Flickan från ovan - Alice Sebold

9 röster
11819 visningar
uppladdat: 2007-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Flickan från ovan utspelar sig år 1973 och handlar om 14 åriga Susie Salomon. Susie är på väg hem från skolan. Hon genar över majsfältet där hon stöter på en av sina grannar, Mr Harvey. Han lurar med henne ner i en slags ”jordhåla” som han har byggt under marken. Nyfiken som Susie är så följer hon med ner i ”jordhålan” där hon våldtas och mördas. Den enda kroppsdelen som hittas av henne som bevis på att hon är död, är hennes armbåge, då mördaren styckat henne och glömt den kvar. I resten av boken är Susie en ängel i himlen, där hon följer sin familj och polisens jakt på mördaren.

Så fort Mr Harvey kan, tar han Susies kropp och dumpar den i ett slukhål. Polisen verkar aldrig hitta Susies mördare och fallet läggs ned efter några månader. När fallet läggs ned börjar Susies far misstänka Mr Harvey, grannen. Men polisen vägrar tro honom, det finns inga bevis som pekar mot att han skulle vara mördaren. Den enda som tror honom är Susies syster, Lindsey. Hon bryter sig in hos Mr Harvey och hittar en ritning över ”jordhålan” Susie mördades i, ritningen är märkt med Stolfuz majsfält. Mr Harvey kom hem, hon rev ut ritningen och hon smet ut genom fönster, men inte tillräckligt snabbt han hann se henne springa över tomten. När Mr Harvey upptäckte att hon tagit med sig ritningen förberedde han sig på att polisen snart skulle komma och hälsa på och tänkte ut en anledning till att han hade ritningen. När polisen sedan kom hade han en bra förklaring som de såklart trodde på. Efter att polisen hade åkt därifrån tog han sina saker och drog. Han kom aldrig tillbaka till gatan igen.

I boken får man reda på att Susie inte är Mr Harveys enda offer, under årens lopp har han våldtagit och mördat en massa flickor, både yngre och äldre än Susie. Från varje offer sparade han någonting, som en trofé. I Susies fall sparade han en berlock från hennes armband som hon hade på sig. Uppe i himlen träffar Susie alla andra som råkat ut för Mr Harvey och alla berättar sin historia om vad som hände dem.

Susies far hör någon ute på majsfältet mitt i natten och ger sig ut, i tron på att det är Mr Harvey. I själva verket är det Clarissa, Susies bästa vän, som väntar på sin pojkvän. Hon blir livrädd och ropar på hjälp, när hennes pojkvän hör henne kommer han till undsättning och Susies pappa blir brutalt misshandlad. Han hamnar på sjukhus och medans han ligger medvetslös träffar hans fru polisen som höll i mordutredningen på hans dotter, som hon har en affär med. Hon känner att hon inte orkar mer och flyr till sin fars gamla stuga, sedan flyttar hon till Kalifornien. Trots att Susies mor flyttar bor hennes mormor, Lynn, kvar hos familjen.

Några år går och Susies syskon växer upp. Hennes syster är nu 21 år och ska gifta sig, hennes bror Buckley som var fem år när hon dog var nu tretton år gammal och gillade att hålla på i trädgården. En dag när han behövde fågelskrämma som skulle hålla fåglarna borta, tog han Susies gamla kläder. När hans far såg det brast det inom honom. De började gräla och det slutade med att Jack, Susies far, fick en hjärtattack och fick åka in till sjukhuset. Mormor Lynn ringer efter sin dotter och berättar vad som hänt och att hon behövs där hemma. Hon åker genast till Pennsylvania. På flygplatsen möts hon av Lindsey, hennes fästman Samuel och Buckley. Hon välkomnas av Lindsey och Samuel, Buckley är inte lika glad. Han tycker att hon svikit dem. Hon åker med dem till sjukhuset och hälsar på sin make. De blir som nykära igen och hon flyttar hem till huset igen.

Samtidigt har polisen fått fram bevis på att det är Mr Harvey som är Susies mördare, men nu är det försent. Han är borta för längesen. Mr Harvey dör av att han får en fallande istapp i huvudet, snön täcker hans kropp och den hittas inte förens våren då snön smält.

Hur är boken skriven?
Boken är skriven i jag form, vilket jag tycker är bra för att om boken hade varit skriven i tredjeperson så skulle man bara bli förvirrad. Den är välskriven och mycket detaljerad, det författaren skulle kunna förbättra är nog att inte hoppa tillbaka så mycket i tiden och sedan tillbaka igen, det var faktiskt lite dåligt och ganska förvirrande. Jag tror att boken är riktad till ungdomar. Boken känns trovärdig och mordet och det skulle kunna hända i verkligheten, men dock inte att hon sitter i himlen och ser ner på sin familj.

Susie Salomon har blandade känslor, hat mot sin mördare, saknad och kärlek mot sin familj och vänner som hon lämnade kvar på jorden. Jag tycker att hon tar det ganska bra för att just ha blivigt våldtagen och mördad.
Jag känner inte igen mig i någon av karaktärerna i boken och kan inte relatera bokens förlopp till mitt egna liv.

Vad jag tycker
Jag tycker att boken var väldigt bra för att författaren beskriver omgivningen och personerna väldigt bra så att man ser det som händer i huvudet hela tiden. Texten var strukturerad och inte så jobbig att läsa, man fastnade verkligen i boken och kunde inte sluta läsa. Jag öppnade bara boken vid två tillfällen, sen var den utläst. Handlingen var väldigt bra och spännande, författaren har verk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flickan från ovan - Alice Sebold

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-19]   Flickan från ovan - Alice Sebold
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9020 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×