Första och andra världskriget

6 röster
21712 visningar
uppladdat: 2007-12-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Efter 40 års fred i Europa, den så kallade ''''''''den väpnade fredens tid'''''''' så startade första världskriget. Industrierna hade växt upp och framtiden såg ljus ut för de flesta människor efter en lång tids fred.
Orsakerna till det första världskriget var att frankrike ville få tillbaka Alsace-Lorraine från Tyskland. Britterna var oroliga att den tyska industrin och handeln skulle gå defenitivt mycket bättre än britternas. Österrike-Ungern var upprörda eftersom att Ryssland stödde Serbien och Slaviska folket som levde i Österrike-Ungern. De konkurrerade om naturtillgångar i kolonier, och slogs om dem. Kolonierna i Afrika drabbades värst, eftersom att de ville åt den billiga arbetskraften (de svarta slavarna) och kolonierna. Wienkongressen var en konferens mellan ambassadörer från Europas stormakter (te.x. Tyskland och England) som inleddes 1814 och det var ett försök till att bringa ordning mellan europas stater efter Napoleonkrigen. Meningen med den, var att skapa maktbalans, att alla stater skulle kunna få lika mycket makt som alla andra. Principen var att de gamla furstehusen skulle återinsättas även om gränser och stater flyttades. Wienkongressen ritade kraftigt om Europas karta.
I början av 1900-talet bildades två olika allianser, trippelalliansen (år 1882) som bestod av Tyskland, Österrike-Ungern och Italien. Den andra, trippelenteten bildades av Ryssland, Storbrittannien och Frankrike. Trippelalliansen var ett avtal mellan Tyskland, Österrike-Ungern och Italien att stödja vid en eventuell konflikt. Den skapades 1904 och existerade till 1914 då första världskriget bröt ut. Alliansen byggde på att de skulle försvara varandra om de skulle attackeras av Frankrike, Ryssland eller England. De som var motpolen var trippelenheten, som stödjer och försvarar varandra. När kriget bröt ut 1914 visade sig att Italien inte tänkte gå med på kriget på trippelalliansens sida, utan övergick till trippelenteten, där även Rumänien och Grekland deltog senare.
Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien. Tyskland var allierad med Österrike och förklarade krig mot ryssland. Några dagar senare förklarade man också krig mot Frankrike. Sen förklarade Storbrittannien krig mot Tyskland, eftersom att den tyska armén gått in i det neutrala Belgien i enlighet med Schileffenplanen, att tyskarna i första världskriget skulle snabbt besegra Frankrike genom att krossa den franska armén på sex vecor för att sedan anfalla Ryssland som var allierade med Frankrike. Någon dag efter det förklarade Österrike krig mot Ryssland.
Versaillesfreden bröt ut år 1919, som innebar att Tyskland tvingades skriva på den färdigskrivna freden utan förhandlingar. I det pekade de ut Tyskland och dess allierade skyldiga till kriget och fick betala krigsskadestånd, till och med deras vapen. De tilläts endast ha en armé på högst 100 000 soldater. De fick lämna alla deras kolonier, och vissa landområden. Tio nya stater skapades, de olika folken fick sin egen stat. Östeuropa i självständiga stater; Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polenm Tjeckoslavienm Ungern och Jugoslavien. Dessutom skapades Irland och Island.
Följderna med kriget var både positiva och negativa för de som skulle leva i framtiden och de som levde under första världskriget. Det negativa var att det blev en ekonomisk kris i Tyskland, som ledde till minskad produktion, arbetslöshet, inflation och fattigdom i hela världen. Dessutom vart det en enorm börskrash i USA, landskapen förstördes, människor svälte ihjäl och diktatur uppkom. Det positiva var att kvinnorna fick starkare ställning, de fick rösträtt och det blev mer jämnställdhet mellan könen. Handeln ökade i många länder, men inta alla. Kirurger fick de döda att öva sig på.
NF (nuvarande FN bildades år 1919) ville skapa fred i världen och nedrusta de allierade. Läkarvetenskapen och demokratin utvecklades skarpt.

Mellankrigstiden 1920-1930

Efter första världskriget rasar gamla stater samman. Gamla sätt att styra (kungar, kejsare, tsaren) gick inte att styra med längre som tidigare.
Politisk, ekonomisk och social oro uppkom allt mer.
Politiska oron:
- Tyskland - kejsaren ger upp
- Ryssland - tsaren störtas, arbetarna och bönderna gör revolution.
- Italien - oroligt och kaos - fascismen får makten (stark ledare och stat)
Ekonomiska oron: (Tyskland mest drabbat)
- Priserna stiger (inflation)
- Hög arbetslöshet
- Fattigdom
- Minskad produktion
Sociala oron:
- Medelklassen fick mer att säga, arbetsklassen lämnades utanför.

