Roxette

5952 visningar
uppladdat: 2008-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Barndom
Per och Marie hade båda en lycklig barndom. De sysslade med musik redan innan de träffades.

1.1 Per

Per hette från början Johansson, men det tyckte hans föräldrar lät för vanligt, därför bytte de namn till Gessle. Per och hans familj, vilken bestod av mamma Elisabeth, pappa Kurt och syskonen Bengt och Gunilla, flyttade ofta när han var barn.
Per var yngst i syskonskaran, och kanske därför var hans mammas pojke. Han satt helst hemma för sig själv och lyssnade på skivor, läste böcker och skrev dikter. Per började skolan redan när han var sex år. Han trivdes bäst med flickorna, för pojkarna var så bråkiga.
Redan i lågstadieåldern startade han bandet Pepcis. Per och hans vänner mimade till låtar, som de spelade på familjen Gessles skivspelare, och använde köksredskap som instrument.

1.2 Marie

Marie växte upp i en liten by där alla kände alla. Som yngst i familjen lärde Marie sig tidigt att stå i centrum. Hon hade tre systrar och en bror. Alla i familjen Fredriksson var väldigt musikaliska. Hela familjen kunde spela och sjunga. Hon gick i skola i ett litet mysig trähus, med en fröken som lärare.
Redan när hon var åtta år hade hon bestämt sig för att bli sångerska när hon blev stor. Marie bildade sitt första popband i tioårsåldern. Bandet bestod av Marie och hennes vänner. Med kakburkar som trumset och låtsasgitarrer av brädbitar, spelade och sjöng de alla låtar som de hört på radio.
Marie fick lyssna på sina systrars skivor redan i tidig ålder, och försökte ta ut låtarna på piano. Hon skrev redan då dikter som hon satte melodier till.
När hon var åtta år dog hennes äldsta syster i en bilkrasch, då lärde hon sig att ingenting är självklart. Under det året stärktes bandet till hennes andra systrar.

2. Ungdom

2.1. Per

Efter nian började Per gymnasiet. Men efter ett år där slutade han skolan. Istället började han jobba. Per och hans kompisar Pedda var landstingsmusiker, de spelade gitarr och sjöng på olika sjukhem. Efter det började han jobba på Bingo Livs. Det var en liten livsmedelsaffär där lönen var usel. En dag när han när han stod och packade apelsiner sade en kund ”Jasså det var här du hamnade till sist”. Kunden var en av Pers gamla lärare. Per blev förbannad och kände att han skulle visa honom.
Året därpå var Per tillbaka i skolan, denhär gången gick det bättre och han fick fler kompisar.


2.2 Marie

Marie gick ut högstadiet med medelbetyg. Därför kom hon inte in på Musikgymnasiet i Malmö, som hon sökt till. Hon kände att det var musik eller teater hon ville fortsätta med. Ändå började hon gymnasiet, på en ekonomisk linje. Ekonomi var det som intresserade hennes minst av allt. Redan efter två månader hatade hon skolan. Det enda som fick henne att stå ut var skolkören.
Efter att ha gått ut gymnasiet började hon på en nystartad musiklinje vid en folkhögskola. Dit kom hon in! Även om hon bara var sjutton, och man skulle vara arton för att slippa in.
Där trivdes Marie jättebra, alla andra elever älskade musiken precis som hon. Både elever och lärare var imponerade av hennes röst, och Marie fick allt bättre självförtroende.
På en konsert med Supertramp träffade hon Stefan, som senare skulle bli hennes pojkvän.
Efter några år på folkhögskolan fick hon en roll vid Skånska Teatern. Efter det flyttade hon till Halmstad.

3. Gyllene Tider grundas

Per och hans klasskompis Mats Persson började skriva och spela in låtar ihop. Per fick också följa med och öva med Mats band Audiovisuellt Angrepp. Martin, som var ledare för bandet, tillät inte att Per skulle vara med, för Per kunde sin sak och skulle bli ett hot mot ledarrollen.

Mats och Per startade duon Grape Rock i februari 1977. De spelade in allt fler låtar. Micke Andersson anlitades allt oftare som trummis, och när Mats frågade sin vän Janne Carlsson, som spelade bas, var man plötsligt en hel grupp. De döpte sig till Gyllene Tider, vilket egentligen är namnet på en akustisk instrumentallåt. De hade ett problem; att skaffa instrument. De reste till London och köpte billiga, bra instrument, men blev på hemresan tagna i tullen i Helsingsborg, misstänkta för narkotikasmuggling. Någon narkotika hittades inte. Men däremot ett par insmugglade instrument som tullmännen beslagtog. Per skickade ett ångerbrev, och det hjälpte! Helsingborgs åklagardistrikt och tullkammaren tyckte synd om pojkarna och glömde för en stund bort alla paragrafer och skickade tillbaka instrumenten.



