Middagen - Judisk & Muslimsk Familj

15 röster
21883 visningar
uppladdat: 2007-12-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Middagen!

En kort beskrivning av uppgiften:
Fathima och Abdullah är en muslimsk familj och dem ska träffa ett judiskt par som heter Sara och Isak, och dem ska vid träffen även äta middag och diskutera kring sina religioner.

Mötet i A Butiken:
Sara, Isak, Abdullah och Fathima är på A-butiken och ska köpa mat inför middagen. A-butiken är en livsmedels affär precis som konsum, Ica, Lidl och Netto fast på A-butiken är nästan alla varor Hallal och är 100% säkra varor.

Abdullah säger: Ja, vad ska vi köpa inför middagen?
Isak säger: Ja vi kan väl köpa kyckling, potatis och grönsaker till middagen och några öl till Abdullah och mig?
Fathima Säger: Det är en bra ide, men vi kan skippa ölen för vi muslimer får ej dricka alkohol.
Abdullah säger: det är emot vår religion att dricka alkohol eller använda någon annan sorts drog.
Sara säger: skulle ni kunna berätta lite om er matkultur om vad ni får äta och inte äta osv ?
Fathima säger: Vi får bara äta hallal kött som är slaktat på ett speciellt sätt och vem som helst kan inte utföra ritualen på djuren och djuret måste slaktas med huvudet mot mecka, och vi får inte äta djuret om inte allt blod har runnit ur djuret. Och vi får inte dricka alkohol som sagt eller någon annan drog som är skadligt för kroppen det är haram som betyder förbjudet. Och äter vi inte hallal kött så är det också haram. Hur ser det ut för er judar då?
Isak säger: vi får inte äta griskött och…
Abdullah avbryter och säger: det får inte vi heller det är haram.
Isak Fortsätter: ja, vi får inte äta griskött då och vi får dricka alkohol, och som Fathima berättade så har vi samma som er muslimer när det gäller köttet och att det måste vara slaktat på ett speciellt sätt och att blodet måste vara helt borta från det slaktade djuret, för enligt judisk tro så ligger livet i blodet. Det är typ i princip det mesta att tänka på.
Sara säger: Ja det är som Isak säger men han glömde också att man inte får blanda kött med mjölkprodukter som tex mjölk, smör etc. med kött.
Abdullah säger: Allt låter så himla intressant men om vi ska stå här och diskutera allt så kommer vi inte hinna laga någon middag och diskutera något hemma för vi får ju nästan allting sagt här i affären, så låt oss bege oss hemåt och låta kvinnorna laga maten så kan vi 2 män diskutera lite mer kring levnadsregler osv.

Dem Köper sina varor inför middagen och betalar och beger sig hem till Abdullah och Fathima för att förbereda middagen och pratas vid där.

Kvinnorna Förbereder Maten Medan Männen Talas Vid
Nu håller Fathima Och Sara på att laga maten, medan Isak och Abdullah pratar lite om hur religionerna i princip är.

