Jul och Religion

2 röster
8353 visningar
uppladdat: 2008-02-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Religion om Julen

I Julens stressiga tider måste man alltid stanna upp lite och tänka på varför vi egentligen firar jul. Många tycks ha glömt att Julen i sig ska vara en Kristen högtid. Vi firar Kristi födelse. Vi ska vördas och minnas Kristus budskap till människorna. Inte hans offer, för det minns vi till Påsk, nu ska vi minnas Budskapet; Värme, glädje och kärlek. Du ska älska din nästa, låten barnen komma till mig. Godheten och kärleken, dom som för många är kärnan i den kristna religionen. Att vi firar jul som vi gör i Sverige idag har många olika orsaker. Det går inte att spåra högtiders ursprung i enstaka traditioner eller religioner. Därför är det t.ex. helt fel att påstå att julen firas till minne av Jesu födelse. Datumet som vi firar julen på är t.ex. hämtat från romersk solkult. Tomten är en blandning av ett turkiskt helgon, ett fornsvensk andeväsen och en amerikansk reklamkampanj.

Den 24 december firar vi inte Jesu födelse utan solgudens pånyttfödelse enligt det paradigm för solgudadyrkan som rått i den civiliserade världen sedan år 272. Andra ingredienser är soldagen, korset och evangelium som benämning för budskapet. Människan är fortfarande mycket formbar.
Många har fått lära sig att romarna enbart dyrkade gudar som Jupiter, Venus och Mars även när övergången till kristendomen skedde. Så var dock inte fallet. Redan kejsar Heliogabalus, som också gick under namnet Marcus Aurelius hade infört dyrkan av solguden som en ny religion. Den gången blev föröket kortvarigt. (Denne kejsare var inte samma person som är känd som den intellektuelle Marcus Aurelius och som är far till den olycksalige Commodus. Denne är i sin tur den "playboy-kejsare" som förekommer i filmerna Gladiator och Romarrikets undergång.)
Man kan förstå att undervisningen i kristna länder inte gärna framhäver övergången till solgudens religion eftersom den kristna religionen inte vad avser de yttre ritualerna skiljer sig så mycket på väsentliga punkter. Kejsar Konstantin var attraherad av kristendomen, i synnerhet som dess prästerskap var villiga att ge honom absolution för de hemska brott han tidigare hade begått (låtit mörda sonen Crispus). Som villkor ställde han att den nya religionen skulle fortsätta att hylla solgudens återkomst, att sabbaten skulle hållas på soldagen i veckan (söndagen) och att solgudens emblem, ljuskorset (solkorset), skulle övertas av de kristna. Begreppet ''''evangelium'''' skulle också övertas från den romerska kulten av kejsaren som solgudens manifestation på jorden.
Konstantin stärkte på detta sätt sin makt och genom botgöring och omvändelse till kristendomen ett år före sin död (år 337) fick han också chansen att undgå de straff som jupitertemplets präster inte hade kunnat utlova befrielse ifrån.
Vid mötet i Nicaea år 325 fastställdes i övrigt vilka budskapsberättelser som skulle gälla såsom evangelier bland de ca 300 varianter som på den tiden cirkulerade. Detta lär ha tillgått så att texterna på kvällen lades in på golvet i ett rum med ett bord. Man förväntade sedan att de rätta texterna genom Guds ingripande skulle läggas upp på bordet under nattten medan de falska skulle ligga kvar på golvet. Och mycket riktigt kunde man konstatera att i det låsta rummet hade fyra varianter hamnat på bordet. Övriga brändes och deras duplikat förbjöds vid dösstraff från att användas, med påföljd att ett stort antal kristna avrättades under de följande åren.
Denna historia, som naturligtvis undertrycks av de rättrogna, indikerar att det går att sprida myter och beteenden som människorna villigt accepterar genom auktoritetstro och viljan till konformism, trots att det sakligt handlar om hedniska riter.
Här i Norden har vi i alla fall behållit det mera hedniska ordet "jul" för "christmas". Men frågan är vem "den smorde" (kristus betyder den smorde) egentligen var? Jag skulle tro att den romerske kejsaren blev "smord" vid sin kröning och att hyllningarna till den smorde lika gärna kunde ha avsett kejsaren.

Såhär står det på en sida; ( http://furiku.blog...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jul och Religion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-13]   Jul och Religion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9239 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×