Marie Antoinettes liv

16 röster
22855 visningar
uppladdat: 2007-11-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vem var marie antoinette?
Varför var hon illa omtyckt?
Varför flydde kungafamiljen?
Varför avrättades både hon och han ?
Vad blev följderna efter franska revolutionen?
Hennes liv
Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg- Lothringen det var hennes riktiga namn men hon är mest känd som marie antoinettte. Hon föddes den andra november 1755 i Wien. Hon var dotter till den tysk- romerske kejsaren Frans I och Maria Teresia av Österrike. Hon var yngst bland sina syskon. Hon var berömd för sin skönhet och den skyddande hovmiljö hon kom ifrån som utestängde henne från den bistra verkligheten. Ett rykte säger att när hon frågade varför folket gör uppror och får höra att de saknar bröd, svarar hon: Men varför äter de inte kakor istället då. När hon var 15 år bestämmde hennes mamma sig för att gifta bort Marie Antoinette med kronprinsen Ludvig XVI av Frankrike.Hon skickades dit och gifte sig med honom den 16 maj 1770. Giftermålet var för att stärka banden mellan Frankrike och Österrike. Marie trivdes inte så bra från början. Ludvig och hon sov alltid i skilda rum och dem verkade inte få nån tronarvinge. Marie Antoinette skickade brev nästan hela tiden till hennes mamma om förhållandet mellan dem två. Varje gång ett brev skickades så åkte breven igenom kopister och arkivarier. Så efter ett tag visste hela kungahuset om deras kärleksförhållande. När Ludvig XVI´s farfar Ludvig XV dog 1774 kröns Ludvig XVI till kung och Marie Antoinette till drottning.
När Marie Antoinette är 23 år föds det första barnet Marie Theresia Charlotte den 19 december. Det är ganska gammalt för på den tiden fick dem barn runt 16 års ålder. Så det var ett väldigt efterlängtat barn. Det sköts 21 kanonskott men om det hade varit en prins alltså en tronarvinge skulle det ha skjutits 100 kanonskott. År 1781 den 22 oktober får Marie Antoinette sitt andra barn Louis Joseph som kommer bli tronarvingen. Den 27 mars 1785 får hon det tredje barnet, ännu en son som får heta Louis Charles och får titeln hertig av Norandie. Enligt många är det han som är son till den svenske Axel von Fersen. Omkring ett år senare och några månader den 9 juli 1786 föds en flicka som döps till Sophie. Men hon blir väldigt sjuk och avlider endast elva månader gammal. Tronarvingen dör också fast den 4 juni 1789 efter att varit sjuk en lång tid det var samtidigt som paris stod inför revolutionens kant. Då blir istället Louis Charles tronarvingen Ludvig Charles XVII Axel von Fersens son.
Marie Antoinette träffade för första gången Axel von Fersen på hennes bal i Versailles i januari 1774 men då hände inget speciellt utan dem hälsade bara på varandra. Inte förrän några år senare i augusti 1778 inleds deras vänskap på riktig. För i Marie Antoinettes eget palats Petit Trianon som hon fått av Ludvig XVI där umgicks dem två väldigt ofta. Där fanns det välryktade kor och får med sidenhalsband, utklädda bönder pigor och tjänstefolk och en stor vacker trädgård. Nio månader senare efter en fest i trianon födde Marie Antoinette Louis Charles. Då skrev Kung Ludvig XVI i sin dagbok så här: "Stor mässa,vesper och salut. Drottningen har nedkommit med hertigen av Normandie kl 7 ½. Allt gick likadant till som när min son föddes". Så då måste han ha vetat att det inte va hans son men han sa aldrig något. Axel von Fersen eller Marie Antoinette berättade aldrig för någon om förhållandet mellan dem två.

