Sagan om Daniel Defoe "Robinson Crusoe"

38 röster
34897 visningar
uppladdat: 2008-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Daniel Foe föddes i Stoke Newington i London, England år 1660, född med sitt efternamn efter sin far James Foe som under den tiden var en välbärgad slaktare. Daniels föräldrar var med i en församling inom en frikyrka och det var förmodligen därför hans far ville att Daniel skulle utbilda sig till präst. Riktigt så blev det inte då han snart hoppade av prästskolan och istället satsade på att bli handelsman och hjälpte föräldrarna med slakteriet under en tid.

När han var vid 35 års ålder drabbades olyckligtvis hans familj av en svår konkurs som ledde honom till skriveriet. En konkurs är heller inget man vill bli ”känd” för och inget man vill skryta om, därför bytta han snart efternamn till Defoe istället för Foe som han tidigare hette. Elva år innan konkursen, år 1684 träffade och gifte han sig med Mary Tuffley. Eftersom Defoe var politiskt intresserad började han efter konkursen skriva olika sorters skrifter för tjugotal tidningar och tidskrifter om bland annat politiska och religiösa frågor. Ibland skrev han sådant som inte tilltalade myndigheterna och fick därför betala dyrt, men det hindrade honom inte då han ville få ut det han skrivit och tänkte. Han tog upp en hel del viktiga saker i sina texter. Några artiklar han skrev var om att reformera mentalvården, ge flickor utbildning (på den tiden var det bara pojkar som fick utbildning) och om att bygga vägar.

Hans far ville se honom som predikant men han blev till sist journalist och tur är väl det då han skrivit många böcker och texter som än idag finns kvar och betyder mycket för oss som lever. Den bok som Defoe skrivit och som blivit mest känd och skrivits i flest språk är Robinson Crusoe, som egentligen hette ”The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe, of York, Mariner 1-3”. Den utkom först år 1719, då Daniel var 59 år. Defoe tyckte om att resa och han reste runt i Europa en hel del och träffade många människor som gav honom inspiration till texter och böcker, men en som gav mer inspiration än andra var en skotsk sjöman. Alexander Selkrik och alla de äventyren han var med om gav Daniel Defoe inspirationen till boken Robinson Crusoe. År 1704, Selkrik hade efter ett bråk med sin kapten blivit i landsatt på en obebodd ö på 500 km utanför Chiles kust vid namn Juan Fernandez och det dröjde runt 4 och ett halvt år innan han blev räddad. Det sägs att han levde på sin uppfinningsrikedom, hans meditation och att han läste bibeln, vilket påminner en hel del om just boken Robinson Crusoe. Men Alexander hade ett bra mycket bättre utgångsläge än Defoes egen skapelse eftersom han fick med sig både redskap och vapen.

Då Defoe skrev under den så kallade upplysningstiden (kulturhistorisk rörelse som pågick i Europa från 1600 till 1800-talet) präglades boken. Defoe dog den 24 april 1731 i Moorfields i London. Med så många texter och böcker han skrev och fick tryckta måste han ha levt ett helt okej liv och varit mycket omtyckt, vilket han är idag. Han har skrivit ett flertal böcker och några av dem har blivit extra kända, speciellt Robinson Crusoe.

Boken har gett avtryck hos både vuxna och framför allt hos barn då den finns som barnbok och många har fått den läst som ”God natt saga” när dem var små. Den finns i många utgåvor och storlekar av böcker vilket ger både vuxna, ungdomar och barn möjligheten att läsa boken. Det har blivit en symbol med den klassiska äventyrsromanen och har genom alla tider fängslat dem flesta. Men det otroliga spännande motivet och den fascinerande uppläggningen har den lockat många författare till att göra uppföljare. Många ser den som en hjälpande hand för att överleva ute i naturen då det beskrivs väldigt bra i boken om hur Crusoe (personen i boken) gjorde för att överleva alla dem åren han blev kvar på ön.

