Stjärnors kollaps

6149 visningar
uppladdat: 2008-01-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stjärnors kollaps

Att stjärnors liv ta ut är beroende på att den inte har tillräckligt med bränsle för att kunna hållas igång fusion. Ju större himlakropp , desto mer energi den ta upp sig . Lever alltså en kortare tid.
När en stjärna dör ut så släpps det ut oerhört med energi. Den energi används för att skapa andra kärnreaktioner utanför kärnan. Vad stjärnor blir efter den kollaps är beroende på massa av solens massa.
Då en stjärna inträffas att vätet i kärnan börjar ta slut. Och under processen börjas värmen stigs inuti himlakroppen, så att ännu flera reaktioner skapas. När vätet håller på att ta slut i stjärnan så börjar samtidigt andra grundämne reageras med varandra. Som till exempel helium med kol och där bildas syre. Som sen kan bildas magnesium och neon. Det här kan sker under en lång period, ända till grunämne Fe har skapats. Då detta händer så är himlakroppen balanserad men den är betydlig svalare och större och har samtidigt mindre tyngdskraft. Utanför gravitationen har också ökats. På detta fallet blir stjärnas dör till en så kallas ”Röd jätte”.

Andra fallet som stjärna kollaps kan hända är att när himlakroppens väte är slut. Detta fall är att det är 1,4 ggr solens massa eller mindre kan den inte att bränna ämnena utanför kärnan. Dessa svalnar till slut och stannar där för evigt. Där uppstår en ”vit dvärg”. Om himlakroppen har mer än 1,4 ggr solens massa så klarar den av att göra en supernova när den kollaps. En supernova är en stor explosion som sker då när himlakroppens massa trycks mot mitten. Ur en supernova så blir det till två alternativ.
Det är beroende på hur kraftfull stjärna är. Om det är en stor stjärna och massiva kraftfull så blir det till ett svart hål. Andra alternativ är blir till en neutronstjärna.

När en supernovaexplosion har inträffat så bildas det en neutronstjärna. Den heter just neutronstjärna och den bara består nästa av neutroner. Diemensionen kommer att dras ihop sig och massan som finns kvar kommar att roterars snabbare. En stjärna som roteras ett varv varje månad men supernovaexplosionen kommer att roteras mer än ett varv/s. Detta kallas för en ”neutronstjärna”.

De stjärnor som har massan 3,2 ggr solens massa. Sådana stjärnor kan blir till svart hål. Det är för att massan är så oerhört stor så inget kan hålla emot den stora gravatationskraft i himlakroppen efter supernovaexplosion.

På det här fallet så kollaps det till ett svart hål. Även vår ljusets hastiget som hinner ”300000km/s”. Kan heller inte komma undan. Svart hålet är oändligt kraftfull. Även ljuset kan inte heller går genom. Ingenting kan komma undan svart hålet. Svart hål är osynligt. Men man ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stjärnors kollaps

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-30]   Stjärnors kollaps
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9158 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×