Buddhism

18 röster
27788 visningar
uppladdat: 2007-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Buddha
Han hette Siddhartha Gotama och levde 500 år f.kr. Buddha, som betyder den Upplyste, är en hederstitel. Siddharta som var en furstes son som till slut blev en kringvandrande tiggarmunk, kom till att bli centralgestalten i en av världsreligionerna i vår tid.
Vad kan vi lära av Buddha idag - vi vanliga västerlänningar som kanske inte kan tänka oss att bli buddhister? Kan Buddha betyda något för en vanlig "Svensson ”• Buddhas tänkande var som ett svar på en tillvaro fylld av plågor. Överallt såg han lidande: sjukdomar, åldrande och död, fattigdom och otillfredsställda begär.
Kan Buddha, hemmahörande i en helt annan tid, en helt annan kultur än vår, lära oss något väsentligt om vad det är att vara människa?
Ja, ty tillvaron präglas alltjämt av lidande. Åldrande och död är fortfarande saker som vi får acceptera. Sjukdomar drabbar även oss i vår tid. Missräkningar och otillfredsställelse är realiteter även idag.

När Buddha föddes så var hans pappa fast bestämd om att han en dag skulle bli kung. Därför så ”låste” hans pappa i stort sett in honom. så att han inte skulle kunna komma på tanken att bli en munk, hans far hade nämligen varit hos en spåkvinna för att förutse Buddhas liv, spåkvinnan hade svarat att antingen blir han en mäktig kejsare som hans pappa ville, eller en kringgående munk. För att motverka att Buddha skulle bli munk lät fadern bygga höga murar runt slotts gården så att han inte skulle se all sjukdom i staden, han lät även endast dom som var friska och så komma in på slottsgården och vistas i dess närhet.
men så en dag så bad Siddharta om att få gå ut och se staden, hans pappa kunde inte neka honom eftersom han inte skulle kunna hålla honom inlåst för evigt. Siddharta fick därför åka ut i en vagn tillsammans med en tjänare. Hans fader hade sagt åt alla människor i staden att det inte skulle få vista sig några sjuka, döende eller gamla människor ute medans Siddharta var ute.
Alla hade dock inte lyssnat på detta och det stod inte länge på förens vagnen passerade en gammal och svag man. Siddharta tittade frågande på mannen och frågade: vad är det med honom, tjänaren svarade: han är gammal och det blir vi alla. Siddharta kände sig konstig, åldrande?,
Efter ytterligare ett tag så stötte de på en sjuk man som jämrade sig i plågor. – han lider av en sjukdom och har mycket smärta, förklarade tjänaren. Siddharta kände sig ännu värre till mods.
Just innan de skulle återvända till palatset så fick Siddharta syn på en man som låg alldeles stilla, tjänaren förklarade för honom att han var död och det blir vi alla tillslut.
Siddharta blev nu alldeles förskräckt, ålderdom, sjukdom, död. Siddharta som skulle bli kejsare tänkte då, är detta vad som väntar oss alla, svaghet och lidande. Om döden är vårt mål då är ju allting meningslöst.
Under resan hem så träffade de en munk, han berättade för Siddharta om fattigdomens och förlockelsens väg som skulle leda till befrielse.
Det var då som Siddharta bestämde sig för att bli munk. Till sin faders förtret. Siddharta hade redan hunnit gifta sig och skaffa barn, men trots det så tog han farväl utav sin fru en natt och gav sig iväg för att finna inte direkt lycka utan mer upplysning och meningen med livet.
Han vandrade runt och tog del av många andra munkars ord, tillslut bestämde han sig för att bli asket och leva utan några ägodelar ute i öknen. Asket innebär att men lämnar ifrån sig alla sina ägodelar och lever utav nästan ingenting. Asket finns i 2 former, den negativa askesen som ägnar sig åt avhållsamhet dvs. mat, andra könet osv. , sen finns det den positiva askesen som ägnar sig åt andlig övning och meditation, ordet asket betyder just prövning. Buddha var en negativ asket han hade i stort sett total avhållsamhet från mot och total avhållsamhet från sex.
Han svälte sig själv oerhört och tillslut levde han enligt sägen på endast ett riskorn om dan. Efter att ha levt som asket under ett antal år var Siddharta så utmärglad att det knappt fanns nåt kvar, så efter en dag när han tvättat sig i floden Ganges så klarade han knappt av att ställa sig upp, han insåg då att asketismen inte skulle leda till något annat en förtidig död pga. svält och utmattning. Då beslutade han sig för att enligt berättelser sätta sig under ett bodhiträd där han skulle sitta tills under trädet och meditera tills han funnit vad han sökte. Han stannade under trädet och mediterade i veckor för att finna upplysningen. Det sägs att han frestades utav en demon kallad ”MARA” som var härskare över lockelserna och mörkret. Denna demon försökte övervinna Buddha och få honom att misslyckas med att finna upplysning, Buddhas slutliga seger över ”MARA” visas genom att Buddha statyerna som finns i tempel där han har en hand på knäet, detta ska visa att jordens gudinna har kommit upp och sett Buddhas goda gärningar från hans tidigare liv. När han på morgonen klev upp från sin plats hade han fått total insikt i ”sanningen” .
”Handen på knäet”.

