Isaac Newton

3795 visningar
uppladdat: 2008-02-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Isaac var född i England, 1642 och dog 1727. Han fick aldrig känna sin far, som också hette Isaac Newton eftersom han dog bara tre månader innan hans son var född. Hans mamma Hannah, gifte om sig med Barnabas Smith, en 63 årig man som också var en kyrkoherde i byn North Witham, Isaac fick då bo hos sin farmor. Efter att Hannahs man dog, 1656 kom hon tillbaka till Isaac, som då gick på skolan i Grantham och stannade där ända till 1658.

Med hjälp av sin morbror William skrev Isaac in sig i Trinity Coaaege, vid Cambridge universitet den 5 juni 1661. När universitetet var stängt ett par år på grund av pesten, skrev 25-åringen mycket av der som han skulle bli berömd för.

Isaac blev en professor i Cambridge, parlamentsledamot och chef för myntverket. Han blev adlad 1705 och blev hedrad med ett minnesmärke i Westminster Abbey i London.

Isaac var inte bara intresserad av matematik utan också av optik, teologi, historievetenskap och alkemi. På grund av sitt intresse av optik utvecklade han en färglära och teori om ljusets natur. Men det slutade inte där, han gjorde flera upptäckter inom den teoretiska mekaniken, som senare blev hans rörelselära.

Efter att Isaacs moder dött 1679, blev han kvar i Woolsthorpe större delen av året. Han började brevväxla med Hooke om planetrörelserna, men slutade bara några månader. Hela 1680 observerade Isaac kometer medan han också skrev och pratade med Flamsteed och astronomer Royal, om kometbanornas natur. Flamsteed hade inte samma åsikter som andra, att kometerna passerade i räta linjer för att sedan aldrig komma tillbaka igen. Han trodde istället att observationerna som gjorts 1680-81 var av samma komet, först när kometen rörde sig mot solen och när den hade rundat solen och var på väg att ut från solen i rätlinjiga banor. Efter att ha gjort analyser av sina observationer med gav han i september 1685 att Flamsteed hade rätt. Hans slutsatser var att kometen rört sig i en parabolisk kurva.

I augusti 1684 fick Isaac besök av Halley i Cambridge och ställde en fråga som han hade diskuterat med Wren och Hooke i London. Frågan var om planetrörelserna, frågan lydde: i vilken typ av bana skulle en planet röra sig om den styrdes av solen med en kraft som avtar med kvadraten på avståndet från solen? Isaac svarade snabbt och säkert på grund av hans arbete under pest åren: en ellips. Halley var inte säker så Isaac tog upp problemet. Nu var det lättare för Isaac eftersom han nu hade Picards noggranna mätning av jordradien att få hjälp av. Han hade också visat att en sfärisk kropp kan hela massan anses samlad i centrum så att tyngdkraften kan anses emanera från denna punkt. Isaac visade sedan hur rörelselagarna och gravitationslagen kunde förklara alla de observerade rörelserna hos planeter, satelliter, kometer och till och med fallande äpplen. Hans resultat blev sammanfattade i boken Principia Mathematica Philosophiae Naruralis som kom ut 5 juli 1687. Detta gjorde Isaac till dåtidens mest kända och ärade vetenskapsman.


Gravitationsformeln:
Man kan förklara formeln så här: att F är kraften mellan partiklarna, m1 och m2 är partiklarnas massa, r är avståndet mellan dem och G är den universella gravitationskonstanten, som då ännu bara var uppskattad då och inte uppmätt. Isaac visade a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Isaac Newton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-12]   Isaac Newton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9237 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×