Abdullah säger: Alltså allt jag hört och allt vi pratade om i A-butiken säger mig att våra religioner ändå är ganska lika, men olika också. Vi tror på Allah och ni tror på Jahve har jag inte rätt?
Isak säger: Jo det är i princip nästan samma fast det skiljer sig från lite tex alkoholen men det finns ju typ att vi inte får äta gris, det får inte ni heller, djuret måste vara slaktat på ett speciellt sätt det har ni också, så det är ju typ ganska lika men ändå olika. Men för er är gud större än hos oss, för att inom judendomen betonas inte tron lika starkt guds närvaro upplevs i livet.
Abdullah säger: Du Isak du är ju en riktig jude, hur är era levnadsregler när man är en troende jude?
Isak Säger: Enligt våran religion så är vi guds medarbetare och guds avbild men vi har en fri vilja och kan välja mellan gott och ont och vi har ett stort ansvar som människa. Som du kanske vet Abdullah så är vi guds utvalda folk. Och jude kan bara den kallas som är född av en judisk mor. Och vi judar har några högtider som tex..sabbaten, Påskfesten (pesach),lövhyddofesten(Sukkot), tempelinvigningsfesten(chanukka) och försoningsdagen ( Jom Kippur) Hur har ni muslimer det då?
Abdullah Säger: Inom islam så ska man följa dem 5 grundpelarna
• Trosbekännelsen: Det Finns Ingen Gud utom Gud och Muhammed är guds profet (La Ilaha ill, Allah Muhammed rasullah.) säger det varje dag
• Bönen: Vi ber 5 gånger om dagen vända mot mecka
• Skatten (Zakat): En form av socialvård och särskild uppskattad i fattiga områden man ger en viss summa pengar för att hjälpa andra om man har råd då.
• Fastan: där vi muslimer fastar under månaden ramadan, och det är då vi inte äter eller dricker från att solen den gått upp och tills den gått ner. Det gör vi i en månad.
• Välfärden: Varje muslim måste åka till Mecka en gång i sitt liv om individen i fråga har råd till det.
Och det viktigaste med islam är att tro på Allah och ingen annan gud och veta att Allah är den största och även större än vad man själv tror att han är. Och Kvinnan ska bära slöja, inte haft sex före äktenskapet, och vara en hemmafru och ta hand om sysslorna i huset.
Isak: Ja det med grundpelarna visste jag, det är det mest viktigaste i islam nästan. Men du började prata om kvinnorna i islam kan du inte berätta hur ett äktenskap ska se ut för er muslimer?
Abdullah säger: I koranen står det att vi muslimer får gifta oss med 4 kvinnor men vi måste älska alla lika mycket. Enligt Guds avbild så är män och kvinnor ganska olika inom islam, kvinnorna ska sköta hemmet och städa osv. och ta hand om barnen medan mannen ska arbeta och slita för att försörja familjen. Men det är inte förbjudet för kvinnan att gå ut och arbeta i ett vanligt arbete det är upp till dem själva. Hur ser det ut i äktenskapet för er judar?
Isak säger: enligt judendomen så är kvinnans plikt att sköta hemmet medan vi män går till synagogan, och som jag nämnt tidigare så ingår tydliga könsroller i familjetraditioner inom judendomen. Och i Mose böckerna står det ("Det är inte gott att mannen är ensam" 1 Mos 2:18). Och vi har rätt till att skilja oss om jag och Sara tex. har gått skilda vägar eller om äktenskapet är olyckligt.

Under tiden som Isak Och Abdullah Diskuterat och väntat på maten så har Fathima och Sara pratat medan dem förberett maten om det är lätt att leva som jude eller muslim i Sverige.

Sara säger: Är det svårt för er muslimer att leva upp till er religion i Sverige?
Fathima säger: Man kan inte säga att det är svårt men när man kommer till Sverige så kommer man till en helt annan kultur och möjligheter och det är inte alltid det slutar så positivt med religionen. För då slutar man tex. bry sig om religionen för här är liksom det fria livet framme, man har många fler möjligheter här. Och tex. när du är i arbetslivet så kan du inte be 5 gånger om dagen som du hade gjort i vanliga fall i vårt land för där är normalt att man ber varje dag.5 gånger om dagen. Här i Sverige kan man inte göra det på dem flesta arbetsplatserna. Många muslimer här i Sverige glömmer bort att dem är muslimer dem börjar dricka alkohol, festar och rökar med mera. Och här i Sverige finns inte så många moskéer i närheten som i våra hemländer där man kan gå till moskén och be. Men från allt det negativa så är det bra i Sverige. Vi har lärt oss utav deras kultur och dem lite smått av våran. Men vi klarar av livet här för det finns ändå ganska många muslimer kvar i Sverige hade vi inte klarat av det så hade inte så många muslimer levt kvar i Sverige.
Sara säger: Det är ju ganska mycket debatter angående slöjan i dagens samhälle hur drabbar det dig ? och är du tvungen att bära på den?
Fathima säger: Jag tvingas inte använda slöjan, det är helt enkelt upp till oss kvinnor att bära på slöja eller inte, ingen kan tvinga oss till det. Det finns massa krav för att bära på slöja det är inte bara att bära den, men måste tro på det också och leva upp till villkoren för slöjan. Just nu angående debatterna så är det inte så farligt, dem vill förbjuda slöjan osv men jag tror aldrig det kommer få ske. I alla fall inte på ett bra tag till. Svenskarna visar bara sitt intresse för slöjan, i mitt eget hem så kan ingen säga något där går jag klädd som jag vill. Men i skolan kan det vara tufft för barn om dem tex. Tvingas att ta av den på lektionen osv. och ibland kan dem bli mobbade osv. och inom polisyrket fick man inte ha slöja till en börja för säkerhetens skull men nu har dem diskuterat angående att tillåta kvinnorna bära på slöja i yrket.
Sara säger: detta låter intressant alltihopa, jag har alltid haft för mig att ni varit tvungna att bära slöja, men då hade jag fel uppfattning angående det hela.
Fathima säger: ja det är mycket massmedia som ger falska uppfattningar om islam.
Sara frågar högt: Fathima och Abdullah? Vad betyder er religion för er?
Fathima Svarar: islam betyder allt för mig och detsamma gäller Abdullah, vi lever så gott vi kan för att anpassa oss efter religionen i den svenska kulturen och det svenska samhället, vi gör nästan allt för att fullfölja hela religionen från a till ö. Vi känner oss säkra och trygga i religionen och det enda man har i blodet och hjärtat och själen är religionen.
Abdullah säger: jaa det är exakt som Fathima sa och vi lever helt enkelt för religionens skull.
Isak säger: jag har hört talas om att ni blir omskurna och att det är en del av er religion lika så en del av vår religion?
Abdullah: Ja det stämmer vi blir omskurna helst när vi är små, men kan ske senare också.
Sara & Fathima säger: Nu är maten redo så låt oss sätta oss ner och äta lite.