Halsbandsprocessen
Marie Antoinette misstänktes vara inblandad i den mystiska händelsen halsbandspricessen som inträffade mellan 1786-1787 denna händelse blev historiskt betydelsefullt för den ledde till att folkets förtroende för kungahuset sjönk ytterligare p.g.a Marie Antoinette. Detta kan ses som den franska revolutionens första steg. Själva halsbandet tillverkades av Boehmer och Bassenge och hade hoppats på att kunna få sälja det till Ludvig XV för han skulle ge det som en gåva till sin älskarinna Madame du Barry. Men då dog han och då hoppades juvelarna på att halsbandet skulle bli en gåva till den nye regentens drottning Ludvig XVI´s fru. Dem erbjöd henne det år 1778 men då svarade hon att det är bättre att lägga pengarna på ett krigsskepp. Halsbandet kunde bara vara bekostat av dem allra rikaste för det kostade 1,5 miljoner livres som är ca 35-55 miljoner kronor i dagens valuta så det var väldigt svårsålt. Det bestod av 647 diamanter och dem flesta var lika stora som körsbär och nötter. De satt antingen i en eller två rader, hängde en och en eller samlade i större klasar med små guldrosetter. 2 800 karat var dem sammanlagda vikten på denna vackra men dyra collier. Diamantcolliern måste ha varit väldigt stort och tung för skrinet till den var på 40 x 40 cm.
Det var Jeanne Saint-Rémy de Valois som skapade allt detta det började med att hon bestämmde sig för att återupprätta namnet Valois som stod för motståndet. Alla trodde att namnet Valois begravdes med hennes far men monarkin skulle få fel. Men den ende som kunde hjälpa henne med detta var Marie Antoinette. Jeanne Saint-Rémy de Valois gifte sig med Greve Nicholas de la Motte och blev känd som grevinnan de la Motte. Inte bara grevinnans entré vid det franska hovet sammanföll utan även halsbandets ankomst. Jeanne ville ha tillbaka familjegodset och äran till namnet Valois så hon vädjade till Marie Antoinette om att få tillbaka detta men kungafamiljen ville krossa familjen Valois och få slut på den ätten för evigt så då nekade dem henne detta. Nu ville grevinnan bara en sak, att få hämnd. Hon gjorde en plan där spelpjäserna var halsbandet, kardinalen, drottningen och en greve som påstod sig ha övernaturliga krafter och kunna se in i framtiden. Kardinalen hade tidigare haft ett förhållande med Marie Antoinette och passade därför perfekt in i planen. För han ville desperat återfå drottningens gunst. Kardinalen brevväxlade med en som han trodde var Marie Antoinette men det var ju Jeanne. Efter några månader av brevväxling vill kardinalen träffa drottningen personligen. Jeanne var då tvungen att hitta på en lösning. Hon fick tag på en prostituerad som var mycket lik Marie Antoinette.Hon lät kardinalen bli spådd av greve Cagliostro. Han var en känd internationell lurendrejare. Han "spådde" kardinalen och sa att om han spelade sina kort rätt skulle han inte bara få drottningens gunst utan även premiärministerposten det enda som kardinalen inte kunde köpa för sina pengar. Några dagar efter mötet på slottsträdgården fickJeanne kardinalen att köpa halsbandet åt "drottningen" för en och en halv miljon livres av juvelerna.
Man vet inte riktigt vad som hände med halsbandet efter detta men antagligen plockades det isär av Jeanne, hennes man och hennes kompanjon och såldes på Paris gator var för sig. Jeanne köpte för pengarna tillbaka sitt familjegods och levde där med hennes älskare tills hon blev upptäckt. Alla trodde på Marie Antoinettes historia och grep Jeanne och hon blev brännmärkt med ett V som står för voleuse (tjuv). Den riktiga Marie Antoinette hade inte hört talas om något som kardinalen pratade om hon hade aldrig skrivit några brev eller träffat honom i slottsparken eller fått något halsband. I oktober år 1793 fick Marie Antoinette sin rättegång då hon anklagades för måttlöshet, girighet och värst av allt likgiltighet - och sexuella övergrepp på sin äldste son. Hon sa inte ett ljud om dessa anklagelser och överlämmnade sitt fall till en högre insats. Detta irriterade domstolen och det var antagligen just därför dem valde att döma henne till döden. Hon blev giljotinerad den 16 oktober 1793 i Paris. Hennes sista ord blev "Min herre, jag ber om ursäkt, jag gjorde det inte med flit" när hon råkade trampa bödeln på tårna.