3.1 Genombrott

Pers pappa dog dagen innan den första notisen om Gyllene Tider publicerades i Expressen. Pers största tragedi i livet och hans livs största framgång skedde inom loppet av 24 timmar.
Tiden efteråt hade han fullt upp att göra. Gyllene Tider skrev låtar och övade. Debuten gjorde de den 12 maj för sina närmaste vänner.
De fortsatte skriva låtar och skickade in demos till olika skivbolag, men fick alltid nekande svar.
Hela sommaren höll de på och spelade in en platta. De delade på kostnaderna. Plattan blev klar i november, efter många missförstånd och svårigheter. Då startade de en stor kampanj. Gyllene Tider lät trycka upp stora affischer på knallrosa papper, som de satte upp överallt i stan. Det hjälpte! Ryktet om Gyllene Tider hade börjat sprida sig. På nästa konsert var det många andra förutom deras närmsta vänner i publiken.
Basisten Janne blev allt mindre engagerad i bandet. Han kom för sent och glömde ofta bort repetitionerna. Per var irriterad på honom och hade pratats vid med en annan basist, Micke hette han, om han skulle vilja ta över Jannes plats i Gyllene Tider. Men Per var för feg för att sparka Janne ur bandet.
Då slutade Per i Gyllene Tider och startade ett nytt band. De kallade sig ”Hjärtekrossarna”. Men bakom allt detta fanns en tanke. När Mats fick höra om detta kom även han med i ”Hjärtekrossarna”. Då övertog de också namnet Gyllene Tider. Micke var basist i bandet, men detta fick Janne inget veta något om förrän efteråt.
I februari år 1979 fick Gyllene Tider skivkontrakt hos EMI i Stockholm. Per skrev låtar som t.ex. Revolver upp och Flickorna på TV2.
Den sommaren chockerade Per Sverige genom att färga håret blont. Det gillade varken hans mamma eller de andra i Gyllene Tider. Men Per var nöjd.

3.2 Gyllene Tider hysteri

Plötsligt var Gyllene Tider bandet och deras låtar på allas läppar. Låten toppade alla listor på radio, de listor där lyssnarna fick vara med och rösta. Sanningen var den att Gyllene Tider hade köpt upp ett konkurslager vykort på en bokhandel och delade ut dem till vänner och bekanta för att de skulle skicka in till radion och rösta på dem, och det funkade.
Debutsingeln och plattan belönades båda med guldskivor i juli 1980 för 25 000 respektive 50 000 sålda skivor.
Gyllene Tider deltog i Melodifestivalen 1981. De kom sist, men var inte ledsna för det.
Första gången Gyllene Tider förstod hur stort allting höll på att bli var när de fick höra att förhandsorder på den nya skivan Moderna Tider var 140 000 exempel. Det hade möjligtvis trott 30 000 skivor. När Moderna Tider kom ut på marknaden sålde den bra, och fortsatte bara att sälja och sälja. Vid osannolika 390 000 exempel var det stopp. Ingen kunde tro att det var sant.
Då var folkparksturnén över, och de åkte ut på turné i hela Sverige.
Efter det har det bara gått bättre för dem, och de har släppt många nya skivor. Ännu idag är Gyllene Tider mycket populära.

4. Strul

Marie bodde i en lägenhet, som hon delade med Stefan, i Halmstad. Hon jobbade som servitris på ett värdshus för att få lite pengar, men det var egentligen musik hon ville syssla med.
Stefan spelade i bandet ”Strulpojkarna”, men hade aldrig tänkt på att Marie skulle vara med. Därför blev Marie lätt chockad när Martin frågade om hon skulle kunna tänka sig att vara med och sjunga. Visst ville hon det. Då bytte bandet namn till ”Strul”. Strul spelade många konserter, och ordnade även en festival.
Det var också genom Strul som Per och Marie träffades första gången. Per hade gästspelat med Strul den kvällen och Marie satt på hem med Per efter repetitionen, men desto närmare kontakt fick de inte förrän senare.
På dagarna satt Marie ensam hemma i lägenheten medan då Stefan var i jobb. Hon skrev låtar, som senare skulle bli kända i hela Sverige. Hon skrev också musik till en pjäs, som hon också medverkade i. Hon sjöng tillfälligt i ett jazzband och tjänade lite pengar på det.
I början av år 1981 lade de ner Strul, och Martin och Marie blev ett par. De flyttade till ett litet kollektiv som låg en bit utanför Halmstad. Marie och Martin startade bandet ”MaMas Barn”. De skrev låtar och spelade in en LP, som sålde knappt 1000 exempel. Men de åkte ofta runt och spelade på konserter.
I december 1981 sjöng Marie och Per ihop första gången. Det var en bonussingel till en av Gyllene Tiders skivor. Då visste de båda två att det inte var sista gången de sjöng ihop.
I mars 1983 gick Marie och Martin skilda vägar, både privat och musikaliskt. Marie ville satsa på en solokarriär.