Nazismens och Hitlers framgångar

Hitlers förmåga att dra till sig anhängare, var otroligt bra. Det kunde bero på att han var skicklig på att tala, och det var många svaga partier. Det som gjorde han till ledare, kan ha varit okunnigt folk.
Den politiska och ekonomiska krisen gjorde att nazisterna och Hitler fick fler och fler röster vid valen.
Han ledde fascismen, en ideologi som vill ha en stark stat/ledare som bör utöva våld. Nationalismen, alltså det egna folket är unika och har mer värde än andra menade han.
Så snart han blev Führer (ledare) förbjöds övriga partier, folkslag som judar, romer, kommunister. Många av dem sattes i koncentrationsläger.
Hitler såg till att alla hade jobb, som var hans vallöfte. Ingen fick gå arbetslös, de tvingades att plantera skogar, bygga broar, vägar och hamnar. Alla var nöjda och glada för att de hade fått ett jobb.
Hitler rustade upp till ett anfallskrig, från maktövertagandet fram till 1939 lät han nästan alla statens pengar gå till armén, flottan och flygvapnet. De som ägde vapenfabrikerna tackade, och tog emot beställningarna.
Kommunister och judar lämnade landet sen hitler fick makten. Terrorn mot judar och zigenare ökade under hela 1930-talet.
Nazisterna satte ut vakter framför affärer ägda av zigenare och judar, för att skydda arierna från att köpaa där. Hitler stiftade lagar som förbjöd arier gifta sig med judar och zigenare. Den som umgicks med dom, blev kallad på förhör.
Hitler ville nu erövra Österrike med hjälp av hotelser och anklagelser, Österrike förbands till det tyska riket. Hitler nöjde sig dock inte med detta, utan ville också erövra dåvarande Tjeckoslovakien, eftersom de som bodde i gränsområdena till Tyskland i majoritet var tyskar. Eftersom tjeckerna inte ville ge upp sitt land, bad Tjeckoslovakien om hjälp från de tidigare allierade länderna. Representanter för Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien träffades i München för att skapa fred. Hitler lovade att om han fick de tyskbebodda delarna av Tjeckoslovakien så skulle han inte ställa några fler krav. Storbritannien och Frankrike gick med på förslaget, men de förstod hur värdelösa Hitlers löften var och lovade i sin tur att Polen och andra stater runt Tyskland skulle få hjälp om de angreps av Nazisterna.

För att man ska förstå det lite mer ska jag berätta om nazisternas åsikter och vad dom ville.

Nazisternas åsikter:

- Nazismen säger att stark är positiv och svag negativ. De starka ska ta över och de svaga; handikappade, mentalsjuka,arbetsovilliga, färgade, utlänningar, och homosexuella skulle inte vara tillåtna i samhället.

- Ett argument som nazismen levde på var att naturen ger ideologin rätt. De starka djuren överlever samtidigt som de svaga dör.

- Kvinnan är underlägsen mannen eftersom mannen är den starke.

- Ledaren ska alltid ha all makt. Hitler kallades ”Der Führer” som betyder ledaren.

- Ledaren har alltid rätt och folket ska lyda, demokrati splittrar bara samhället.

- Det är den fysiska styrkan som är den viktigaste egenskapen för folket. Ledaren sköter tänkandet.

- Ungdomen ska lära sig hårdhet. Nazisterna införde b.la. ”Hitler Jugend” där ungdomarna uppfostrades till krigare. Känslor och medlidande har ingen plats i den nationalsocialistiska politiken.

- Nazisten ska alltid offra allt för ledaren.

Förintelsen

Nazisternas försök att utrota de europeiska judarna, sex miljoner judar och fem miljoner andra människor dog. Det var socialdemokrater,funktionshindrade, romer och kommunister, samt ett mindre antal Jehovas vittnen och homosexuella. De flesta avrättades i gaskammare, andra dog av svält och sjukdomar i koncentrationslägren. de som klassades som judar, var de som först och främst var förintelsens offer. De hade ingen hänsyn till deras kön, ålder os.v.

Andra världskriget 1939-1945

Efter allt som har hänt, så funderar tyskland på vad det var som hände. I oroliga tider funderar de på hur problemen ska lösas, och de vet hur. Det dök alltid upp missnöjespartier (ett politiskt parti vars huvudsakliga verksamhet består i att uttrycka sitt missnöje över hur politiken bedrivs i ett land). på vänsterkanten fanns kommunisterna som ville upprätta proletariets diktatur. De tyckte att det är den rätta tidpunkten att göra revolution, och att kunde ryssarna, kunde de.
På den högra kanten fanns de konserativa med bl.a. officerare som ville ha tillbaka kejsaren och det gamla samhället. De tycker att de hade vunnit kriget om de inte hade blivit tvingade till att skriva under Verasilles freden.
Allt fler frågade...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första och andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-04]   Första och andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8890 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×