Etiopien - Geografi

6 röster
13809 visningar
uppladdat: 2007-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Etiopien

Huvudstad: Addis Ababa (2,8miljoner inv)
Större städer, Áwasa och Dire Dawa.
Hav, sjöar och floder : Röda havet (hav), Indiska Oceanen (Hav), Tara Hayk (sjö), Blå Nilen(å)
Tiden: svensk tid + 2timmar
Högsta berg: Ras Dashan ( 4620 meter över havet)



Naturgeografisk fakta/Karta
Klimatet i Etiopien är det mycket torka ibland, påverkar jordbruket ganska mycket. Det kan regna i massor också, monsun regn. Eftersom Etiopien bara består en tio delar av skog, så blir det naturkatastrof.
Värmen är medel temp på 18+ (maj) 15+(nov)
Nederbörden i månaden 300mm(aug) 5mm(dec)


Innehållsförtecknelse
Sida 1,Karta, Naturgeografisk karta
Sida 2 Befolknings fakta
Sida 3 Kulturen
Sida 4 Politisk fakta, Aktuell Fakta

Befolkningen statistik

Spädbarnsdödligheten är runt 10 % av hela Etiopiens befolkning.
Medelåldern är 55 år (2002)
Medellivslängd i landet är 49år (2003)
Troendet i befolkningen: Muslimer 40-45 %, Kristna 30-35 %, Animister 12 % och andra troende religioner 5-10 %

Sammanfattning

Många Etiopier är arbetslösa, analfabeter (36 %) eller både och. Det bor runt 79 miljoner personer i Etiopien, de flesta i befolkningen bor på höglandet, just därför att jorden är bördig och är mycket riklig nederbörd och klimatet är acceptabelt. Folkgrupper är det lite olika av, det finns officiellt 64 etniska grupper, men man vet att det finns flera i verkligheten. Släktskapet av invånarna är ett ganska intressant ämne. Amharerna och närbesläktade tigreanerna, Amharerna bor i de centrala högländerna i Etiopien. Tigreanerna bor främst i Tigray i Norr. Båda folkslagen nära släkt med semantiska språket ge´ez. Men Etiopiens största folkgrupp, Oromo, det är nu dock splittrat över hela landet. Det var mycket av Oromo befolkningen som bodde i södra höglandet, fast har också spridit ut sig med tiden. Oromo folket talar kushisiskt språk. Några som talar samma språk är Etiopiens somalier, fast de bor i Ogaden i sydöst. Det som pratas mest i västra Etiopien är nilo-sahariska språket.
Amhariska och tigreanska skrivs med deras egna alfabet, medans Oromo folket skriver med gamla latinska bokstäver. Amhariska språket var en dominans förut just därför alla delstater låg under makten hos Amhariska förvaltningen, men nu får varje delstat välja vilket språk ska vara modersmål i det samhället.

På 1970-1980-talet var det mycket stora folkomflyttningar, det var stora antal som flydde ut till grannländerna, men de flesta har flyttat tillbacka. Många välutbildade personer flydde till U.S.A och förblev kvar där. Nya flyttströmmar blev också av när det var krig mot Eritrea år 1998 till 2000. Men det är fortfarande spänt mellan länderna.
Arbetslösheten har minskat och det blir bara bättre och bättre. Det blev bättre med arbeten och arbetslösheten minskade med 5 %. Det är fortfarande mycket arbetslöshet men blir bättre, för det är 50 % arbetslöshet just nu. Men det har minskat med 12 % under 7år, fast det som är en negativ med den dyra importen och billiga varor som de säljer. Så har bönder gått över från föda, till droger för det ger bättre betalt.
Utbildningen har ökat bra sen 2000, från 33 % till 60 %. Pojkarna har varit dem som blivit prioriterade i början av utbildnings vågen, men det har blivit mera uppdelat så tjejerna har fått ungefär lika mycket utbildning som pojkarna. Fast det är ökad, är det inte så mycket utbildning på landet som går för sig… Skolorna är få, och lärarna med. Man har satsat på skolorna men bara i de större städerna, och byarna. De som bor på landet tycker att barnen ska vara med hemma och hjälpa till och bruka jorden eller skörda skörden. Men barnen börjar skolan när de är 7år. Efter det har de sex års skolplikt, och den är avgifts fri. Det är mycket barn i skolan som läser vidare till andra skolor, högstadiet, gymnasiet, högskolor med mera. Språket man pratar i skolan är Amhariska, på de flesta skolor i alla fall. I huvudstaden Addis Abeba finns det jätte stora möjligheter, finns många fina universitet och högskolor. Sju stycken finns det i staden, och tiotal andra institutioner för högre utbildning.

