Miljöförstöring. -Vi förstör för oss själva.

47 röster
50200 visningar
uppladdat: 2007-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Miljöförstöring kallas det när människans vardagsliv förstör miljön, man kan tro att om man slänger ett litet kola papper på backen så spelar det ingen roll. Men om det är så alla tänker då blir det ju tillslut konsekvenser för det vi gör. Du kan inte förändra världen själv, men vi kan förändra den tillsammans. Det är de mitt arbete handlar om. Jag har valt att fördjupa mej i Föroreningar, växthuseffekten och hur vi människor påverkar jordens miljö och hur vi kan förhindra miljöförstöringen.

Jag valde ämnet miljöförstöring, för att jag tycker att det är någonting som är viktigt att fördjupa sig i. Det är egentligen inte många människor som riktigt förstår hur allvarligt det är, och vars världen är på väg om vi fortsätter så här, det är därför vill jag veta mera. Det är alltså syftet med mitt arbete också, att lära mej mera om miljöförstörning, och upplysa och få andra intresserade.

Jag har hittat information genom Internet, böcker, Tv dokumentärer, och filmer. Jag valde dessa metoder för att det är lätt att söka och hitta relevant information. Jag tror att det här källorna är pålitliga, eftersom de mesta informationen kommer ifrån olika undersökningar, artiklar, eller dylikt.



Global uppvärmning
Temperaturen på jorden hålls på ungefär samma nivå med hjälp av växthuseffekten.
Energi från solen tas upp av jorden och en del av denna energi håller jorden så varm att vi kan leva på den. Men en stor del av denna energi strålas tillbaka ut från jordens yta till gaserna i atmosfären och vidare ut i rymden. Detta håller temperaturen på planeten jämn.
Men Jorden blir varmare. Genomsnitts temperaturen har stigit med ungefär 0,6oC under det senaste århundradet. Det här innebär att det antagligen är den största ökningen under något århundrade de senaste 1 000 åren.

Vad är det då som orsakar denna drastiska ökning?
Det är Människans handlingar på jorden, och våran användning av fossila bränslen. Det har ökat mängden av växthusgaser i atmosfären, Det har gjort atmosfären tjockare. Och då kan inte all överflödig energi strålas ut i rymden, utan den stannar kvar och jorden värms upp ännu mer.
Växthuseffekten är en viktig naturlig process, men människans handlingar får dess effekter att öka. Alla energikällor skickar värme ut i atmosfären, men de som bygger på fossila bränslen skickar ut växthusgaser, särskilt koldioxid, som är en av orsakerna till den globala uppvärmningen. Koldioxid uppkommer när kolväte som kol och olja förbränns.
Den ökade användningen av motorfordon och jetflygplan har också i sin tur bidragit till den globala uppvärmningen. Tyskland har störst utsläpp av koldioxid i Europa, före andra länder som Sverige, Finland och Danmark.




Klimatförändringarnas konsekvenser.
Den globala uppvärmningen riskerar allvarliga konsekvenser för både natur och människor i hela världen. Stormar och översvämningar tvingar miljontals människor att fly från sina hem. Torka och sinande grundvatten skapar bråk om jordens resurser. Smältande polarisar ökar vattenmängden i havet och lågt liggande stränder riskerar att försvinna.

Vatten brist och Torka.
När de varmare temperaturerna påverkar jorden förvandlas områden som tidigare hade jordbruk eller naturlig vegetation till öknar. De värsta följderna finns i västra Afrika, särskilt söder om Sahara. Nederbörd blir allt ovanligare, ibland regnar det inte på flera år och jordbruksmarken som redan är fattig blir ännu mer oanvändbar för jordbrukare. Men det är inte bara Afrika som drabbas av uttorkning, utan man tror att upp till 50 % av jordens yta ska drabbas av samma process. Länder som Israel och Grekland, på Medelhavets östra kuster, kommer att drabbas av vattenbrist. Många sjöar och floder har torkat och minskat drastiskt i storlek, och så kommer det fortsätta om det inte blir en ändring, men att fixa dessa problem är svårare än vad ett ensamt land klarar av.