Franska Revolutionen Stormningen av Bastiljen Den stora flykten
I maj 1789 hade Ludvig XVI sammankallat riksdagen och den hade inte blivit sammankallad sedan 1614. Han sammankallade den för att sedan förlusten i kolonialkriget mot England hade dem nu hamnat i en lågkonjuktur det var missväxt i jordbruket och konkurrensen inom industrin var stor från England. Allt detta ledde till att lönerna skönk arbetslösheten ökade och priserna på till exempel bröd ökade så det var brist på mat för dem som redan var fattiga. Svälten ledde till oroligheter. När riksdagen hade sammankallats kom frågan hur röstningen skulle gå till. Riksdagen bestod av tre stånd präster,adeln och bönder. Enligt den gamla regeln fick varje stånd var sin röst det betydde att de två välmående stånden präster och adeln skulle vinna. Men om varje person skulle hade en röst skulle bönderna vinna då det fanns 25 000 000 av dem och endast mellan 130 000 - 400 000 av dem andra. I sex veckor varade detta dilemma då det tredje ståndet förklarade sig vara nationalförsamlingen med rätt att stifta lagar och besluta om beskattning för dem ville ju ta bort dem gamla regeln. Bollhuseden svors några dagar senare i ett bollhus av ledamöterna i den s.k nationalförsamlinge. Bollhuseden som dem svor var att dem inte skulle åka hem förrän dem tog bort den gamla regeln. Han ville inte gå emot det tredje ståndet och gav därför med sig.
Den 17 juli stormas Bastiljen av bönderna. Bastiljen var ett fängelse men också ett vapenförråd som kungen använde. Bönderna ville förstöra Bastiljen och soldaterna vågade inte göra något för att stoppa massan. Bönderna trodde att dem skulle hitta fångar där men dem hittades endast sju fångar och sedan högg de huvudet av fängelsedirektören. Det här var första gången de fattiga gick emot kungens makt. Ludvig XVI började nu tappa kontrollen eftersom att dem fattiga vågade attackera de rika. När bönderna attackerade adeln, blev adeln väldigt rädd. Men nationalförsamlingen gillade inte våldet. Dem stiftade då nya lagar som var att alla skulle ha lika mycke i skatt för innan var det bara det tredje ståndet som behövde betala skatt. Dem hoppades att det skulle stoppa våldet. Men Ludvig XVI gick inte med på de nya reglerna och det gick rykten om att han skulle skicka soldater för att göra sig av med nationalförsamlingen. Den 5 oktober marcherade en grupp med arga kvinnor till palatset i Versilles utanför Paris och dem tvingade kungafamiljen att komma tillbaka till palatset Tuileries i Paris. Dem gjorde detta för att kungen med egna ögon skulle kunna se med egna ögon vad han ställt till med och för att brödet var för dyrt. Ludvig XVI blev nu tvungen att dela makten med nationalförsamlingen. Han gillade inte detta eftesom att han inte var en absolut monark längre.
Så nu ville han fly för att utomlands återta kontrollen. Han tog hjälp av Axel von Fersen och han och Marie Antoinette började planera flykten för kungafamiljen. Natten mellan den 20 och 21 juni 1791 skulle dem ta sig från Paris till Belgien. De skulle vara förklädda och flykten skulle ske så tidigt som möjligt på morgonen så dem var tvugna att vara punktliga förr att hålla det pressade tidsshemat som krävdes att dem följde. Allt detta hade funkat om dem följde reglerna. Men istället sov de flera timmar längre än planerat, de hade mängder av väskor med sig och de hade inga förklädnader på sig så de var fullt igenkännbara och de hade inte någon som helst brådska. Trots detta så nådde dem gränsen till Belgien. För några mil innan hade en revolutionsvän sett dem och han hade meddelat revolutionsarmén och dem grep kungafamiljen vid gränsbyn Verannes. Detta förändrade folkets åsikt drastiskt och de som förut hade förlitat sig på kungens goda avsikter ändrade direkt uppfattning när flyktförsöket blev känt. Dem befann sig då från och med återkomsten i husarrest. Människor kunde inte längre lita på kungen. ”French Èmigrès” sa att dem skulle bilda en armé och invadera Frankrike. Nationalförsamlingen förklarade då krig mot Österrike i april 1792 för de började bli oroliga. I juli 1792 invaderade Österrikarna Frankrike. Frankrikes armé förlorade i två slag och människor började få panik. För de trodde att Paris skulle kunna bli attackerat när som helst. Hela Frankrike var nu oroligt. Så man började mörda alla som man trodde var på Österrikes sida. Ludvig XVI avrättades 1793 genom giljotinering p.g.a att han inte ville dela makten med parlamentet, han försökte fly med sin familj från Frankrike och människorna trodde att Ludvig ville att Österrike ville invadera Frankrike. År 1799 genomförde Napoleon Bonaparte och Sieyés en statskupp och den franska revolutionen var förbi. Följderna efter franska revolutionen var att det blev nya lagar nya skol- och allmäna byggnader och lägre priser på bröd. Det var Napoleon Bonaparte som gjorde det.

