Flaskvatten

2 röster
11680 visningar
uppladdat: 2007-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Är lite kolsyrat eller smaksatt vatten värt upp till 10 000 gånger pengarna?

Världens konsumtion av flaskvatten ökar drastiskt. Bara i Sverige konsumerade vi år 2006, 247 miljoner liter buteljerat vatten jämfört med 91.6 miljoner liter i början av 90-talet. Det är över 27 liter per person och år, denna siffra har nästan tredubblats sen början av 90-talet då den låg på 10,6 liter per år och person, men Sverige ligger bara på 25:e plats i vatten ligan. Leder gör Italien på över 200 liter per person och år. I hela världen tappas 89 miljarder liter vatten upp på flaska för försäljning, vilket inte är så förvånansvärt eftersom att så få delar av världens ha rent vatten men då står Västeuropa för ca 46 % av försäljningen och Afrika når inte ens upp till 1 %.

Vad får detta vattenbehov för konsekvenser?
Det första som kom upp var all transport som vattnet genomgår från fabrik till fabrik och sedan till konsument, och sedan vidare. Som bilden visar så går allt i ett kretslopp som är mycket större än vattnets kretslopp. Bara all transport av flaskvatten bidrog med 13 000 ton i utsläpp av koldioxid medan framställningen av flaskvattnet bidrog med 21 000 ton i utsläpp av koldioxid, alltså 34 000 ton i utsläpp bara för buteljerat vatten här i Sverige. Detta motsvarar den årliga koldioxidutsläppen av 12 500 bilar eller 16 000 oljeeldade villor.
Som med allt annat är olika märken av buteljerat vatten mer eller mindre miljövänliga, här kommer några exempel:
Loka
Producent: Spendrups.
Tappning: Loka brunn.
Transport: Tankbil till Grängesberg.
Avstånd: 325 km
Koldioxidutsläpp per flaska: 27 gram.
Perrier
Producent: Ancrona (svensk distributör).
Tappning: Vèrgeze, Frankrike.
Transport: Med lastbil till lager på Ekerö utanför Stockholm.
Avstånd: 2 399 km.
Koldioxidutsläpp per flaska: 200 gram.
Ramlösa
Producent: Carlsberg.
Tappning: Ramlösa brunn nära Helsingborg.
Transport: 40 procent av flaskorna går med tåg till ett lager i Stockholm. 60 procent av flaskorna går med lastbil till ett lager i Falkenberg.
Avstånd: 558 km
Koldioxidutsläpp per flaska: 0,003 gram.

Som exemplen visade så kan ett märke ha flera tusen gånger högre utsläppnings procent än ett annat. I denna jämförelse så framstår ramlösa som det bästa valet men om man läser på en del så kommer det fram att det inte alls är det.
”Ramlösa visade sig vara ett riktigt värstingvatten med skyhöga halter – mer än dubbelt så mycket som gränsvärdet anger – natrium (salt) och nästan dubbelt så mycket fluor som är tillåtet.”
Detta citat kommer från en artikel som aftonbladet skrivit efter en undersökning av de tretton vanligaste naturella flaskvatten som finns på marknaden och fem av dom misslyckades.

Varför har flaskvattnet tredubblats de senaste 15 åren?
Jag gjorde en liten undersökning uppe i centrum där jag frågade folk om just varför folk köper flaskvatten, och det vanligaste svaret jag fick var att det ersatte läsken på matbordet. Min undersökning stämde med det som stod på olika sidor på Internet. Folk köper flaskvatten istället för läsken som innehåller mycket mera socker och är onyttigare än buteljerat vatten, vilket är förståligt för det händer även för mig att man byter ut läsken mot vatten. Det har varit så många artiklar och nyhetsinslag om att läsk är en orsak till fetma vilket lyft fram det buteljerat vattnet. Har ringt till Spendrups som är Sveriges största bryggeri för buteljerat vatten med sitt märke ”Loka” för en kommentar till varför det tror att det ökat så kraftigt se senaste 15 åren men inte kommit fram. Fast jag vet redan svart, läsken byts ut som sagt.
Finns det några som tjänar på att flaskvatten säljer så bra?
Det finns alltid en vinnare och en förlorare i allt, även denna bransch där så klart bryggerierna vinner på det men även returpack får fler flaskor i omsättning vilket gynnar dem. Den största förloraren i detta spel är miljön. Det tar på miljön med alla transporter, alla plast som ska skapas och området runt fabrikerna som blir förorenade. Förra året förbrukade vi 72 miljoner flaskor för enbart vatten.

