Barbie

2 röster
4267 visningar
uppladdat: 2008-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den här dockan är känd i princip över hela världen. Det säljs 2 exemplar per sekund, dygnet runt, och genom tiderna har det sålts över 500 miljoner dockor i 140 olika länder.
Det betyder alltså att under den här tiden jag kommer stå och prata så kommer det att säljas ungefär 600 dockor.

Ni vet vem jag pratar om, självklart är det Barbie.

Företaget som skapade Barbie heter Mattel, och är den största leksaksproducerande industrin i världen. Företaget har gjort 100-tals olika leksaker, men ingen har varit så framgångsrik som Barbie.
Affärsidén kom från Elliot och Ruth Handler. De uppkallade dockan efter sin dotter Barbara, som brukade kallas för Barbie. Det fanns även en son i familjen, vid namn Ken. De ville skapa en ny docka, inte en vanlig porslinsdocka, utan en mer realistisk, som såg ut som en riktig människa, en miniatyr.

Det kan man ju diskutera. Beräkningar har gjorts på dockan, vilket visar att Barbie i mänskig storlek skulle vara 180 cm lång och väga 39 kg. En person som är 180 cm bör väga 70 kg, minst. Hon skulle ha ett midjemått på 55 cm och ett bystmått på 92 cm, vilket skulle resultera i oproportionerlig mått samt en bruten rygg.

Men trots detta är hon så otroligt populär världen över. Varför? Är det så här dagens ideal ser ut? Eller är det dessa ideal media sänder ut? Kändisar strävar ständigt efter den felfria kroppen, titta bara på den här bilden av Paris Hilton. Hon är ganska lik en Barbie, om jag får säga det själv. Yngre flickor som har Paris som idol ser världs idealt i henne, vilket leder till bantning eller andra metoder för att efterlikna sin förebild.

Man har även räknat ut dockans BMI. BMI är en metod för att avgöra om en person är över- eller underviktig. Barbie har ett BMI 11. En normalviktigpersons BMI ligger mellan 19-24. Och det är just sådant som skapar ideal, därför har Barbie fått kritik i alla tiderna, inte bara från oroade föräldrar utan även från muslimska fundamentalister. Tro det eller ej, men den religiösa polisen i Saudiarabien har förbjudit Barbie, eftersom hon är en förolämpning mot islamska principer. Men företaget Mattel har då löst problemet genom att tillverka ett muslimsk alternativ, hon heter Razanne. Razanne bär slöja och klär sig i skylande utstyrslar, allt utom ansikte och händer är dolt. Precis som profeten Muhammed hade velat.

Det är den synen muslimer har på kvinnor, många i Europa ser kvinnan som ett sexobjekt. Är det Barbies erövring som är orsaken till detta? Eftersom barn växer upp med Barbie och hennes perfekta värld, är det en sådan syn de får på livet? Barbie är lättklädd, då ska ungen minsann också vara det. Det ska börjas i tidig ålder. Jag minns själv när jag fick mina fösta märkes jeans, det var i nian. Nu springer tioåringar runt i Fornarina- och True Religion Jeans. Det är dom som har status enligt den ”nya världen”. Är Barbieidealet också något som ger en högre popularitet? ”Man får mer killar om man har en snygg kropp” är tankar som ständigt finns i tonåringars huvuden.
Hela samhällsidealet är att man ska vara ung, snygg och smal. Det är massmedian som proppar ungdomars och vuxnas huvuden fulla med dietmetoder. Att vägra låta sig påverkas av media i allmänhet, och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barbie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-17]   Barbie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9099 [2023-01-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×