Jehovas Vittnen, del II

11159 visningar
uppladdat: 2001-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur styrs Jehovas Vittnen?

Jehovas Vittnen består av två delar: den Centrala ledningen och ”Organisationen på fältet”, dvs övriga Vittnen som inte sitter i den Centrala ledningen.

Den centrala ledningen består i sin tur av tre delar:

den högsta instansen heter Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania som är den del av organisationen som kan jämföras med en stats parlament. I denna ledning sitter 484 röstberättigade med-lemmar som kallas för ”aktieägare”. Dessa väljer varje år styrelsen för Jehovas Vittnen via en handuppräckning som inte är hemlig.

De mer regionala organisationerna är uppdelade i många olika avdelningar. Alla
världens länder är indelade i 10 världszoner. I ett hundratal av alla länder
som har minst ett Vittne finns avdelningskontor som leds av en landstjänare.
Varje land är indelat i områden beroende på landets storlek med en områdestjänare som ledare. Varje område är i sin tur indelat i kretsar som i regel består av cirka 20 församlingar. En enda församling har cirka 150 medlemmar.
För att göra det enklare kan man kortfattat beskriva det så här:




Världen


Världszonen


Landet


Området


Kretsen


Församlingen


Medlemmen



Hela religions-uppbyggnaden


Jehova

Kristus

Änglar

Presidenten

Styrelsen Centralregeringen

Aktieägarna

Landstjänaren

Områdestjänaren

Kretstjänaren

Församlingstjänaren

Biträdande församlingstjänaren En kommitté för att lösa
ev. diciplinfrågor
Bibelstudietjänaren

Bokstudietjänaren

Församlingsförkunnaren (det ”enkla, vanliga” vittnet)

Missionären

Pionjären med särskilt uppdrag

Pionjären

Tidsskrifttjänaren

Boklagertjänaren

Räkenskapstjänaren

Skoltjänaren

Vakttornstudietjänaren



Uteslutning ur Jehovas Vittnen

Ledningens val blir till lag för all världens Vittnen och följer man dessa val eller visar
bristande respekt för ledningen på något annat sätt blir man med största sannolikhet utesluten ur organisationen, vilket anses vara det strängaste straff ett Vittne kan få.

”Överträdelse på det sexuella området, tjuvnad, lögnaktighet, oärlighet i affärer, uppror mot Jehovas organisation, skvaller, alkoholism, avfall och förkunnelse av falsk lära är motiv för att bli utstött ur samfundet.”

Till överträdelse på det sexuella området räknas till exempel sex före äktenskapet, homosexualitet och även ibland onani.
Även ta emot blod har samma effekt vilket har vållat en stor debatt i media på senare tid.

Vid en anklagelse om regelbrott blir denne person kallad till förhör som hålls av församlingens dömande utskott och om anklagelserna stämmer skickas en reso-lution ut till den gällande församlingen om att personen i fråga blivit utstött ur samfundet.



Att bli utstött från Jehovas Vittnen räknas som en dödsdom och innebär en enorm psykisk påfrestning.
Om en vän besöker mötena med en person som hotas av uteslutning kan även denne vän bli utesluten.
Före detta vänner till den uteslutne får inte heller hälsa på honom utan ska helt ignorera honom, som om han inte fanns.
Om den uteslutne personen i fråga räcker upp handen på något möte ska talesmannen fortsätta precis som om inget hänt.

På vissa vilkor kan den uteslutne bli upptagen igen efter ett års tid men då genom en total underkastelse och helt och hållet ge upp motståndet mot den teokratiska ledningen.
Men han kan dock inte få en högre possition igen eftersom han visat ett enormt svek. Mellan åren 1952 och 1957 blev 2 500 människor utstötta bara i USA och mellan 1957 och 1958 uteslöts 1 334.
Rapportering



Alla verksamma Jehovas Vittnen i hela världen måste varje vecka rapportera den tid han/hon har använt att förkunna. Det finns speciella papper som ska fyllas i varje vecka och när ett vittne rapporterar för första gången förs hans namn och all annan data in på ett så kallat ”rapportkort” som sedan registreras i församlingens ”förkunnarkartotek”.

För veckorapporteringen ser formuläret ut som följande:



När ett år har gått sammanställs allt till en årlig rapport som är mer utförlig och här ska ett Vittne även lämna sina personuppgifter. En årsrapport är likartad veckorapporten:




Alla årsredovisningar sammanställs till en årlig rapport i församlingen som sedan redovisas åter igen och sammanställs till en nationell redovisning. Avslutningsvis skickas den nationella redovisningen in till huvudkontoret i New York för att sammanställas till den slutliga årsredovisningen.
Ett troget Vittne ser ett regelbundet arbete som sin uppgift. Om ett vittne inte sänder in sin rapport en månad, räknas han till de ”omogna” och ”oreglebundna”. För att vara ett ”moget” Vittne måste man arbeta minst 12 timmar per månad med olika saker, då framför allt förkunnande, det vill säga att gå ut och lära ut sin tro.
Hur blir man medlem?

Jehovas Vittnen har ett, oftast, likartat system om hur man ska få fler medlemmar in i organisationen:
1. Intresse: Först och främst vill man få en person att köpa böcker eller ta emot någon sorts litteratur. Detta sker vanligen genom att ett Vittne knackar på dörren hos en person och därefter presentera sin tro på bästa möjliga sätt. Vittnets uppförande är en viktig del av det hela och han/hon måste även kunna presentera sig på rådande förhållande, beroende på om det är en kvinna eller en man som öppnar.
2. Återbesök: Efter det att en person har köpt eller fått något av Jehovas Vittnens litteratur blir nästa uppgift att göra ett återbesök, oftast efter en vecka. Då har Vittnet förberett sig på att hålla ett föredrag på fem till tio minuter för personen, oftast om Harmageddon eller Paradiset.
3. Bibelstudium: Det tredje steget blir att få med personen på ett privat bibel-studium som hålls varje vecka. Vid denna punkten gäller en oerhörd koncentration från Vittnets sida så att man inte uppfattas som påträngande.
4. Studiemöte: Efter cirka tre månaders bibelstudier blir personen välkomnad till ett studiemöte där han/hon får prata med andra personer som kommit längre i utbildningen. Här får han/hon lära sig mer om Jehovas Vittnen och deras grunder.
5. Rikets Sal: Det femte steget innebär att personen i fråga välkomnas till söndagens studium i Rikets Sal. Här riktas speciell uppmärksamhet till den ”ny-tillkommne” för a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jehovas Vittnen, del II

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-28]   Jehovas Vittnen, del II
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=898 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×