Buteljerat vatten kan vara upp till 10 000 gånger dyrare, varför köper vi det?
En liter kallt kranvatten kostar 0,006 kr medan en liter flaskvatten kostar 15kr, tänk dig att du gör av med ca 2 liter per dag. Det skulle kosta 10950 om du köpte det som buteljerat vatten och 4.38 om du köpte kranvatten, kranvattnet är i denna situation 2500 gånger billigare, är det verkligen värt att betala en förmögenhet för vatten på en flaska? För den vanliga svensken så är detta inget sannolikt scenario men för restaurang och större företag så kan detta vara en tankeställare. Jag kan medge att det är skönt att köpa en flaska vatten ute på stan istället för lite läsk så flaskvattnet kommer inte försvinna men vissa gör redan något åt vår onödiga förbrukning av flaskvatten t.ex. I San Francisco i USA förbjöds nyligen alla myndigheter att köpa flaskvatten. Det är ett stort och nödvändigt steg att de större företagen och myndigheter gör något åt det först eftersom att det är dem som är de största förbrukarna av flaskvatten.
Fast flaskvatten är inte alltid dåligt. Det är för det första nyttigare än läsk och det ända sättet för miljontals människor att få tag på rent vatten. För oss i i-länder så är flaskvatten en lyx men för befolkningen i u-länder är det en nödvändighet för att de ska kunna leva. Ändå är det vi i Västeuropa som har högst förbrukning av buteljerat vatten, ska vi som har det så bra få förstöra livet för miljontals människor bara för att kunna köpa en flaska loka på pressbyrån? Är det rättvist att det ska få värre och längre torkperioder hos dem bara för att vi ska kunna njuta av en flaska vatten som rest runt halva jorden och släppt ut ton av koldioxid? Det är väl lika mycket deras planet som våran, eller?
Vi har flera vattenkranar per hus, medan de flesta i Afrika får dela på en kran med flera andra byar och gå upp till flera kilometer till närmaste brunn.


Vad skulle hända om vi slutade dricka flaskvatten?
Om hela sverige skulle sluta importera och framställa flaskvatten helt och hållet skulle endast det innebära en ändring av våran totala koldioxidförbruken med någon promille. Är det då värt att lägga ner tid och pengar på att få oss att sluta köpa flaskvatten? Vad är det egentligen som gör flaskvattnet till en sån stor miljöbov? Är inte läsken en mycket större miljö och hälsobov? Folk har ju bara valt flaskvatten istället för läsken eftersom att den är nyttigare så varför framstår flaskvattnet som en stor miljöbov? Konsekvenserna som buteljerat vatten har skapat är så otroligt lite att det inte skulle märkas om vi slutade eller fortsatte eftersom att om vi slutar dricka det kommer läsken bara öka och den är värre än flaskvattnet eftersom att den inte har lika många bryggerier. Det gör världen ingen skillnad om vi slutar så länge vi reser runt jorden i flygplan och bilar. Flaskvattnet är inte en stor miljöbov utan det har bara blivit uppblåst av media eftersom att det bra är samma vatten som i våran kökskran.

Vad kan jag dra för slutsats av detta?
Som svar på min huvudfråga så är nästan allt vi människor gör skadligt mot miljön men allt jag läste och fått reda på om flaskvattnet så vet jag inte hur mycket skada flaskvattnet verkligen gör. Läsken gör klart större skada. Läskeindustrin är otroligt mycket större än vad flaskvattnet är, varför har då folk hängt upp sig på att flaskvattnet är så dåligt och verkligen arbetar för att få bort det? Varför har folk inte tänkt på hur mycket en Cola flaska transporteras innan den kommer till din hand, det är en bra fråga som jag skulle vilja ha svar på men folk är blinda för vissa saker. Allt beroende på hur media vrider och vänder på sina fakta som dem har, om dem vill få folk att tro att läsk är bra så kan dem göra det. Folk går på allt som står på en flaska eller som dem hör. Såg en bluff från Amerika där några hade serverat vatten av olika märken, vissa dyra och exklusiva och vissa var ett billigare märke, kommentarerna som de fick av sina testare var att det exklusiva och dyra vattnet var mycket godare än det billigare. Sanningen bakom bluffen var att allt vatten kom från husets vattenslang. Är folk verkligen så blinda och lättlurade? Vart kommer detta samhälle att sluta. Folk blir lurade hela tiden och ingen har någon respekt för någon. Hur kan buteljer...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flaskvatten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-11]   Flaskvatten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8941 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×