Nu dukar dem fram maten och drickan och allt och sätter sig ner för att äta och prata och ha lite skoj medan dem sitter och snackar,

Dags För Middagen:

Abdullah och Fathima Säger: Bismillah irahman irahim
Sara säger: vad betyder det?
Abdullah säger: Det är ett sätt att tacka gud för maten, och det säger vi alltid innan vi ska börja äta.
Sara säger: okeej nu förstår jag.
Isak: Ja Abdullah tillbaka till det vi snackade om innan angående att våra religioner va lika men ändå ganska olika. Det finns ju många skillnader och likheter med religionerna. Några exempel är ju, Båda är monoteisktiska religioner, vi tror bara på en gud ni tror på Allah och vi tror på Jahve. Vi har en helig plats som är Jerusalem…
Fathima Avbryter och säger: ja vi har också en helig plats och det är mekka.
Abdullah säger: Ja det har jag redan nämnt för honom när jag berättade om våra 5 grundpelare.
Isak: Ja just det det nämnde du ju för mig innan. I alla fall så har båda religioner heliga platser och båda religionerna har strängt förbud mot gris. Det va några likheter.
Abdulla säger: skillnaderna är ju att ni judar dricker vin eller öl till middagen och det gör inte vi muslimer för vi får inte dricka alkohol, för det är haram. Och mer skillnader är ju att vi muslimer kan blanda mjölk och kött produkter hur som men det får inte ni judar göra ju som jag uppfattade det innan på Sara. Det va typ några exempel.
Sara säger: jag tillägger också att ni muslimer använder slöja och det gör inte vi judar.
Fathima säger: Ja just det. Det är ju sant.
Abdullah säger: Lever alla judar strängt efter judendomens regler?
Isak säger: Nej det finns ju alltid judar som bryter dem reglerna, dem blandar ändå kött och mjölkprodukter och gör grejer som ej är tillåtna.
Sara säger: Ja, en jude lever efter sitt förnuft, dem väljer sin egen väg till livet, och genom det väljer dem om livet ska vara gott eller ont.
Isak säger: Hur är muslimer och tron på Allah?
Abdullah säger: Vi muslimer har också en egen och fri vilja, och kan välja vad vi vill och inte vill göra, men vi måste följa islams regler om vi är trogna muslimer, annars inte. Och när vi står inför domedagen döms vi efter våra personliga tabbar och misstag, vi är själva ansvariga för vad vi valt att gö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Middagen - Judisk & Muslimsk Familj

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-10]   Middagen - Judisk & Muslimsk Familj
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8930 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×