Smältande glaciärer och isar.
En av klimatförändringens mest dramatiska följder är att isfälten i nordpolen blir allt mindre.
I och med att isar smälter ökar risken för förlorade ekosystem, översvämningar och brist på dricksvatten. När vatten värms upp ökar dess volym. Smältvatten från ismassor tillkommer också. Indiska oceanen och Fijiöarna i Stilla havet drabbas redan idag av höjda havs nivåer och några av öarna kan med tiden försvinna helt.

Arktis värms upp betydligt fortare än vad man tidigare trott och nästan dubbelt så fort som resten av världen. Forskarna tror att ett Nordpolen utan is på sommaren kan vara ett faktum redan inom 70 år, inte om hundratals år som man tidigare hade trott.
Arktis istäcke kyler planetens atmosfär, reglerar havsströmmarna, håller västra Europa varmt och innehåller fem procent av världens färskvatten. Skulle Grönlands is smälta bort helt, kan vi säga hej då till en stor del av världen så som vi känner den. Studier visar att en sådan nedsmältning skulle orsaka att den globala havs nivån höjs med 7 meter. Städer på havs nivå, som till exempel Los Angeles, London och Amsterdam, skulle översvämmas.

Om inte uppvärmningen stoppas kan isbjörnarna vara utrotade inom 50 år. Isbjörnarnas överlevnad är helt beroende av hur mycket havs is det finns. Många isbjörnar är strandsatta under sommarmånaderna i väntan på att isen skall lägga sig och bli stark nog att bära dem på deras vandringar och jakt efter föda. Men eftersom isen smälter allt tidigare och kommer tillbaka allt senare, är isbjörnarna utan mat under en lång tid.


Nu förtiden måste en isbjörn simma upptill 10 mil för att hitta föda, pga. Att Polarisarna smälter och dom måste simma långt för att hitta stabila isflak att vila på.

Hur kan vi förhindra den globala uppvärmningen?
* Återvinn mer av ditt avfall.
* Använd plastpåsar flera gånger istället för att köpa nya i affären varje gång.
* Gå korta avstånd istället för att ta bilen.
* åk tillsammans med andra till skolan eller arbetet.
* Byt till elleverantörer som använder förnybar energi.
* Släck lamporna i rummet när du inte är där.
* Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergi lampor, de förbrukar mindre elektricitet. Och med tiden blir det också billigare.
* Lämna inte teven och andra apparater i standby-läge, stäng av dem istället.
* Isolera bostaden mer effektivt så att du inte behöver använda centralvärmen lika mycket.
* Öka inte värmen på elementen, ta på dig en till tröja istället!
* Koka bara så mycket vatten som du behöver.
* Köp så mycket lokala livsmedel som möjligt. Det stärker även den lokala ekonomin.
* Försök även att köpa ekologiska livsmedel.
* Plantera några träd i trädgården eller i närheten!

Det här är några förslag på vad man kan göra för att bidra till en bättre framtid för världen.
Något så litet som att stänga av lampan när man lämnar rummet kan betyda så mycket.





Föreningar mot miljöförstöring
Det finns många olika organisationer som kämpar för en bättre miljö.

Det Naturliga Steget
Det Naturliga Steget hjälper företag, och andra organisationer, att ta strategiska beslut för hållbarhet (ekonomiskt, ekologiskt, socialt).
Greenpeace
Greenpeace är en organisation som står helt på egna ben, dom tar inte emot några bidrag från varken företag, stater eller andra organisationer som EU och FN. Och deras arbete är gränslöst, eftersom de stora miljöproblemen inte har några gränser.
Miljöförbundet Jordens Vänner
Den här organisationen tar inget parti i politiken och är religiöst obunden. Som jobbar för miljön och solidaritet.
Svenska Naturskyddsföreningen
Sveriges äldsta och största natur och miljöorganisation. Denna förening är också en politiskt och religiöst obunden ideell förening utan egna vinstintressen.

Världsnaturfonden, WWF
Denna naturvårdsorganisation har funnits sedan 1961. På WWF är deras prioritering att bevara utrotningshotade växt och djurarter. WWF världens största ideella naturvårdsorganisation.

