Oddyseus - analys och recenssion

6 röster
22508 visningar
uppladdat: 2007-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När den mäktiga Odysseus, kung av Ithaka, levde ansågs gudarna spela en viktig roll i livet. Människorna var ingenting utan deras gudar. Närmare förbindelse med gudarna sägs de högt uppsatta i varje rike ha haft, däribland Odysseus och hans familj. Gudarna styrde världen och om folket inte lydde straffades de hårt. Det var här Odysseus gjorde fel. Efter att han vunnit slaget vid Troja såg han sig själv som oövervinnelig, och slutade därför följa sina gudars råd. Gudarna, huvudsakligen havsguden Poseidon, gjorde allt i sin makt för att Odysseus aldrig skulle få återse Ithaka, där hans fru Penelope och deras son Telemako levde. Odysseus och hans män kämpade påväg hem till deras ö, men blev ständigt uppehållna av olika lockelser och faror som Poseidon, med hjälp av havets kraft, förde skeppet till. I de fasansfulla faror de utsattes för, förlorar Odysseus sina män, en efter en. Även han själv utsattes för prövningar, både av sluga, vackra kvinnor som försöker vinna hans hjärta, och av stora vildsinta monster som hela tiden kommer hans väg. Men Odysseus lyckas, tack vare sin listiga hjärna och sin eviga kärlek till Penelope, ensam överleva, och kan slutligen, efter 20 långa år, återvända hem till sin ö, Ithaka.


Men väl framme på sin ö, fann Odysseus förändringar; hans mor hade inte klarat sorgen utan honom utan tagit sitt liv till havs.


Han märkte hur hans älskade Penelope hade följt löftet han tvingat henne att lova, där hon motvilligt hade lovat honom att om han inte kommit hem innan deras son Telemako, som varit nyfödd när Odysseus lämnat Ithaka, hade fått sitt första skägg, skulle Penelope gifta om sig men en lämplig man, och tillsammans skulle de styra riket.
Telemako hade åkt runt till sjöss för att finna sin far, men överallt fått det hemska svaret att han var död. Detta gjorde att Penelope var tvungen att välja en av de drygt 100 män som rest till Ithaka för att få hennes hand och därmed hela riket.Medan de maktgiriga, ilskna männen väntade på vem av dem drottning Penelope skulle välja, levde de i slottet och livnärde sig på slottets gästvänlighet. Det var den synen som mötte Odysseus när han, med hjälp av guden Athenas magi, kunde förklä sig till en okänd gammal tiggare för att kunna komma innanför slottets väggar, och på så sätt närmare Penelope. Bara Telemako, som var överlycklig över att hans far var vid liv, visste att Odysseus levde och kunde känna igen sin far trots skepnaden Athena givit honom. Penelope tvingade sig själv att ordna en tävling för att kunna välja ut en make, ovetandes om att Odysseus var vid liv. Tävlingen gick ut på att man skulle spänna en båge, som tillhört Odysseus, och skjuta en pil igenom tolv små ringar, något som bara Odysseus kunde. Tävlingen vanns såklart av Odysseus, förklädd till en gammal tiggare. När han vunnit förvandlades han, till allas häpnad, åter till sig själv. Männen såg Odysseus stå där i egen hög person, vilket också blev deras sista syn innan de mördades av honom….
Slutligen fick Odysseus härska som kung av Ithaka, tillsammans med sin älskade Penelope och sonen Telemako, väl medvetna om att människan inte vore någonting utan gudarna.Att gudarna hade så stor makt tillbaka i tiden, känns nästan skrämmande. Livet vi människor lever idag präglas oftast inte av någon högre makt, utan samhället styr mycket av våra liv. Man kan inte heller kalla oss självständiga, då nästan allt i våra liv är bestämt redan innan vi för första gången öppnar våra ögon. Man ska gå igenom olika stadier i livet; gå i skola, arbeta, gifta sig, få barn som i sin tur går igenom samma stadier. Livet blir bara mer moderniserat för varje generation som föds, men man måste hoppas att vi får behålla våra egna tankar och visioner långt in i framtiden. Det är det som gör oss unika. Även om vi alla går igenom ganska liknande liv så har vi våra egna drömmar och ambitioner, och så har det nog alltid varit.
Odysseus hade gudarna emot sig hela vägen hem från Troja. Men han var också den enda som lyckades komma tillbaka helskinnad till Ithaka, vilket visar på att han måste haft något extra som gjorde att han lyckades överleva. Samtidigt visar han både mod och listighet på de sätt han löser sina faror och problem. Hans längtan tillbaka till ön var så stark att han orkade bygga en rejäl flotte, som han sedan kunde ta sig hem på. När de andra männen i hans besättning gav sig hän till de vackra kvinnorna och drickan, fortsatte Odysseus ifrågasätta deras motiv och försökte hela tiden komma på ett sätt att ta sig hem; en stark ledare.
Idag har vi nog alla någon högre makt vi tror på, det behöver inte nödvändigtvis vara en gud, utan tron på det som ligger nära våra hjärtan. I antiken hade man kanske inte lika stort val, man trodde på det som kändes självklart. Men samtidigt kan det t.ex. inte varit många som faktiskt sett gudarna de trodde så starkt på, och människan måste ha varit likadan som hon är idag, då vi oftast behöver bevis för att tro. Men genom alla tider måste man ha trott på kärlek. Oftast ses det som det viktigaste vi kan uppleva, jag håller absolut med. Kärlek finns hela världen över, i alla kulturer och religioner känner man kärlek till något. Tro, Hopp och Kärlek. Det är bland det viktigaste vi har, alla har det. Det lär betyda skilda saker för olika personer, vi är ju trots allt individer med olika känslor och olika åsikter. Vilket är tur, annars hade vi alla levt i en dyster färglös värld. Tråkigt är dock att det är våra olika åsikter som leder till t.ex. krig. Kriget i Troja är ett exempel, där människor tyckte olika och trodde att det kunde lösas genom krig. Palestina-kriget är ett annat exempel som faktiskt händer idag. Där handlar det om olika religioner, men vadå? Vi är alla människor fast vi tror på olika gudar. Det finns inte någon i en religion som tror på exakt samma sak i alla fall, vad man tror på är personligt, något individuellt, så varför gå emot sig själv och sin tro genom att säga ”jag krigar i min guds namn”? Kallas inte det dubbelmoral? Eller t.o.m. berägeri? Ingen gud har någonsin antytt att man ska kriga, så vad är det som får oss att göra det enda fram tills idag? Och varför är det nästan alltid männen som drar slutsatsen att krig skulle lösa det mesta? Vi kvinnor kanske är smartare på riktigt. Fast jag tror på att våra hjärnor och hjärtan fungerar som vi låter dem fungera. Det kan inte finnas några elaka människor där ute i världen, de finns bara de som är dumma nog att använda sina sinnen på fel sätt.


Synen på kvinnor och män under antiken har nog inte förändrats särskilt mycket fram tills idag. Kvinnorna kanske har fått lite mer rättigheter, men mannen är fortfarande den som styr, den som betyder mer. Kvinnorna var, och är även nu, sedda som emotionella, men ibland nästan okloka människor som gör bäst för sig under mannens styre. Frågan om att vi kvinnor är smartare kanske är sann i alla fall. De ”kloka” männen borde kunna tänka lite djupare, och se att vi alla är lika mycket värda. I filmen fic...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oddyseus - analys och recenssion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-13]   Oddyseus - analys och recenssion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8978 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×