Jordbruket sysselsätter minst 80 procent alla som arbetar i Etiopien, det som odlas mest i landet är teff, durra, majs och korn. Teff är till det brödet Etiopierna gör, som ingår i alla måltider de äter. Man odlar också sockerrör, oljeväxter och bönor odlas kommersiellt, odlas mycket narkotika också. Det finns mycket vatten i floderna, så det är goda förutsättningar att det bara blir bättre i jordbrukets väg.

Kulturen

Kulturen i Etiopien domineras och återspeglas av ortodox kyrkorna, och konst och litteratur. Några mycket kända och betydelse fulla för populationen i Etiopien är Kebra Negost (Kungarnas Ära), en berättelse om kungen Sabmo, drottningen Saba och deras son Menelik som har grundat en etioptik kungadynasti.
Konsten har varit aktiv och intressant i Etiopien, konsten har varit påverkad av den bysantinska kulturen och uteslöt många religiösa ämnen. De stora konstnärerna har avbildat och målat av i flera hundratals år, stora porträtt på kungar, stora slag och flera sjö bataljer. Några mycket fascinerande konstverk/arkitektverk är t.ex. Klippkyrkorna, som är uthuggen ur stora berg i marken, det ligger i en stad som heter Labelia. Kyrkorna är runt 11 meter ner i marken uthuggna av mycket flitiga yrkes män.

Musiken har en stor roll i Etiopiernas liv också, smaken av musikstilen är mest intressant Ortodox kyrkans musik, handklappning, enstämmig växelsång och ibland dans.


Politisk Fakta

Etiopien styrs av en president, han har främst repetitiva uppgifter; den som verkställer är premiär ministern. Landet styrs också av ett parlament som består av två kamrar. Folketsrepresentativ hus har hela 550 ledamöter som blir valda av folket vid stora folk val, var femte år. Medans Federations hus medlemmar blir valda av regionera, var femte år det med, och de är runt 100stycken varje år, varierar. Etiopien är s.k. federal republik, som består av niodelstater, styr sig själva . De är definierade efter etniskt/folkgrupper sorterade. Folkhuset har den uppgiften att stifta lagar, medans federationshuset sysslar med helt andra saker, de fördelar federala medel till regionerna och tar hand om dem.
Rebellgrupper anklagar större del av regeringen för att de motarbetar de partier som vill lösgöra hemstaterna från Etiopien. Det har varit terrorattacker från gerillor, Oromer och somalie grupper. De mänskliga rättigheterna respekteras inte och på så sett förekommer det mycket tortyr, våldtäkter och utomrättsliga avrättningar.

Aktuell fakta

När det var nytt val 2005, för det nya ledande partierna så blev det inte precis som alla tänkt sig. EPRDF som har varit dominerande parti gruppen senaste åren, men det partiet har varit dåliga på att uppfylla deras lands behov och saker de lovat före val o.s.v. Så folket blev ganska upprörda av det fick veta det riggade val resultatet. EPRDF hade mera än 60 % av rösterna, som kunde enligt folket vara omöjligt. Det blev demonstration, hundratusentals deltog i demonstrationen, tusentals blev arresterade och runt 200 dödades; dödade av kravall polis. Samma år hade CUD session möte, då grep polisen 100 medlemmar, och runt 100-200medlemmar bojkottade. December 2005 blev ett flertal höga politiska män gripna för tanke/planer på folkmord, och högförräderi, 85 stycken blev åtalade sen efter ett år för det och hamnade i fängelset.

Utrikes

Det har varit mycket oroligt i Etiopien sen kriget med Eritrea 98-00. Men är fortfarande mycket spänt mellan länderna, provocerade militär har patrullerat gränserna och då har nät landet har militäriska avsikter på/mot något annat land, så passar de andra länderna att patrullera in landet.



Ekonomin

Jordbruket i Etiopien är självaste motorn i hela samhället, finns ingen resurs som är större. Den viktigaste exportvaran är kaffe, Afrikas största kaffeproducent, oljeväxten och khat är de näst största exportvarorna. Nästan hela befolkningen är beroende av jordbruket, och på så sett drabbas landet ganska hårt när det är torka. Det blir då ingen bra skörd och plus krig och dålig ekonomi i landet leder till svält. Det är mycket bidrag och hjälp från andra I-länder som har gjort så det går mycket bättre i Etiopien också. En del privat satsningar på landet görs också, det går ofta till utbildning, skolor, utveckling i landets byggnadsstruktur. Kriget mot Eritrea var självklart ett bakslag men efter det växte faktiskt ekonomin och omvärldens förtroende. Etiopien har mycket utlandsskulder och på så vis blev Etiopien avskriven från Världsbanken för de var ett av de 18 länder som blev avskriva därför det är så fattigt. Skulderna sjönk med hela 5 miljarder. Det är ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Etiopien - Geografi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-12]   Etiopien - Geografi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8971 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×