Jag ska inte fördjupa mej så mycket i dom olika organisationerna för dom arbetar ungefär på samma sätt. Och dom siktar mot samma mål. En värld utan natur och miljöproblem.



Föroreningar
För 30 år sedan rann Göteborgs avlopps vatten rakt ut i havet utan rening. Man trodde då att havet var nog stort för att kunna ta emot alla föroreningar, utan att påverkas. Men nu vet vi bättre. Så nu renas avloppsvattnet från alla Sveriges tätorter. Men det flesta stora städer i världen renar fortfarande inte sitt avloppsvatten. De större floderna flyter också ut i havet. Och alla föroreningar från industrier, hushåll, städer och åkrar flyter också med ut i havet.

Övergödning och syre brist.
Man kan se tydligt att inte haven mår bra. Det blir alldeles för mycket närsalter i vattnet och då ökar mängden planktonalger. En såkallad algblomning. När algerna sedan dör, så sjunker dom ner på botten och bryts ner av bakterier. Bakterierna förökar sig och de förbrukar så mycket syre att det kan bli syrebrist, och en del djur dör. Den syrefria bottnen blir livlös och det är bara några bakterier som klarar av att leva där. Algerna som blommar kan också vara väldigt giftiga, Musslor som äter plankton kan då också bli giftiga och oätliga. I värsta fall kan också en del fisk dö av de giftiga algerna, och människor som badar i vattnet kan bli sjuka.

Försurning.
Ca en fjärdedel av Sveriges sjöar har blivit försurade. Då har vattnet blivit surare, att PH-värdet blivit lägre. Försurningen beror på att vissa av de gaser som bildas när kol och olja förbränns, (svaveldioxid och kväveoxider). Gaserna löses upp i vattendropparna i molnen och bildar syror som faller ner med regnet och gör mark och vatten surare. Försurningen gör att ekosystemet kommer i obalans. Neutralt vatten har PH 7. Men nu är har vissa sjöar redan lägre än PH-4,5. Där kan inte fiskar längre leva. Bakterierna i de sura sjöarna minska i antal, och döda växter och djur blir liggandes på bottnen i stället för att brytas ner. Kretsloppet av närsalter stannar av. Växt och djur plankton minskar kraftigt. Därför är vattnet i de försurade sjöarna väldigt klart.

Luftföroreningar.
Större delen av Sveriges befolkning bor i en storstad. Där samlas många människor och verksamheter på en liten yta. Det ger miljöproblem som är svåra att lösa. I stora städer kan man räkna med att 90% av de luftföroreningar som vi får i oss kommer från trafiken. Trafiken står för en stor del av det totala utsläppet, dels för att avgaserna bokstavligt talat släpps ut rakt under näsa på oss. Andra saker som släpper ut stora mängder föroreningar är hamnar och industrier och uppvärmning av våra bostäder.

Hur påverkar det våran hälsa?
Luftföroreningar utomhus är en stor del till att vi har så dålig hälsa. Förkortad livslängd, sjukhusbesök, besvär från luftvägarna och cancer är det allvarligaste som orsakas av luftföroreningar.

Hur påverkar det naturen?
Utsläppet av skadliga ämnen från industrier, kraft- och värmeverk, jordbruk, trafik m.m. påverkas våra skogliga ekosystem. Luftföroreningar finns i stora delar av Sverige. Mest drabbade är de södra och sydvästra delarna av landet. Föroreningarna påverkar träden direkt genom frätskador på barrens och lövens klyvöppningar, efter en lite längre tid så påverkas marken som träden står på också. Och träden blir mindre tåliga mot vind, frost och torka.



En obekväm sanning

Original titel: An inconvenient truth
Längd: 1 timma och 33 min
Prod.år: 2006
Skådespelare: Al Gore
Regi: Davis Guggenheim

Jag har sett “En obekväm sanning” Det är Al Gore, USA:s före detta vice president som berättar. Filmen handlar om globaluppvärmningen. Al Gore visar i sin film att katastrofen redan är på väg. Jag behöver nog inte skriva så mycket om vad filmen handlar om. För allt det finns redan med i kapitlet ”globaluppvärmningen.”