Egna tankar
Marie Antoinette var en typisk dum blondin så att säga. Till exempel när hon frågade varför dem inte äter kakor istället är ett klaassiskt dumt citat från henne och den mest kända. Det låter så dumt att det är lite roligt.Hon var väldigt bortskämd tror jag men det blir man väl kanske om man har betjänter runt om kring sig hela tiden. Hon var inte heller speciellt medvetande om vad som hände i verkligheten. Så hon trodde väl antagligen att ingen var så fattig så att dem ine end hade råd med en bit bröd. Hon borde ha haft det svårt den tiden då dem andra unga kvinnnorna i slottet fick barn. För hennes barn skulle ju bli nästa tronarvinge så alla ville ju att hon snart skulle få barn men hon fick det ju inte förrän vid 23års ålder. Det där med halsbandsprocessen jag förstod inte riktigt Maries egen inblandning i det hela det var ju inte hon som gjorde något och hon visste inte ens något om det. Fast det var ju iförsig hennes nästan från början för juvelarna erbjöd henne det ju. Fast jag förstår varför hon tackade nej man skulle ju fått nackspärr och sånt av det tunga smycket och det kanske inte ens ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Marie Antoinettes liv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-03-14

    Källor?

  • Inactive member 2018-01-29

    Jättebra skrivet men dock en del fel, *Marie-Antoinette var yngsta dottern, inte yngsta barnet till det österrikiska kejsarparet, hon hade en yngre bror som hette Max. * Hon sa ALDRIG låt dom äta kakor, det var en annan drottning som sa det, (Ludvig XIVs fru Maria-Teresia). * Det är absolut inte bevisat att Axel von Fersen var far till Marie-Antoinettes andra son, det är inte heller bevisat att de verkligen fullbordade sin romans. * Diamant halsbandet gjordes INTE till Marie-Antoinette, det gjordes till Ludvig XVs sista älskarinna Madame DuBarry, tyvärr hann Ludvig XV avlida innan juvelerarna kunde erbjuda det till DuBarry därför försökte de att få Marie-Antoinette att köpa det men hon ville absolut inte ha det. * Marie-Antoinette var från Habsburgsätten så hon kom absolut inte från en liten fattig ätt. Habsburgsätten var en av de äldsta och rikaste ätterna i Europa fram till första världskriget. * Flykten de gjorde gick inte fel för att de sov för länge 😱. De flydde på natten och de skulle verkligen inte till Belgien de skulle ta sig till Metz precis vid gränsen, Ludvig XVI ville inte fly över gränsen och för fanns kungatrogna trupper vid Metz som kunde hjälpa honom ta tillbaka makten. De flydde inte för att kungen ville vara enväldig utan för att de var mer eller mindre fångar och dödshotade av pöbeln i Paris, som redan hade brutit sig in i Tuilerierna ett par gånger för att döda iallafall drottningen. Och nej det hade inte hjälpt kungen att gå till en psykolog, vilket nog inte fanns på den tiden ändå. Jag har läst och forskat otroligt mycket om just Marie-Antoinette och hennes liv,därför var jag tvungen att rätta de fel jag läste. Där var fler fel men jag rättade de mest väsentliga. Som jag skrev innan så var det ändå trevlig läsning.

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-26]   Marie Antoinettes liv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8841 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×