Efter detta började Buddha predika och de första som fick ta del av hans lärdom var de 5 asketer som han haft följe med under tiden han själv var asket. Han mötte dem och berättade om sina händelser. De följande 45 åren av Buddhas liv tillbringade han med att 9 månader om år vandra runt och låta folk ta del av hans visdom.
Det sägs att Buddha kunde tämja vilda djur och detta ska han ha lyckats med genom att höja sin högra hand i en gest som kallas ”fri från rädsla”.

Benares predikan var den första predikan som Buddha höll sedan han funnit den totala insikten, denna predikan höll han för de 5 asketer som han haft följe utav i öknen under sin egen tid som asket. I benares predikan så talar Buddha om de 2 ytterligheterna, den 1:a är ett liv i lustar, som anses som oädelt, oandligt och lågt. Den andra är att leva ett liv i självpinande, det är fullt av lidande. Om man lyckas undvika dessa ytterligheter så har denna person funnit den mittersta vägen till fulländning, upplysning och nirvana. Han framställer också de 4 ädla sanningarna som kortfattat är:
1. Sanningen om lidandet
2. Sanningen om lidandets uppkomst
3. Sanningen om lidandets slut
4. Sanningen om vägen mot lidandets slut
*Sanningen om otillfredsställelsen.
*sanningen om hur otillfredsställelsen kom till. Genom den mänskliga egoismen. Att vi människor törstar efter att få leva så mycket som möjligt. Det är där problemet enligt Buddha ligger.
* sanningen om otillfredsställelsens slut. Detta sker om man kan övervinna sin livstörst och släppa alla livsbegär.
* sanningen om vägen till otillfredsställelsens slut. För att kunna uppnå slutet på lidandet ska man följa den åttafaldiga vägen.
Den åttafaldiga vägen är ett sätt att leva på som alla Buddister följer:
Den åttafaldiga vägen innehåller:
Rätt uppfattning, rätt avsikt, rätt tal, rätt handlande, rätt liv, rätt strävan, rätt medvetenhet, rätt koncentration.
Den åttafaldiga vägen är ett namn på det livssätt som enligt Buddister förgör lidandet och leder till utslockning, nirvana.
De åtta levnadssätten delas upp i 3 olika grupper. Vishet/kunskap, etik och meditation.


VISHET/KUNSKAP:
Rätt" Kunskap: att ha tillit till den buddhistiska läran samt att förstå livet somdet är dvs. de 4 ädla sanningarna.
Tanke: Rätt åsikt - Innebär att man accepterar buddhismens lära om människans situation i världen. Dit hör de fyra ädla sanningarna, och karmas lag.

ETIK: rätt tal: det innebär att man inte får ljuga.
Rätt handlande: det innebär att man inte får döda eller stjäla.
Rätt levnadssätt: att leva på ett sådant sätt att du inte skadar någon annan eller nåt annat levande ting.
MEDITATION: Ansträngning: Innebär att du ska avhålla dig från starka sinnesrörelser och dåliga upplevelser och i stället fylla ditt sinne med goda upplevelser.
Medvetenhet: Innebär en noggrann självkontroll, så att man alltid är medveten om vad man gör. Man ska vara medveten om sina känslor och bevara sin sinnesro.
Koncentration: Den som helt försjunker i meditation över Buddhas lära blir fri från allt som håller honom fast vid det jordiska. Och kan ingå i nirvana.
Den åttafaldiga vägen sammanfattar Buddhas lära om vägen till befrielse och slutligen nirvana, hur man ska leva sitt liv.
Det åttafaldiga hjulet kan se ut så här.

Buddisterna följer även de 5 moralreglerna som är. Du skall inte stjäla, inte döda, inte vara otrogen, inte ljuga, inte använda droger.
Nirvana är inom buddismen det viktigaste målet och enligt mig kanske det enda målet. Man kan uppnå dem genom att följa den åttafaldiga vägen och de 5 moralreglerna. Nirvana innebär slutet på allt lidande och befrielse från återfödelsen. Man kan nå nirvana genom upplysningen och då släcker man livstörsten och när insikt i sanningen om livet.
Enligt Buddha finns det inga gudar som kan frälsa dig eller som styr över människorna, så att be och offra gåvor till gudar är helt meningslöst.
Om du är av Buddistisk tro så har du inte Buddha som en gud utan som en förebild. Maten och gåvorna som folk offrar i templen framför Buddha statyn ger dom inte som gåva till Buddha för att få lycka och välgång utan dom ställer den där för att få den välsignad utav Buddha.
Den enda s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-11]   Buddhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8940 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×