5. Framgång och motgång
Per och Marie träffades allt oftare, och upptäckte att de hade mycket gemensamt. De kunde sitta i timmar och prata om familjen, framtidsplaner och musiken förstås. De blev nästan som bror och syster.
Nu ville Gyllene Tider satsa på något nytt. Per visste att det inte skulle bli någon fler Gyllene Tider platta om den inte var på engelska. Sagt och gjort, de spelade in Heartland Café. Den såldes i 45 00 exemplar, men för Gyllene Tider var det ett fiasko.
I USA släppte de en mini-LP med sex låtar. Men då kunde de inte heta Gyllene Tider. Modern Times och Golden Times slopades direkt. Då kom de på Dr. Feelgood’s gamla låt ”Roxette”.
Plattan sålde endast 8 000 exemplar i USA.
Pers solokarriär gick bra, han hann släppa två plattor. Den första plattan hette ”Per Gessle” och den andra ”Scener”. Men efter den plattan gick karriärkurvan neråt. Telefonen blev allt tystare och han hade ingen ny skiva på gång.
Maries fick också skivkontrakt. Hon skrev låtar ihop med musikern Lasse Lindbom. Det gick så bra att tidningarna kallade henne ”Sveriges nya rockdrottning”.
År 1985 skulle en välgörenhetsgala ordnas i Göteborg. Dit skulle ”hela svenska rock-eliten” sade man. Man frågade massor av kända artister om de villa medverka, och alla tackade ja. Efteråt skulle alla låtar samlas på en dubbel-LP. Men ingen kom ihåg att fråga Per Gessle. Däremot kom någon ihåg Lasse Lindblom, och han fråga om Per och Marie vill vara med. Det vill de gärna. De gjorde succé inför publiken i det fullsatta Scandinavium. Men fick inte vara med på LP:n.
Per hamnade i privat lågkonjunktur, och fick sälja två av sina favoritgitarrer för att klara av att betala hyran.

6. Roxette

Per träffade sin blivande fru Åsa hösten 1985. Hon brukade jobba hos en modellagentur i Malmö, och när Per satt och väntade på henne en eftermiddag kom han på en ny melodi. Han tog ut ackorden på gitarren, och försökte hitta perfekta rytmer och en bra text. När han var någorlunda nöjd spelade han in allt på en bandspelare. När han kom hem spelade han in låten i studion. Det var låten ”Neverending Love”.
Per och Marie spelade in låten tillsammans och i sommarvärmen gick inte skivan åt så bra. Därför gjorde han om det gamla knepet, han köpte en massa vykort som han gav till sina vänner i hela Sverige. De skickade in vykorten till Sommartoppen, ett listpogram i radion. Naturligtvis kom Neverending Love in på listan. Låten blev sommarens hit 1986! Alla på skivbolaget jublade. Det visade sig senare att låten ändå skulle ha blivit en hit, utan alla vykort som Per och hans kompisar skickade. Den fick så många fler röster än alla andra konkurrenter att den aldrig hade varit hotad. Men Roxette var inte nöjd, de ville göra genombrott utomlands.
Roxettes andra skiva ”Pearls of passion” blev en jättelik succé i Sverige. Roxette hade börjat växa, men än var de inte i land. De hade varit i Tyskland och Frankrike på tv-shower. Men det räckte inte.
Per fortsatte skriva låtar, men han var aldrig nöjd. Han försökte hitta på korta, effektiva rim. Tillslut hade han låten ”She’s got the look”.
De åkte till Storbritannien och fick skivkontrakt där. ”Look Sharp!” hette den nya plattan. Den sålde 350 000 skivor. Men de var inte nöjda! Skivan kom tillslut att sälja över 7 miljoner exempel.

7. Genombrott utomlands

Det fanns två stora radiostationer i USA. De krigade om vem som skulle få de bästa lyssnarsiffrorna. En kväll satt programchefen och pratade med de discjockeys som fanns på den ena stationen. Då ringde en person och sa att han ville ha tillbaka sin CD, för han hade köpt den i Sverige. Då tyckte en discjockey att de åtminstone borde lyssna på skivan, som legat på en hylla i en vecka. Det gjorde de, och blev förvånade. De tyckte att musiken var jättebra, och föll mest för låten ”She’s got the look”. Samma kväll spelades låten för första gången i amerikansk radio. De närmaste dagarna och veckorna efter det var det den mest önskade låten på stationen! Discjockeyn kopierade upp skivan och skickade ut till de andra radiostationerna.
Den 28 mars 1989 kom ”The Look” upp till förstaplatsen på Billboardlistan i USA. Men det var bara början. Roxette kom att toppa listorna i Västtyskland, Australien, Kanada, Spanien, Italien, Nya Zeeland, Österrike, Schweiz, Danmark, Finland, Norge, Island, Finland och i Sverige förstås. Låten ”Listen To Your Heart” blev också ett på Billboardlistan i oktober 1989.
Nu åkte Roxette ut på Europaturné. Det hann bli december innan turnén var över, och bandet kom tillbaka till Sverige trötta men glada. Låten ”It Must Have Been Love” blev Roxettes tredje USA-etta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Roxette

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-10]   Roxette
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9223 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×