Jag tyckte att filmen var väldigt bra. Ett riktigt Wake up call.
Först kan man tro att filmen är en tråkig dokumentär med en massa fakta som ingen kan förstå. Men så är det verkligen inte. Den är gjord för att barn också ska kunna se och förstå meningen med den. Han berättade på ett nästan lite komiskt sätt. Det gjorde filmen intressant. Det fick en att fortsätta kolla. Men också innehållet gjorde den fångande, han visar med olika bildspel hur globaluppvärmningen har satt sina spår, minut efter minut läggs oroväckande bevis upp om att växthuseffekten redan påverkar världen omkring oss. Glaciärer som smält genom åren, sjöar som har minskat drastiskt i storlek och dess konsekvenser. Men självklart slutar inte filmen så, dom har också lagt ner mycket tid på att visa hur vi kan förbättra världen, och dom visar saker vi kan göra i vardagslivet som kan bidra till en bättre framtid. och det tycker jag är väldigt bra. Det får en att känna sig inspirerad att själv göra en skillnad. Det är den känslan man får av filmen. Man blir först arg och ledsen när man ser den, men sen blir man glad, för att det finns många sätt att förbättra världen. Ännu är det inte för sent.

Al Gore är född 31 mars 1948 och han fick upp ögonen för växthuseffekten redan när han gick på collage. Han hade en lärare där som redan då hade olika teorier om vad som skulle hända med världens miljö. Sedan dess har han följt forskningen om växthuseffekten och dess påverkan. År 2000 ställde Al Gore upp i presidentvalet men vann inte. Efter de har han mest ägnat sej åt att resa runt i USA och föreläsa om problemet. 2006 kom Filmen ”En obekväm sanning” Filmen har vunnit en Oscar för bästa dokumentärfilm, på Oscarsgalan 2007.


Bildanalys
På bilden ser man ett odlingsfält av nått slag, troligtvis ett ris fält, för människan på bilden har en speciell hatt som dom brukar ha på risfält, Och om det är en vuxen eller ett barn kan man inte riktigt se. Eftersom det är svårt att se vilken ålder personen har. Men en människa av det mannliga könet är det i alla fall. Bilden är nog tagen på morgonen, kanske mitt på dagen. För att det ser ut att vara väldigt varmt. Det ser ut som om det är någonstans i Asien.
På bilden ser det ut som att det har varit en stor torka. För marken har spruckit och det växer knappt någonting på den. Orsaken till torkan är väll att det inte har regnat på länge, pga. globaluppvärmningen kanske? När jag kollar på bilden blir jag förvånad, för att man tror inte att det kan vara så här illa. Om det fortsätter så här som på bilden, kommer det att ha svåra konsekvenser. När fälten torkar ut, går det inte att odla de olika sakerna, och det kan leda till brist på mat, till och med svält. Det kan ju också leda till fattigdom. Eftersom det kanske finns människor som försörjer sej på att odla, och sälja olika produkter. Och om det inte går att odla får dom inget sålt, och får ont om pengar. Om jag var med i bilden skulle jag nog inte ha kunnat göra så mycket för att hjälpa. Att stoppa torkan är inget enmans projekt precis. Men alla vi på jorden kan göra det tillsammans.



Analys
Jag kan ju inte direkt säga att jag tycker det är bra med miljöförstöring, för det är det verkligen inte. Men däremot tycker jag att det är bra att det forskas så pass mycket om miljöförstöring och globaluppvärmningen just nu, nya idéer om miljövänlig bensin, och hybrid bilar. Det hade varit ännu bättre om det hade börjat forskars tidigare, då hade vi kunnat göra nått åt miljöproblemen innan de blev så pass alvarliga. Men det är bra att det finns många människor som bryr sej, och vill komma på nya sätt att rädda våran värld. Men jag tycker inte det är nog mycket människor som bryr sej. Jag måste till...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Miljöförstöring. -Vi förstör för oss själva.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-12]   Miljöförstöring. -Vi förstör för oss själva.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8964 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×