Moa Martinson

1 röster
8493 visningar
uppladdat: 2008-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
• Helga Maria Swartz föddes den 2 november 1890. Helga var samma person som nu är ihågkommen i historian som den hårt arbetande arbetarförfattarinnan Moa Martinson. Med titeln arbetarförfattarinna menas det att hon var en författarinna med ungefär samma omständigheter i livet som den tidens arbetare; den tidens ”fattiga”. Under sina första 4 – 5 år bodde Moa hos sina morföräldrar. Detta för att hennes mamma, Kristina, var en ogift, 19 - årig piga då hon fick Moa. På den tiden ansågs det inte finns alls att vara gravid eller få barn utan att vara gift och det kunde lätt bli en skam för familjen. Efter ett par år (4 - 5) gifte sig Kristina med en viss Alfred Karlsson, som inte var ett undantag från resten av den tidens män, och bokstavligen drack upp hela familjens inkomster. Då kunde hon också ta hem Moa till sig. På grund av Alfreds ovana att dricka flyttade Moas lilla familj ofta.
• På Moas tid var det väldigt svårt att klara av dagarna. Det var brist på mat, arbete och boende. För de som levde som Moa, för arbetarna, var det ännu värre. Kvinnorna på den tiden var undantryckta och hade ingen större rätt i samhället. De fick varken rösta i de politiska valen eller komma med större åsikter. På den tiden levde man väldigt tätt (bostadsmässigt), och det var väldigt svårt att behålla bra arbeten, om man nu hade turen att få tag på ett, vilket man antagligen inte hade.
• Moa var 12 år då hon började skriva.
• Som 15 – åring jobbade Moa på en konst- och industriutställning en sommar. Den upplevelsen skrev hon sedan en bok om, ”Kvinnor och äppelträd”, som kom ut 1933 och därmed blev hennes första bok ute i handeln. Samma år, under hösten, var hon på en restaurang där hon hade fått en utbildningsplats. Efter det jobbade Moa som kallskänka på flera ställen i landet.
• Moa träffade Karl Leonard Johansson i Ösmo, som dessutom var där hennes mamma och styvfar bodde.
• Som 19 – åring blev Moa gravid och födde sin son Olof. Efter det flyttade hon ihop med Karl. Han och Moa fick fyra barn till inom åren 1911 och 1916, varav samtliga var söner. Av dessa söner mötte de två yngsta en bitter död då de båda drunknade år 1925. Karl hade, precis som Moas styvfar Alfred, ovanan att ”dricka upp” hela sin inkomst. För att få några inkomster över huvud taget var Moa tvungen att arbeta extra hårt själv dels för att kunna täcka Karls utgifter och dels för att kunna försörja resten av familjen. Hon fick t ex fiska och odla.
• Moa, som var politiskt intresserad, fick sin första insändare publicerad år 1922 i tidningen Arbetaren. Hon använde sig då av signaturen H.J. , som stod för Helga Johansson (Johansson = Karls efternamn). Hon blev invald i Sorundas kommunfullmäktige år 1924. Under tiden som hon var politiskt aktiv var hon bland annat med i Sveriges arbetares centralorganisation (=SAC). Från och med år 1927 skrev Moa artiklar om arbetarkvinnornas situation i samhället. Tidningen hon skrev i skrevs av feminister som ville förbättra kvinnornas situationer. Då började hon även kalla sig Moa.
• År 1928 tog Karl livet av sig med dynamit.
• Senare började Moa i en maskinskrivningskurs och skev då sin första bok som nådde marknaden; Kvinnor och äppelträd. Moa framträder som författarinna först någon gång mellan åren 1920 och 1930. Moa var unik på flera sätt, däribland för att hon var självlärd och ändå kom så långt i skrivandet, och dels p.g.a. hennes fria språkval.
• Moa började skriva på den självbiografiska trilogin om ”Mia” (Mor gifter sig, Kyrkbröllop, Kungens rosor) kring år 1936, som blev som en slags milstolpe för henne. Man kunde utskilja hennes böcker genom hennes humoristiska, realistiska och ”sexuellt fria” språk. Hennes böcker handlade i regel om kvinnor.
• Knappt ett år efter Karls lilla incident, träffade Moa diktaren Harry Martinson. De höll kontakten ett tag genom brevväxling och till slut gifte de sig år 1929.
• År 1934 åkte både Harry och Moa till Moskva för att delta i en författarkongress. Problemet var bara att de båda såg resan på två helt olika sätt; Harry var ytterst missnöjd medan Moa var överförtjust. Harry och Moa gled allt längre ifrån varandra och det slutade med att Harry vände sig åt annat håll. Han var bland annat otrogen och till slut lämnade han henne, år 1939. De var officiellt skilda år 1941.
• År 1944 fick Moa Samfundet De Nios Stora pris.
• Moa var som populärast mellan åren 1940 och 1960. Hennes böcker hade då kommit ut i billigare bilagor och de såldes i stora mängder.
• Moa dog den 5 augusti 1964.
• Efter hennes död skrevs det bland annat böcker om henne, det har gjorts en film om hennes liv, och det finns även en staty i Norrköping som föreställer Moa Martinson. Statyn är hela 2,1 meter hög och skapades då Norrköpings kommun fick några konstnärer att tävla om att skapa ett verk som hedrade just Moa. Konstnären som hade skapat statyn, och slutligen då också vann tävlingen, hette Peter Linde. Böckerna som skrevs om henne är: ”Moa Martinson: skrift och drift i trettiotalet” av Ebba Witt-Brattström och ”Moa Martinson Ordet och kärleken” av Kerstin Engman. Moa skrev totalt 21 böcker, varav 20 av dem nådde läsarna. Bland dessa b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Moa Martinson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-01]   Moa Martinson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9040 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×