väl hand om honom. Dickens har oftast lite löjliga Hollywoodslut i sina böcker, då alla slutar lyckligt. Även om han räknar till realismens författare, hade han nog ganska många romantiska tankar inom sig.

Den orädde Emile Zola var emot makthavare och auktoriteter och blev senare i livet en förkämpe för demokrati och alla rättigheter därtill. Då han var mycket samhällskritisk lästes hans romaner över hela Europa. En av hans mest kända verk är Den stora gruvstrejken (1885). Lite kort och gott handlar den om de dåliga förhållandena i dåtidens gruvor. De låga lönerna räckte nästan inte till för att försörja gruvarbetarna, dvs. alla i familjen jobbade i gruvorna men ändå hade de svårt att få mat för dagen. Därför gick dem ut i strejk och huvudpersonen blev marxist, då han ansåg att det är så man stoppar förtrycket.

Så vem skulle jag nu vilja dricka lite te med?

Alla av dem är intressanta som författare, men som tepartner vill jag ha någon med en intressant personlighet.

Så hur uppfattar jag då dessa herrar?

Flaubert verkar vara en mycket tråkig person med en massa principer.
Dickens har en mycket intressant bakgrund, då han var barnarbetare vid 12 års ålder. Men ändå verkar han vara lite tråkig som person.
Zola anser jag vara mest intressant. Med alla mord, självmord, passioner och utmanandet av makthavare måste han ha upplevt mycket under sin tid, som kan vara spännande att tala om över en kopp te.

Jag anser att det som författarna vill säga läsarna är lika relevant idag som på 1800-talet. Många människor i världen har samma problem idag och författare som skriver om sådana förhållanden blir säkert inspirerade av Zola och Dic...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flaubert, Dickens och Zola

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-25]   Flaubert, Dickens och Zola
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8837 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×