Kroppsideal

4 röster
16062 visningar
uppladdat: 2008-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det är en trådsmal tonårstjej som kommer promenerande mot fiket där jag sitter med min halvt uppdruckna late. De höga klackarna slås i marken för varje steg hon tar, en Dior väska vilar över hennes högra axel och det blonda håret blåser i den tidiga vårvinden.
Blickar kastas efter henne, charmerande, provocerande, avundsvärda. Är det såhär ”den perfekta kvinnan” ska se ut idag?
Hon landar lätt på stolen med sin slimmade denim rumpa som pryds av ett par Replay jeans, tight åtsmitande över låren. Fingrarna dras snabbt genom det långa hårsvallet innan handen räcks fram och hon presenterar sig med ett vitt leende.

Enda sen barnsben växer flickor upp med Barbie och Ken, och utan att veta om de, får de redan då en förebild och ett ideal att leva upp till. Likaså var det för sjuttonåriga Viktoria.
”Barbie har alltid varit min stora förebild, säger Viktoria, enda sen jag var liten och fick min första Barbie har jag sett upp till henne. Hon är den som format mig till den jag är idag.”
Jag blir nästan chockad över svaret jag får. Hur kan en plast docka forma en människa så att hela dens personlighet blir annorlunda?
”Jag minnas när jag var liten och drömde om att en dag få gifta mig lyckligt, fortsätter Viktoria, ha en fin brudklänning, benvit skulle den vara, med långt släp och slöja. Det var mycket viktigt.”
Jag nickar mot de stora ögonen som pryds med en jämn rad långa fransar.
”Barbie och Ken är lyckligt gifta. I varje lek kläddes Barbie upp med den finaste festklänning hon hade, smycken, och håret skulle vara prydligt uppsatt i slöjan. Ken fick ha sin finkostym med den rosa slipsen till och alltid slutade sagan med att de kommer att leva lyckliga i alla sina dagar.”
Alla söker vi en livs partner att spendera livet med, och det är i stort sätt vad ideal handlar om, att man ska vara så attraktiv som möjligt för att lyckas få det motsatta könets intresse.
Precis vad unga flickor växer upp med; Barbie hjärta Ken.

Självklart är Viktoria ett av de mer extrema fallen, redan som femåring började hon gnälla om sin vikt och sitt yttre, hur de andra barnen på dagis klädde sig och varför mamma hade stoppat i henne godis i alla dessa år.
Idealen sjunker allt mer i åldrarna. För tjugo år sen började ungdomarna bry sig mer om sitt yttre när de nådde artonårsåldern.
Kroppsidealt är ett väl omtalat ämne i dagens samhälle. Det har det varit sedan flera tusen år tillbaka i tiden. Ta tillexempel de förnämare människorna på 1800-talet, då idealet var den raka motsatsen till dagens. Kraftig skulle man vara, för att kunna visa sig rik nog och äta sig mätt.

Men med åren ändras mycket, liksom teknik och mode så ändars även idealen. Media har en väldigt stor påverkan på de yngre i vårat samhälle.
När man är ung är man ofta osäker på vem man är och hur man ska vara för att duga. För några blir oron och osäkerheten så stark att synen på kroppen, och kanske hela den egna personen, blir negativ. Eftersom man ständigt matas med bilder och beskrivningar på hur en "perfekt" människa ska se ut i medier så är det inte så konstigt att människor ganska ofta känner sig missnöjda med sitt eget utseende. För många unga kvinnor kan detta leda till hälsofaror, så som ätstörningar och liknande, bara för att uppnå den där perfekta kroppen som förebilderna har.
För att åstadkomma en sådan kropp som modeller har krävs tungt arbete. Det kan vara allt från dagliga dieter till hårdträning och tvingas stroppa fingrarna i halsen för att du råkat äta en kalori för mycket.
Men vad som egentligen kärvs för att lyckas i modellbranschen är ”de goda generna”.

Designers påstår att de är generna som ska kunna forma den unika kropp som krävs för att bli en toppmodell.
Till en viss del är de rätt, gener vi får från mamma och pappa är dem som visar hur vi kommer att se ut och vilka egenskaper vi kommer att få. Egenskaper från både mamma och pappa.
Matsmältningen kan vara ett bra exempel inom detta område.
Vissa har lättare att lägga på sig några kilon bara av en glass medan andra kan äta flera kilo utan att gå upp de minsta gram. De är orättvist men så är det.
Men vem vet, i framtiden kan de vara möjligt att köpa till sig nya gener för att kunna få den där perfekta kroppen. Löpsedlarna kommer att prydas med stora rubriker som: Britney Spears har ätit smalgener igen!
Nu pågår det är stora diskussioner om att kunna designa sitt eget barn; välja hårfärg, längd, egenskaper, mm. Om detta skulle kunna bli möjligt är det sannolikt att några år senare ha möjlighet att designa sin egen kropp genom att ersätta de egenskaper man ogillar med nya och fräscha kunskaper.

Men vem säger att inte modeller bantar eller gör skönhetsoperationer? Lika så som kändisar som har en stor påverkan på dagens ungdom. De symboliserar oftast någon slags förebild för dem. Tar man tillexempel Britney Spears så har hon fans mellan åldrarna 4 till 23 år. Att stå på scen i bara underkläder och ha minst 5 killar dansandes runt henne kan vara okej för äldre tjejer men när barn i åldrarna 4 till 10 ser på tv vad deras stora idol gör; klart att dom apar efter. Så idealen sjunker med rekord fart i åldrarna de senaste åren. Barbie är ett bar exempel. Men främst lär de handla om att bli accepterad av andra, inte som man är, nej blir man inte de lägger man på sig en täckmantel för att på något sätt skydda sin egen personlighet för att bli kränkt. Hos yngre barn framkommer inte detta så ofta men hos ungdomar som håller på att utvecklas spelar detta en stor roll när de ska växa upp och förstå vad som är rätt och fel här i livet. De är framförallt inte bara media som påverkar detta, även modet. H&Ms dockor i skylten är trådsmala precis som modellerna, är de verkligen snyggt och är det verkligen vad män vill ha?
Kommer man i framtiden kunna genmanipulera outvecklade foster för att föräldrarna vill ha ett brunhårigt barn med en lång och slank kropp? Man kanske till och med kan gå till doktorn och be om receptet till gener för att bli smal!? ”hej kära doktorn skulle ni vilja vara så vänlig och skriva ut ett recept till mig så att jag kan bli smal” eller få större bröst osv. Ens gamla gener kan då på en natt bytas ut för att man ätit den fantastiska genmedicinen. Operationer kommer inte längre vara aktuellt längre utan medicinen som ända...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kroppsideal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-12-17

    jätte bra ! :)

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-17]   Kroppsideal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9101 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×