Boken Robinson Crusoe, eller som vi i Sverige har kallat honom ”Robinson Kruse”, är en roman som Daniel Defoe skrev år 1719. Den handlar om en man vid samma namn som titeln på boken, Robinson Crusoe. Han överlever ett svårt skeppsbrott och lever på en öde ö i 28 år. Precis som Alexander Selkrik, där inspirationen kommer ifrån. Crusoe hade lite extra tur då han hade en följeslagare på ön, fredag. Han gav honom namnet fredag då han upptäckte honom på den veckodagen, lite komiskt. ”Boken speglar 1700-talets upplysningsmänniska och visar upplysningstidens optimism för människans förnuft och kunnande”.

För mig har boken betydigt väldigt mycket då jag som barn fick höra den som ”god natt saga”. Av vad jag kan minnas tyckte jag även att Crusoe var en cool snubbe som bodde helt ensam på en öde ö, vilket jag själv gärna ville göra då. Tänk dig friheten, att få bestämma själv och göra precis vad du vill. När du är helt ensam på en lite ö kan ingen stoppa dig, eller? Då boken var lite av en favorit fick jag den läst för mig många gånger. Men vid den åldern var nog det roligaste att titta på dem otroligt vackra bilderna som fanns med i boken, än att lyssna på texten.

Nu när jag blivit äldre och känner att jag kan ta mig an en lite större bok har jag självklart läst ”Robinson Crusoe” för att få en närmre blick på hur det egentligen var att leva på den tiden då det utspelar sig. Jag har bara läst den här boken som Daniel Defoe skrivit och har inget emot att läsa fler böcker skrivna av honom då han beskrivit allt i den här så detaljrikt om hur Robinson lyckats överleva alla dem åren han befann sig på ön genom att använda uppfinningsrikedomen och fantasin. Till en början kan man tycka synd om Crusoe och fundera över varför det blev som det blev och börja fundera på om det verkligen går att överleva på en ö så pass länge som han gjorde. Defoe har lyckats göra historien trovärdig och verklig. Under hela den tiden Robinson levde på ön blev han en bättre människa och det tack vare att han fick klara av och göra allt ensam. Han lärde känna sig själv och hur man överlever. Trots en del hinder på ön, djur som attackerade och liknande klarade han sig väl, tack vare fantasin och all kunskap han fått av att leva ensam.

Det här är en klassiker som kommer finnas kvar tills jordens undergång eller tills vi människor inte existerar längre, kanske till och med utomjordingarna läser den. Det har varit och kommer alltid vara en inspirerande bok som förhoppningsvis många fortsätter läsa, både som barn och vuxna. Läser man något måste ett betyg sättas och mitt betyg till Robinson Crusoe blir en fyra och det då Daniel Defoe beskrivit allt så detaljrikt och fått med många intressanta delar. Men mest av allt är att han lekt med tanken om hur det känns att vara landsatt på en öde ö och känslor som rädsla, längtan, galenskap och mycket mer.
Boken är fylld med religiösa aspekter, vilket inte är så konstigt då Daniel Defoe skrev en hel del religiösa texter under sin tid. Han var själv puritan (en reformatorisk rörelse i England, som uppstod runt 1570-talet) och skrev vanligtvis böcker om hur man var en god kristen sådan. Han skrev böcker som Defoe skrivit är ”The New Family Instructor” (1727) och ”Religious Courtship” (1722) som har en religiös touch. Medan Robinson Crusoe mer är en guide för dem unga om hur man går ut i livets långa resa.

Det kan vara så att namnet ”Crusoe” är taget av en klasskamrat till Daniel Defoe, nämligen Timothy Cruso som även han har skrivit ett antal böcker, en av dem är ”God the Guide of Youth” (1695). Vissa påstår till och med att Defoes bok inspirerats av Crusos bok och att dem ska ha delat många drag. Men de är det bara dem själva som vet och vill vi få reda på om det är så får vi ta en resetripp tillbaka i tiden, vilket inte vore helt fel. Men det hoppar vi över den här gången.

- Daniel Defoes verk -

* “An Essay upon Projects” (1697)
“The True-Born Englishman” (1700)
*“The Shortest Way with Dissenters” (1702)
* “Hymn to the Pillory” (1703)
* “The Consolidator, or Memoirs of Sundry Transactions from the World in the Moon” (1705)
* “A life and Strange Surprising Adventures of Rob...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sagan om Daniel Defoe "Robinson Crusoe"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-24]   Sagan om Daniel Defoe "Robinson Crusoe"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9137 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×